Marketing21.08.2018

Deze slimme marketingtrucs gebruiken ze in restaurants


Een restaurant of foodketen draait allemaal om eten. Smaakvolle gerechten is wat klanten willen proeven. Toch is koken niet de enige bezigheid van restaurants. Ze denken ook na over slimme trucjes om je langer aan tafel te laten zitten en meer te laten bestellen. Het draait om eten, maar ook om geld. Hoe doen ze dit?

Volgorde van de gerechten

Restaurants die over de menukaart hebben nagedacht en goed de marketingtrucs hebben gelezen, zetten vaak duurdere gerechten boven-en onderaan. Mensen lezen, jawel, van boven naar beneden. De bovenste en onderste gerechten onthouden we vaak beter. Een restaurant kan er ook voor kiezen om een duur gerecht bovenaan te zetten. Zo lijken de onderste gerechten ineens een stuk goedkoper. It’s all about how our mind works…

Omschrijvingen

‘Zalm’ klinkt minder interessant dan ‘vers gegrilde zalm in een krokant jasje’, toch? Mensen kiezen vaak op basis van hoe iets omschreven wordt, ook op de menukaart. Zeker als je honger hebt, ben je gevoeliger voor woorden die met eten te maken hebben. En nog iets: Vaak worden eurotekens weggelaten op de menukaart. Mensen hebben dan minder snel het idee dat het om geld gaat. Zelfs ‘€1’ lijkt duurder dan ‘1’.

Kleuren

Mensen zijn onbewust gevoelig voor kleuren. Rood zou eetlust stimuleren en geel trekt de aandacht. Dit is ook de reden dat je deze kleuren vaak aantreft bij fastfoodketens. Meer chique restaurants gebruiken vaak juist blauw. Deze kleur kalmeert en geeft een ontspannen indruk. Hiermee willen ze klanten langer in het restaurant houden.

Bestek

Bestek is vooral praktisch, maar kan ook daadwerkelijk invloed hebben op hoe we ons eten ervaren. Zwaar bestek koppelen we aan kwaliteit. Dit associëren vervolgens ook met ons eten. In een onderzoek gaven mensen die met zilver goed bestek zalm aten, meer geld uit aan de zalm dan mensen die met goedkoper bestek aten. Zelfs de kleur en vorm van bestek heeft invloed op onze smaakperceptie. Yoghurt smaakt voor veel mensen lekkerder als het met een witte lepel gegeten wordt. Kaas lijkt zouter te smaken als je het van een mes eet.

[Afbeelding © Syda Productions – Adobe Stock]

Hester Bastiaanse

Hester is afgestudeerd in de master Communicatie-en Informatiewetenschappen. Een nieuwsgierige houding, brede interesse en een passie voor schrijven kenmerken haar. Verder sport ze het liefst zo vaak mogelijk.

...

Verder lezen over Food

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Wist je dat het de Week tegen Voedselverspilling is? Ook jij kunt waarschijnlijk iets doen om minder voedsel -en geld- te verspillen.

Gadgets12.09.2024

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Comfortfood is ultrabewerkt voedsel waarvan de verschillende ingrediënten zo op het oog nauwelijks nog te herkennen zijn. Gebruikte ingrediënten zijn doorgaans op een industriële wijze opgewerkt om bepaalde wenselijke bestanddelen of structuren te verkrijgen.

Online14.06.2024

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Light-producten zijn tegenwoordig nauwelijks meer weg te denken uit ons voedselassortiment. Bepaalde voedingsmiddelen worden tegenwoordig gezoet met laagcalorische kunstmatige zoetstoffen ter vervanging van het hoogcalorische suiker.

Nieuws13.05.2024

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Geen alternatieven voor gezond eten, weinig snoepen en regelmatig bewegen
Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van...

Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model