De Google-jongens zijn een uitzondering. Het komt zelden voor dat technici goede ondernemers zijn of andersom. Samenwerking tussen deze twee ‘menstypen’ kan daarom ook stug verlopen.
De oplossing? Maak van een techneut een ondernemer. Dat is niet makkelijk, maar in ieder geval makkelijker dan vice versa. Zegt dr. Carla Koen van TiasNimbas Business School
De eerste lichting ‘technostarters’ zit nu te blokken voor het eerste semester ooit van de Executive Master of Business Innovation. Dr. Carla Koen, initiator van de master en directeur van het TiasNimbas Center for Innovation, legt uit waarom maar een op de zeven technologiestarters succesvol is: het ontbreekt hen aan een goede marktstrategie.
“De keuze voor het eerste marktsegment waar je je product op gaat richten, is heel essentieel. En je hebt als starter niet het geld om direct voor alle marktsegmenten te kiezen. De vraag is dus welke het meest essentieel is en waarom.”
Voor de gemiddelde Dutch Cowboy een voor de hand liggende vraag, maar een briljant technicus bedenkt vaak niet dat hij anderen nog moet overtuigen van zijn technologie. Ook al is die nog zo goed.
Ik ben benieuwd naar de eerste lichting. De meeste studenten komen van grote bedrijven als Philips en DSM die binnen hun researchprogramma een eigen bedrijfje mogen opzetten dat misschien interessant is voor het moederbedrijf. Veilig voor het grote concern, en in dit geval ook voor de student.
De master kost namelijk wel € 40.000 euro, maar als de student dit niet kan betalen kan hij na een Dragons’ Den achtige keuring toch instappen. De student hoeft pas terug te betalen als zijn onderneming succes heeft. Over vertrouwen gesproken. Het zijn dan ook niet de minste die deelnemen aan het programma.
Een aantal TUE studenten ontwikkelt een veiligheidslabel dat producten en documenten beschermt tegen namaakactiviteiten. Ik hoop maar dat ze hun tentamens Techonology Strategy en Marketing of Innovations halen…