03.02.2025
Lifestyle

Waarom een winter BBQ met een Big Green Egg zo leuk is

By: Henk de Hooge

BlogLifestyle

Het lijkt erop dat het Nederlandse weer al lang geen reden meer is om in de winter niet buiten lekker te gaan bbq-en. Je hoort en ziet het ook steeds vaker en eigenlijk is het best leuk om te doen. De winter leent zich juist voor mooie gerechten van de BBQ, wat dacht je bijv. van een heerlijke stoofpot.

Buiten in de kou, is het natuurlijk het leukste als je naast je bbq ook zorgt voor een knapperend houtvuurtje in een vuurkorf. Uiteraard blijf je afhankelijk van het weer want een koude harde wind kan wel eens een spelbreker zijn. Die problemen kun je gelijk doorstrepen als je in het bezit bent van een Big Green Egg, die heeft namelijk totaal geen last van de weersomstandigheden.

Als je dit omdraait kun je ook stellen dat misschien dit groene bbq-wonder van keramiek juist zorgt voor een toename van het bbq-en in de winter. Duidelijk is dat het fenomeen van winterse barbecues elk jaar populairder lijkt te worden, en als we de BBQ even vergeten dan is het ook een prima gelegenheid voor een knusse familieavond of juist een stoer avondje met vrienden of vriendinnen, waarbij de winter juist zorgt voor een unieke sfeer die nauwelijks is te evenaren. Als je dit samenvat zijn er 5 redenen die deze winterse BBQ  populair maken.

In de winter buiten een BBQ organiseren, hoe leuk kan dat zijn

  • Het belangrijkste, de gezelligheid van buiten zijn: In de winter voelt buiten zijn als een soort van overwinning op het weer. Een vuurkorf of terrasverwarmer maakt het wel iets aangenamer, die eerste is het leukste en geeft een kampvuurachtige sfeer.
  • Unieke smaakbeleving: Koud weer lijkt de smaken van gegrilde gerechten nog intenser te maken. Denk aan de rokerige en spicy aroma’s die zich perfect mengen met de frisse winterlucht. Ook een glas Glühwein past er prima bij.
  • Met een Big Green Egg heeft de buitentemperatuur geen impact op de bereiding. De kamado doet zijn werk, ongeacht het nu hard waait of vriest.
  • Het is het leukste alternatief voor binnen koken: Na gourmetten en alle varianten hierop, van stoofpotjes en ovenschotels, buiten koken in de winter is echt een leuke en ‘frisse’ afwisseling.
  • Samen buiten eten en koken voelt toch net wat socialer geeft je een gevoel van verbondenheid. Het voelt bijna avontuurlijk al hangt dat natuurlijk ook van jezelf af.

Hoe kun je je winterse BBQ nog een beetje specialer maken

Als je bij het lezen geïnspireerd raakt en je je enthousiasme niet meer kunt onderdrukken hebben we nog wel wat tips waarmee je buitenkoken net even nog leuker kunt maken.

  • Hang buiten wat stringlights op of gebruik lantaarns met kaarsen voor een warme en uitnodigende sfeer. Lege glazen potten met waxine lichtjes doen ook wonderen.
  • Decoreer het een beetje, denk aan dennenappels, fleece dekens (zelf meenemen) en alle denkbare houten tafeldecoraties.
  • Altijd sfeervol is het om glühwijn, chocolademelk met een scheutje rum, of een ander warm drankje te serveren. Al doet een glas Cava uit de koelkast naast je bbq-gerechten ook wonderen.
  • Een ‘fikkie’ stoken blijft leuk al hebben mannen daar ‘om welke reden dan ook’ het meeste plezier aan. Een vuurkorf is wel zo veilig en zorgt niet alleen voor warmte, maar ook voor een wintergevoel.
  • Vergeet vooral niet om een speaker met een gezellige winterplaylist op de achtergrond aan te zetten de het sfeertje compleet te maken.
Big_Green_Egg_sateh

Deze 5 gerechten maken er helemaal een feestje van:

Met een Big Green Egg kun je heerlijke gerechten bereiden. Naast grillen kun je er ook op bakken, roken, stomen en (slow) koken. De culinaire mogelijkheden zijn eindeloos. We geven je wat inspiratie voor een geslaagde winterse BBQ.

  • Onze all-time favoriet zijn gerookte short ribs: Deze langzaam gegaarde ribs krijgen die diepe ‘smokey’ smaak door de rook van houtsnippers. Daar zijn overigens wel heel veel smaken van te krijgen. Advies, zorg altijd dat hickory in huis hebt, die geeft die typische bbq-smaak die je associeert met Amerikaanse gerechten. Mesquite is ook een optie, dit is de houtsnipper voor echte rookliefhebbers, maar gebruik deze gedoceerd want de smaak kan snel overheersen.
  • Zo’n beetje alle wildgerechten zijn top: Denk aan hertenbiefstuk of eendenborst, bereid ze op hoge temperaturen voor een knapperige korst en maar wel nog steeds mals vanbinnen.
  • Gegrilde wintergroenten zijn tegenwoordig ook populair. Pompoen, pastinaak en spruitjes krijgen wel die rokerige twist en zijn goed te combineren.
  • De klassieker is pulled pork die je met een kamado (een keramische BBQ) urenlang op lage temperatuur kunt garen.
  • De winnaar qua winters dessert voor buiten is wat ons betreft gegrilde ananas met kaneelsuiker, hoewel appelcrumble ook wel heel lekker is.

Winter bbq-en is niet zomaar een trend die wel weer over gaat. Het is een nieuwe manier om ook als het koud is buiten te leven en vooral te genieten. Na de eerste keer komt vanzelf de verslaving en ga je het zeker vaker doen. Met een beetje creativiteit en in dit voorbeeld, met een Big Green Egg, wordt buiten koken in de winter een hele toffe ervaring. Dus trek een dikke jas aan, stook een vuurtje en laat die winterse bbq-avonturen gewoon over je heen komen.

Share this post