Als je slaperig bent op je werk, komt er minder uit je handen en bestaat de kans dat je achter raakt met werk. Zeker als het een patroon wordt. Dit zijn zeven tips om slaperigheid tegen te gaan:
Slaperigheid op je werk kan natuurlijk te maken hebben met te weinig slaap. Als je korte of gebroken nachten hebt, probeer daar dan wat aan te doen of op een ander moment bij te slapen.
Check ook of je last hebt van slaapapneu. Je snurkt dan luid, wordt vaak ’s nachts wakker en moet naar het toilet. Ook hoofdpijn en een droge mond bij het opstaan zijn signalen van slaapapneu. Net als concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Er is goed iets tegen slaapapneu te doen, dus blijf er niet mee rondlopen.
Soms kan een kort slaapje de enige manier zijn om slaperigheid overdag te verdrijven. Vaak heb je slechts tien of twintig minuten nodig om weer nieuwe energie op te doen. Als je thuiswerkt, kun je een powernap gemakkelijk inpassen in je dag.
Voordat je de oorzaak van je slaperigheid hebt achterhaald en opgelost, kun je slim gebruikmaken van cafeïne om jezelf op te peppen op momenten dat je bijna indut. Cafeïne kan je denkcapaciteit vergroten en je wakker maken, zodat je je beter op je werk kunt concentreren.
Koffie bevat veel cafeïne, dus deze drank kan helpen om je een oppepper te geven. Voorkom echter dat je er te veel van drinkt, want dat kan juist leiden tot moeheid. Lees in dit artikel hoe dat komt.
Groene thee levert ook cafeïne, maar dan in zulke hoeveelheden dat je een milde energieboost krijgt. Bovendien bevat groene thee een stofje dat je rust geeft. Dit verbetert je concentratievermogen nog eens. Ook zou ditzelfde stofje de nachtrust bevorderen.
Een zware lunch tijdens het werk kan je op een later tijdstip slaperig maken. Vooral als de lunch veel snelle koolhydraten bevat. Probeer ook koolhydraatrijke drankjes als frisdrank of energiedrankjes te vermijden. Deze geven een korte energieboost, maar maken je daarna juist slaperig.
Het beste kies je voor een lunch die gezonde energiegevers bevat en die je lange tijd een aangenaam verzadigd gevoel geeft. Denk hierbij aan een hardgekookt eitje, kipfilet,hummus,groenten en fruit. Hier vind je ideeën voor groene smoothies, die je prima als lunch kunt nemen als je ze voldoende verzadigend maakt.
Natuurlijk daglicht heeft een positieve invloed op je dag- en nachtritme, dus ga vooral bij een raam zitten. Heeft je werkkamer te weinig natuurlijk licht, kijk dan of je een daglichtlamp kunt gebruiken. Deze bootst het natuurlijke licht na, zodat je slaap- en waakritme niet wordt verstoord.
Als je op je werk de hele dag zit, kan dat bijdragen aan slaperigheid. Sta daarom regelmatig op en beweeg wat. Dat kunnen een paar rek- en strekoefeningen zijn, maar ook een lunchwandeling. Je kunt er ook voor kiezen om tijdens het telefoneren altijd rond te lopen. In dit artikel vind je nog meer redenen om vaker te bewegen als je zittend werk hebt.
Als je tijdensje werk slaperig bent en het is stil om je heen, kan het zomaar zijn dat je zit te knikkebollen. Om jezelf wakker te houden, kan het helpen om muziek aan te zetten of oortjes in te doen. Hoe vrolijker de muziek, hoe wakkerder je ervan wordt. Probeer het eens!
Dit artikel is geschreven door Annemiek.
[Fotocredits © lenaivanova2311 – Adobe Stock]
Bronnen
Nathan, P.J. e al (2006). The neuropharmacology of L-theanine(N-ethyl-L-glutamine): a possibleneuroprotectiveandcognitiveenhancing agent. J Herb Pharmacother;6(2):21-30.
Lyon, M.R. et al. (2011). The effects of L-theanine (Suntheanine®) on objective sleep quality in boys with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD): a randomized, double-blind, placebo-controlledclinical trial. Alternativemedicine review: a journal of clinicaltherapeutic, 16(4): 348-54.