Dat Nike wars is van regels en graag statements maakt met omstreden atleten is bekend. Van de gouden spikes van Michael Johnson tijdens de Olympische Spelen in 1996 (Nike was geen hoofdsponsor en mocht daarom geen reclame maken met de Olympische Spelen, maar de gouden spikes en de gouden race van Johnson zorgden ervoor dat iedereen het alsnog over Nike had) tot de indrukwekkende video van Colin Kaepernick, de American Footballspeler die niet wilde knielen tijdens het volkslied en daarom ontslagen werd bij zijn club in de NFL.
Niet heel verrassend dus, dat Nike haar atleet Caster Semenya blijft steunen, ondanks de nieuwe regels van de IAAF.
De 28-jarige Zuid-Afrikaanse heeft een hoog testosteronlevel, vergelijkbaar met dat van een man. Volgens de wetgeving van de IAAF moeten vrouwen met zo’n hoog testosteronlevel testosteronverlagende middelen slikken om toch deel te mogen nemen aan verschillende afstanden, waaronder de 800 meter, Caster’s favoriete onderdeel.
Discriminatie? De Cas (The Court of Arbitration for Sport, de organisatie die de uitspraak gedaan heeft) heeft bepaald dat het inderdaad discriminerend is, maar dit was “necessary, reasonable and proportionate” to protect “the integrity of female athletics”.
Mega lastige ethische kwestie dus, waarin Nike volledig achter hun eigen atleet Caster Semenya staat. Nadat Caster op 3 mei haar laatste officiële 800 meter liep (en won) tijdens de Diamond League wedstrijd in Doha, tweette de sportgigant: “Never slow down for the world, one day it will catch-up with you”.
Ook staat Caster centraal in de nieuwe campagne voor Nike’s capsule collectie met OFF-WHITE’s Virgil Abloh.
De nieuwe “Athlete in Progress” collectie van Virgil Abloh is vanaf 27 juni in gelimiteerde oplage beschikbaar en bestaat uit een hardlooptop en tight en de Nike x Off-White Zoom Terra Kiger 5, een trailschoen in een wel heel bijzonder jasje (ik zou eigenlijk willen zeggen: te mooi om echte trailruns in te lopen).
Ik ben persoonlijk erg benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen en of Caster zich nu gaat ontwikkelen op andere afstanden (en of ze dan ook zo oppermachtig is en als dat het geval is, of de IAAF de regels dan ook laat gelden voor de langere afstanden).