Lifestyle28.02.2021

New York Times haalt met carbonara-recept woede van heel Italië op de hals


Overal op het internet worden dagelijks een enorme hoeveelheid recepten gepubliceerd, vooral door foodbloggers. Uiteindelijk doet iedereen zijn best en levert een miskleun je hooguit de toorn van Gordon Ramsay op. Culinair journalisten worden langs een andere meetlat gelegd, zeker van een krant als de New York Times. Door het recept ‘Smoky Tomato Carbonara’ in NYT Cooking kreeg journaliste Kay Chun de hoon van heel Italië over haar heen.

Hoewel de journaliste aan het begin van het recept aangaf dat ze wist dat het recept niet voldeed aan een klassieke carbonara door de toevoeging van tomaten om het gerecht een fris zuurtje te geven. Hoewel de Italiaanse goegemeente dit nog door de vingers kon zien, ging het verderop helemaal mis in het recept toen ze doodleuk het Italiaanse wangspek (guanciale) verving door bacon én ook nog Parmezaanse kaas gebruikte in plaats van Pecorino.

Klassiek gerecht

Natuurlijk begon alle ophef op sociale media waar bijzonder veel gepassioneerde fijnproevers hun beklag deden. Over het algemeen was de consensus: dit komt in de verste verte niet in de buurt van een traditionele pasta carbonara. In plaats dat daarna de storm ging liggen, kwamen ook allerlei Italiaanse topchefs en zelfs de boerenvereniging Coldiretti in opstand tegen de ‘Smoky Tomato Carbonara’.

Koning Carbonaro

Zo spreekt de Italiaanse krant Corriere della Sera met chef Alessandro Pipero die in Rome bekendstaat als de ‘Cabonara Koning’. Hij was stomverbaasd: “Ik volg de NYT op Instagram en dacht dat het nep was. Het zou zijn alsof je salami in een cappuccino doet of mortadella in sushi. Kan allemaal, maar laten we het dan alsjeblief geen sushi noemen, zoals deze carbonara met tomaat geen cabonara is. Het is heel iets anders.”

De boerenvereniging Coldiretti is helemaal verbolgen: “Het publiceren van zo’n recept is een echt risico. Als zo’n nepgerecht navolging krijgt in de internationale keukens en op die manier zelfs de authentieke carbonara verdrijft, dan bagatelliseert het onze lokale specialiteiten die voortkomen uit unieke technieken en de regio.”

Authentiek Italiaans

Uit het relaas van de vereniging blijkt dat ze geen hoge pet op heeft van hoe internationaal omgegaan wordt met de Italiaanse keuken. Daarbij is pasta carbonara het Italiaanse recept dat in het buitenland het meeste wordt misbruikt. Maar ook met Caprese is buiten Italië van alles mis.

“Caprese wordt geserveerd met industriële kaas in plaats van mozzarella di bufala of fior di latte. Ook zijn er al zoveel gevallen van pasta pesto die wordt geserveerd met amandelen, walnoten of pistachenoten in plaats van pijnboompitten”, laat de vereniging weten.

Op het moment van schrijven staat het recept en de Instagram-post nog online bij NYT Cooking, dus of alle ophef indruk heeft gemaakt valt nog te bezien.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over Food

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Wist je dat het de Week tegen Voedselverspilling is? Ook jij kunt waarschijnlijk iets doen om minder voedsel -en geld- te verspillen.

Gadgets12.09.2024

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Comfortfood is ultrabewerkt voedsel waarvan de verschillende ingrediënten zo op het oog nauwelijks nog te herkennen zijn. Gebruikte ingrediënten zijn doorgaans op een industriële wijze opgewerkt om bepaalde wenselijke bestanddelen of structuren te verkrijgen.

Online14.06.2024

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Light-producten zijn tegenwoordig nauwelijks meer weg te denken uit ons voedselassortiment. Bepaalde voedingsmiddelen worden tegenwoordig gezoet met laagcalorische kunstmatige zoetstoffen ter vervanging van het hoogcalorische suiker.

Nieuws13.05.2024

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Geen alternatieven voor gezond eten, weinig snoepen en regelmatig bewegen
Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van...

Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model