Overal op het internet worden dagelijks een enorme hoeveelheid recepten gepubliceerd, vooral door foodbloggers. Uiteindelijk doet iedereen zijn best en levert een miskleun je hooguit de toorn van Gordon Ramsay op. Culinair journalisten worden langs een andere meetlat gelegd, zeker van een krant als de New York Times. Door het recept ‘Smoky Tomato Carbonara’ in NYT Cooking kreeg journaliste Kay Chun de hoon van heel Italië over haar heen.
Hoewel de journaliste aan het begin van het recept aangaf dat ze wist dat het recept niet voldeed aan een klassieke carbonara door de toevoeging van tomaten om het gerecht een fris zuurtje te geven. Hoewel de Italiaanse goegemeente dit nog door de vingers kon zien, ging het verderop helemaal mis in het recept toen ze doodleuk het Italiaanse wangspek (guanciale) verving door bacon én ook nog Parmezaanse kaas gebruikte in plaats van Pecorino.
Natuurlijk begon alle ophef op sociale media waar bijzonder veel gepassioneerde fijnproevers hun beklag deden. Over het algemeen was de consensus: dit komt in de verste verte niet in de buurt van een traditionele pasta carbonara. In plaats dat daarna de storm ging liggen, kwamen ook allerlei Italiaanse topchefs en zelfs de boerenvereniging Coldiretti in opstand tegen de ‘Smoky Tomato Carbonara’.
Zo spreekt de Italiaanse krant Corriere della Sera met chef Alessandro Pipero die in Rome bekendstaat als de ‘Cabonara Koning’. Hij was stomverbaasd: “Ik volg de NYT op Instagram en dacht dat het nep was. Het zou zijn alsof je salami in een cappuccino doet of mortadella in sushi. Kan allemaal, maar laten we het dan alsjeblief geen sushi noemen, zoals deze carbonara met tomaat geen cabonara is. Het is heel iets anders.”
De boerenvereniging Coldiretti is helemaal verbolgen: “Het publiceren van zo’n recept is een echt risico. Als zo’n nepgerecht navolging krijgt in de internationale keukens en op die manier zelfs de authentieke carbonara verdrijft, dan bagatelliseert het onze lokale specialiteiten die voortkomen uit unieke technieken en de regio.”
Uit het relaas van de vereniging blijkt dat ze geen hoge pet op heeft van hoe internationaal omgegaan wordt met de Italiaanse keuken. Daarbij is pasta carbonara het Italiaanse recept dat in het buitenland het meeste wordt misbruikt. Maar ook met Caprese is buiten Italië van alles mis.
“Caprese wordt geserveerd met industriële kaas in plaats van mozzarella di bufala of fior di latte. Ook zijn er al zoveel gevallen van pasta pesto die wordt geserveerd met amandelen, walnoten of pistachenoten in plaats van pijnboompitten”, laat de vereniging weten.
Op het moment van schrijven staat het recept en de Instagram-post nog online bij NYT Cooking, dus of alle ophef indruk heeft gemaakt valt nog te bezien.