16.03.2020
Lifestyle

​Hoe verwarm ik mijn woonkamer op een toekomstbestendige manier?

By: Redactie Dutchcowboys

BlogLifestyle

De woonkamer is het centrum van je woning. Hier breng je in principe de meeste tijd door. Daarom is het belangrijk dat het er behaaglijk is. Daar hoort warmte bij. De meesten van ons gebruiken nog radiatoren die op de cv-ketel aangesloten zijn. Maar wat is met de energietransitie in het achterhoofd een toekomstbestendige manier om je woonkamer te verwarmen?

Gashaard

Een gashaard heeft verschillende voordelen: hij heeft nauwelijks onderhoud nodig, je kunt op een makkelijke en veilige manier met een druk op de knop het vuur aanzetten en ook weer uitzetten en geeft een aangenamere, minder droge warmte dan radiatoren afgeven. Maar is het in deze tijd nog verstandig om te investeren in een gashaard? Er wordt immers gesproken over het helemaal afschaffen van het gebruik van gas in het kader van de energietransitie. Toch gaat Europa meer investeren in nieuwe gasinfrastructuur. Er worden gasleidingen aangelegd voor de komende veertig tot vijftig jaar. Wel mogen nieuwbouwwoningen niet meer worden voorzien van aansluitingen met aardgas en moet er een alternatieve warmtebron, zoals een warmtepomp, gebruikt worden om het huis te verwarmen. Voor bestaande situaties is het echter niet zo eenvoudig en behoorlijk duur om van het gas af te gaan. Men verwacht dat in 2050 nog altijd een kwart van de woningen aangesloten zal zijn op het gas. Daarnaast wordt steeds vaker biogas ingezet, en daarvoor is ook een gasnetwerk nodig. Wat wel verandert, is dat Nederland rond 2033 overgaat op het hoogcalorische K-gas waar er nu G-gas wordt gebruikt. Hier moeten alle gastoestellen op aangepast worden, zodat ze kunnen blijven werken. Vanaf 1 januari 2018 mogen er echter al geen gastoestellen meer verkocht worden die niet om kunnen gaan met het nieuwe K-gas. De gaslevering gaat zeker door tot 2050 en de gemiddelde gashaard gaat zo ongeveer 25 jaar mee. Je kunt dus gewoon nog in een gashaard investeren.

Houtkachel

In een klassieke haard verstook je hout, en vooralsnog komt daar geen verbod op. Voor het ouderwetse gevoel van een knetterende haard en brandend hout in je woonkamer is een houtkachel de beste keuze. Ze hebben een hoog rendement van wel 90 procent, waardoor het een efficiënte bron van warmte is. Je kunt voor een losstaande houtkachel gaan of er een in een muur laten inbouwen. Uiteraard kun je alleen een houtkachel gebruiken als je een schoorsteen hebt. Er kleven een aantal mogelijke nadelen aan een houthaard die je in overweging moet nemen. Je moet namelijk in tegenstelling tot een gashaard zelf voor de brandstof zorgen. Het aansteken is minder eenvoudig en in één keer doven gaat ook niet zomaar. Voor deze ongemakken krijg je echter wel een extra knusse, warme woonkamer terug.

verwarmen
verwarmen

Elektrische haard

Wanneer jouw huis of appartement niet over en schoorsteen of afvoerkanaal beschikt, lijkt een elektrische haard een uitkomst. Zeker ook omdat stroom een toekomstbestendige energiebron is; met een elektrische haard kun je zonder hout te verbranden of gas te verstoken een realistisch vlammenspel in je woonkamer toveren. We nemen de elektrische haard echter op in dit artikel om er met name voor te waarschuwen dat de meeste van deze apparaten géén warmte geven. Maak de overweging voor de aanschaf van een elektrische haard dus met aandacht hiervoor. Zoek je een warmtebron, bepaald dan goed op een elektrische haard die wel warmte afgeeft voldoende warmte afgeert om in de behoefte te voldoen.

Vloerverwarming

Vloerverwarming klinkt als een uitzonderlijke luxe, maar is in deze tijd tamelijk veelvoorkomend geworden. Via leidingen die lopen onder het volledige vloeroppervlak wordt de warmte verdeeld over een ruimte, in plaats van een statische warmtebron die vanuit één plek een ruimte moet verwarmen. Het is een aangename manier van verwarmen die je door middel van een thermostaat kunt controleren en die zorgt voor warme voeten en daarmee eerder voor een ervaring van behaaglijke warmte. Daarnaast is het ruimtebesparend, omdat je geen radiatoren of kachel nodig hebt. Ook is vloerverwarming energiezuinig. Gemiddeld verbruikt je met vloerverwarming 20 procent minder energie dan met radiatoren. Om een zo toekomstbestendig mogelijke vloerverwarming te hebben, moet je de keuze maken voor een elektrisch systeem of een systeem dat aangesloten kan worden op een warmtepomp. Het aanleggen van vloerverwarming is overigens wel relatief duur en ingrijpend. De vloer moet opengemaakt worden om het systeem aan te leggen en vervolgens weer gesloten en bedekt worden. Daarnaast is het zo dat de opwarmingstijd van vloerverwarming relatief lang duurt in vergelijking met radiatoren, haarden en kachels.

Share this post