De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Het is misschien wel een van de mooiste stukken vlees: de Tomahawk steak. Een rib-eye met de volledige rib er nog aan. Door dit uiterlijk zijn er genoeg mensen die er geen klaar durven maken. Helemaal niet nodig! We hebben een paar manieren verzameld hoe je de beste Tomahawk steak klaarmaakt.
Het is natuurlijk van belang dat je een goed stuk vlees koopt. Ga daarvoor dus altijd naar een lokale slager en niet de supermarkt. De prijzen variëren natuurlijk dus kijk naar het gewicht en wat je er maximaal aan kwijt wil zijn. Uiteindelijk is dit de belangrijkste stap.
Tomahawk steak bereiden
Op welke manier je het vlees ook klaarmaakt, neem altijd de volgende stappen. Voor je iets met het vlees doet: haal de steak uit de koelkast en laat ‘m op kamertemperatuur komen. Dep daarna het vlees droog en doe er het (zee)zout overheen en wrijf dit in. Hiermee haal je vocht uit het vlees én het versterkt de smaak. Dat neemt zo’n 10 a 15 minuten in beslag. Daarna is het tijd om je favoriete kruidenmengsel (rub) te maken en de Tomahawk steak hiermee in te smeren. Geef dit ook weer zo’n 15 minuten om in te trekken.
De lekkerste manier van bereiden is natuurlijk op de barbecue. Ook omdat het best een groot stuk vlees is, je hebt dus een goed warm oppervlakte nodig om de steak te bereiden. Dé tip voor als je de steak klaarmaakt op de barbecue: suiker. Je leest het goed! Als je de steak met suiker besprenkelt, zorgt dit op het laatste moment dat de steak heerlijk karameliseert.
Heb je een laag vuur gaande: leg de steak erop en zorg dat hij aan de binnenkant 50 graden wordt. Als dat zo is, is het tijd om het vuurtje op te stoken en de steak af te maken. Leg hem maximaal 30 seconden aan beide kanten op hoog vuur zodat hij lekker bruin wordt. Volgende pro-tip: laat je steak rusten. Hoelang dit precies is, ligt een beetje aan de dikte. Maar een steak van één kilo mag met gemak 15 minuten rusten.
Oven en pan
Natuurlijk is een Tomahawk steak ook op een andere manier klaar te maken. Daarvoor heb je een goede koekenpan nodig die in de oven kan. De voorbereiding is hetzelfde als hierboven alleen mag je de suiker achterwege laten en het vlees besprenkelen met olijfolie. Verwarm de oven voor op 140 graden. Laat eerste de pan goed heet worden en als dat het geval is, schroei je het vlees dicht. Dat heeft maximaal twee minuten per kant nodig.
Zet daarna de pan in de voorverwarmde oven en laat het vlees daar zo’n 30 tot 35 minuten in garen. Als je slim bent zorg je dat je met een voedselthermometer de kernwaarde kan checken. Deze moet het volgende aantal graden zijn voor:rare (52), medium rare (55) en voor medium (58). En vergeet wederom niet het vlees goed te laten rusten.
Eet smakelijk!
[Fotocredits © exclusive-design – Adobe Stock]
Verder lezen over Food
Gadgets12.09.2024
5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan
Technology11.09.2024
Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024
zelf krekels kweken!Lifestyle17.06.2024
Zo haal je magnesium uit je voeding
Online14.06.2024
De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!
Nieuws13.05.2024
Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken
Geen alternatieven voor gezond eten, weinig snoepen en regelmatig bewegenCoffee corner05.03.2024
Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar
Nieuws07.02.2024
KLM zet AI in tegen voedselverspilling
Gadgets16.01.2024