We moeten het even over bier hebben want op dit gerstenat staat geen maat. Het aantal biermerken en soorten is nauwelijks nog te bevatten. Maar als er veel bier is, en er is inderdaad heel veel bier, dan heb je vanzelfsprekend ook uitzonderlijke biersoorten.
En van deze uitzonderlijke biersoorten heb je dan weer de Grand Prestige bieren, als het wijn was spreken we over de Grand Cru’s. Het zijn de bieren waar iedere liefhebber naar uit kijkt, de bovenklasse, meesterlijk en uitzonderlijk in alles. In ons landje, beter nog, in ons Brabant hebben we Hertog Jan. Een van de populairste brouwerijen van Nederland en vernoemd naar een inmiddels 10 eeuwen oude Hertog (Jan) die toen al begreep dat je van bier vooral moest genieten.
De goede man verdient een standbeeld want Hertog Jan is een goddelijk bier. Maar dat is niet voldoende volgens de bierbrouwers in Arcen. Zo bedachten ze zeven jaar geleden het Grand Prestige bier, wat bierliefhebbers inmiddels kennen als de jaarlijks terugkerende Grand Prestige Vatgerijpt bieren. Biersoorten die worden gerijpt op vaten van andere dranksoorten. En dat is uitzonderlijk. Het eindresultaat zijn limited edition Grand Prestige bieren. Bier waar je ongekend van kunt genieten, uitzonderlijk in smaak en eigenlijk uitzonderlijk in alles.
Dit jaar is het allemaal nog net even meer uitzonderlijk als ooit van tevoren want voor deze zevende editie reisde meesterbrouwer Micha Peute voor het eerst af naar een ander continent om de vaten te verzamelen waar het Grand Prestige-bier in rijpt en zijn unieke smaken aan ontleent.
Zijn reis werd een eerbetoon aan het gedeelde vakmanschap dat schuilgaat achter bekende en typisch kenmerkende Latijns-Amerikaanse destillaten. Want wat dacht je van Braziliaanse Cachaça, Caraïbische Rhum Agricole, en Mexicaanse Reposado Tequila en Mezcal. Dranken die allen onderdeel zijn van lokaal cultureel erfgoed met bijbehorende plaatselijke tradities, gebruiken en rituelen. En zie dan maar eens kans om met een goed verhaal van al deze iconische dranken een aantal fusten naar het Brabantse Arcen te transporteren.
De dranken worden met dezelfde vakmanschap en toewijding gemaakt als de bieren in Arcen ondanks dat dit gebeurt in een totaal andere cultuur. Drank in Latijns-Amerika is als wijn in de Bourgogne. Ook hier wordt de kennis en passie van generatie op generatie doorgegeven. De smaken komen hierbij geduldig tot stand in rijpingsvaten die soms wel tientallen jaren door families worden gekoesterd. Tot het moment dat een Brabantse bierbrouwer ze wist te overtuigen om aan hun drank iets in figuurlijke zin iets toe te geven.
Eenmaal in Arcen is het Micha Peute gelukt om het kroonjuweel van Hertog Jan, de Grand Prestige, met dezelfde passie en temperament te laten rijpen, om zo het ultieme eerbetoon aan het Latijns-Amerikaanse vakmanschap te creëren. De uitkomst is zeldzaam, uitzonderlijk en gezien de smaaksensaties bijna ‘crimineel’.De smaken zijn zo uitzonderlijk en exclusief dat je er spreekwoordelijk wel een moord voor wil doen om als de fles leeg is er nog een te bemachtigen. Bier dat met recht in alle opzichten het Grand Prestige label verdient.
Deze bieren zijn een zoektocht naar Latijns-Amerika, het zijn smaaksensaties die om uitleg vragen met als enige verwijzing het label op de fles. Maar dan wel weer zo genuanceerd dat je nog steeds wel proeft dat je bier drinkt.
De vier Hertog Jan Vatgerijpt 2023 bieren zijn letterlijk een soort van ‘Grand Cru’ maar dan in een bierfles.
Dit zijn bieren die je niet zomaar even moet drinken of leeg moet slurpen bij het eten. Dit is bier waar je van moet genieten en waar je iets bijzonders mee moet doen. De vergelijking met een Grand Cru of een tientallen jaren oude Port werpt zich op. Kies een avond in het weekend, nodig je beste vrienden uit, vrienden die een bijzonder bier op zijn waarde kunnen inschatten. Maak ook van het openen van de flessen iets feestelijks. Zorg voor goede glazen en dat je bier op de juiste wijze gekoeld is, schenk het in, pak je glas, doe je ogen dicht en geniet. Pas dan ervaar deze exclusieve bieren die het respect verdienen.
Met de Grand Prestige Vatgerijpt bieren komt de lat voor Hertog Jan ieder jaar weer een stukje hoger te liggen. Het is een waanzinnige traditie die elk jaar meer vorm krijgt. Het is ook een uitdaging voor andere brouwers om bier naar een hoger plan te brengen of hoe je het wilt noemen. Grand Prestige Vatgerijpt is niet zomaar een ander bier, het is een Grand Prestige. En dat allemaal dankzij een duizend jaar oude Hertog.
Inmiddels laten de meesterbrouwers van Hertog Jan al sinds 2016 ieder jaar een exclusieve oplage van hun Grand Prestige bieren rijpen in de kelders van de Limburgse brouwerij in Arcen. Het resultaat is dat nu al voor het 7e jaar bijzondere smaken-series met ieder een eigen verhaal bierliefhebbers weten te verrassen.Verkrijgbaar in een set van vier
Dat Vatgerijpt een klassieker is en hoog wordt gewaardeerd blijkt wel uit de jaarlijkse verkiezing van het beste bier in de Bierista Bier Top 100. 2020 staat al drie jaar op rij Hertog Jan Grand Prestige op de eerste plek. En dat is een ‘geuzentitel’ want deze bier Top 100 wordt samengesteld door bierliefhebbers.
Sinds 5 december is deze Grand Prestige Vatgerijpt 2023 online te bestellen via de webshop van Hertog Jan. Bierliefhebbers kunnen ook terecht in de brouwerijwinkel in Arcen. De prijs van een fles Vatgerijpt (75cl) is €32,50. Voor de echte liefhebber is ook in een set van vier verkrijgbaar voor €130,-. Iets zegt mij dat je er snel bij moet zijn, hoe dat komt weet alleen de Hertog.
Het is volstrekt overbodig om te zeggen dat we nu al uitkijken naar de Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2024. Wie dat nog niet door heeft kan het beste maar even snel op de brouwerij gaan proeven. Verslavend lekker dus.