De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Over duurzaam leven is online volop informatie te vinden. Interessant is dat in de meeste artikelen vooral dingen benoemd worden als ‘zet de vaatwasser alleen aan als deze vol is’ of ‘doe de lichten uit als je niet in de kamer bent’. Natuurlijk zijn dit geweldige tips die makkelijk toe te passen zijn. Juist omdat ze zo weinig moeite kosten, volgen we het advies op. Tegelijkertijd negeren we het liefst een van de belangrijkste duurzaamheidsadviezen: korter douchen.
Niemand wil een koude douche
In zulke duurzaamheidsartikelen wordt vaak wel even tussen neus en lippen door genoemd dat lang en warm douchen ook niet bepaald goed is, maar dat schuiven we het liefst meteen weer van ons af. Niemand wil namelijk twee minuten onder een lauwe douche staan, vooral ’s winters niet. We blijven dus rustig alle liters drinkwater door onze leidingen spoelen. Wat nu als je wel warm zou kunnen douchen op een duurzame manier? Het is namelijk mogelijk.
Zonneboiler
Een zonneboiler zorgt ervoor dat jij warm water tot je beschikking hebt in de keuken en de badkamer. Vooral in de zomer doet deze boiler zijn werk uitstekend en in de meeste gevallen zal het vrijwel al het warme water leveren dat je nodig hebt. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan springt de cv-ketel of warmtepomp bij. Vooral in de winter zal je zonneboiler deze ondersteuning nodig hebben. Als je dus echt duurzaam wilt douchen, kun je het beste overstappen op een warmtepomp en naast een zonneboiler ook zonnepanelen aanschaffen. Zo douche jij warm op zonne-energie! Zonneboilers en regenwater zijn vaak een wat lastige combinatie. Houd er dus wel rekening mee dat, hoewel je energieneutraal doucht, je wel nog steeds leidingwater gebruikt. Een waterbesparende douchekop of een neveldouche zijn ook een goede extra aankoop.
Een zonnedouche
Het aanschaffen van een warmtepomp, zonnepanelen en een zonneboiler is natuurlijk wel een dure bedoeling. Warm douchen kan ook veel goedkoper met een zonnedouche, maar deze vlieger gaat alleen op als de zon schijnt en het een beetje warm is buiten. Dit concept is in de wereld gebracht voor kampeerders, maar is ook prima thuis te gebruiken. Je vult de zonnedouche – dit is een zwarte zak – met regenwater en laat het de hele dag in de zon liggen. Aan het einde van de dag is het water heerlijk op temperatuur en kun jij warm douchen. Hang de zak in de douche en open het kraantje. Er zit genoeg water in voor een douche, hoewel de zak natuurlijk uiteindelijk wel leeg is. Je kunt ook twee of drie zakken vullen, om wat langer van je zonnedouche te kunnen genieten.
Verder lezen over Duurzaam
Technology04.11.2024
Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij
Lifestyle31.10.2024
Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024
Lifestyle23.10.2024
3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin
Automotive11.10.2024
Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Nieuws08.10.2024
Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
Startups30.09.2024
10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden
Verder lezen over Toekomst
Artificial Intelligence29.10.2024
De toekomst van leren: KLM en de impact van AI
Technology11.09.2024
Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024
zelf krekels kweken!Technology04.09.2024
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst
Events04.07.2024
Dit was het VINT Symposium van 2024
met als thema 'Echt Slim'Nieuws04.07.2024
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Artificial Intelligence26.06.2024
Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Gadgets20.06.2024