Dit lijkt een van de jaren te zijn waar je zonder probleem ‘Doe maar iets sterkers’ mag antwoorden als de barman vraagt wat je wil drinken. Niet raar dat het gerenommeerde Drinks International in september gewoon de balans kan opmaken van wat de meest gedronken cocktails zijn van 2020. Wij delen daarvan graag de top 10 met jullie.
Daarvoor maakte de website een rondje langs de 106 beste cocktailbars van de wereld met de vraag wat hun 10 best verkopende cocktails zijn. Dat leverde een bijzonder uitgebreide lijst op met veel cocktailklassiekers in de top 10. Het kan bijna geen toeval zijn dat in de top 10 bijna allemaal (klassieke) cocktails staan waarvan we onze eigen versie al eens met jullie gedeeld hebben. Ook staan er wat cocktails in de lijst waarvan we zelf niet zo fan zijn en die we op Eatly nog niet gedeeld hebben.
Met een daarvan beginnen we ook gelijk de top 10, namelijk de Aperol Spritz. Eigenlijk hebben we die op Eatly alleen voorbij zien komen in het artikel over de wijnramen. Hij is een plaats gezakt op de lijst ten opzichte van vorig jaar en minder dan de 30% van de bars zegt hem in de top 10 te hebben. Hij is bedacht in de 20ste eeuw door de gebroeders Barbieri door Aperol, prosecco met wat sodawater in een glas te doen.
Een echte Cubaanse klassieker die niet per se meer als hip wordt beschouwd. Dus we mogen het inmiddels gewoon als een klassieke cocktail beschouwen. Bij ongeveer 30% van de geraadpleegde bars staat hij in de top 10. Dit is het hele verhaal van de Mojito en hoe je hem maakt.
Als we eerlijk zijn dan hadden we de Manhattan eigenlijk in de top 5 en misschien wel de top 3 verwacht. Hij wordt gemaakt met een whisky van rogge, zoete vermout en twee scheutjes bitters. Het is een klassieke cocktail die nooit gaat vervelen. Toch heeft maar iets meer dan 1/3 van de bars hem in de top 10 staan, vandaar de wat lage klassering.
Dit is natuurlijk een van de meest klassieke cocktails die je met tequila kan maken. Bijna 10% van de bars heeft hem in de top 3 staan, dus eigenlijk net als met de Manhattan staat de Margarita wat laag op de lijst. Neemt niet weg dat hij dit jaar tóch een plaats is gestegen. Dit is ons favoriete Margarita recept en elf simpele upgrades.
Er zijn weinig cocktails waarvan variaties een eigen plek weten te bemachtigen op het cocktailmenu, maar de Espresso Martini is er zo een. De revival van deze moderne klassieker is ingezet in 2017 toen de uitvinder van deze cocktail overleed. Destijds stond hij nog op de 27ste plek en inmiddels kan hij wedijveren met de klassiekers. Dit is onze variant van de Espresso Martini.
Deze klassieker is met een vijfde plek dit jaar uit de top 3 gedonderd. Bij de bars die de referentie zijn voor deze lijst zegt iets minder dan de helft hem in de top 10 te hebben staan. Het standaard recept bestaat uit bourbon, citroensap en een theelepel suiker. De textuur van deze cocktail is vrij belangrijk, vandaar dat er genoeg bartenders eiwit erdoorheen shaken. Wij doen het nóg iets anders.
Hij staat bij ongeveer 20% van de bars in de top vijf cocktailklassiekers en ten opzichte van 2019 wint hij twee plaatsen: de Dry Martini. Een klassieker die vooral goed scoort bij de echte ginfans. De echte Dry Martini maak je door de helft gin en de helft vermout in een glas te doen met een scheutje oranjebitter, een paar druppels citroen en natuurlijk ter garnering een groene lijf. Maar, je shaket hem nooit!
Waarschijnlijk de cocktail die het meest verkeerd uitgesproken wordt, dus om het voor eens en voor altijd goed te doen, het is: deh-kuh-rie. Deze rumcocktail is bij veel bartenders favoriet om te maken, want het is gewoon een topcocktail. De standaard versie wordt gemaakt van witte rum, limoensap en suikersiroop. Wij maken hem graag zo.
Voor ons de capo di tutti capi, ofwel de baas der bazen, op het gebied van cocktails. Ja we hem een zwak voor een goede Tom Collins, maar een Negroni staat daar nog altijd boven. In deze lijst staat hij de afgelopen zes jaar steevast op een tweede plek al wint hij bij het grote publiek eindelijk weer aan populariteit. Je maakt een Negroni met 1/3 gin, 1/3 campari en 1/3 zoete vermout.
Net als de Negroni staat de Old Fashioned al zes jaar stevig op zijn plek en wel als aanvoerder van deze lijst. Het is een van de klassieke whiskycocktails en misschien wel dé klassieker. Mooi is ook om te zien dat een hele nieuwe generatie de Old Fashioned aan het herontdekken is. Nieuwsgierig naar hoe je hem zelf maakt?