Waar het op de laatste dag van het jaar traditie is om terug te kijken, kijk je op de eerste dag van het nieuwe jaar natuurlijk vooruit. Net als op 1 januari 2020 heb ik een lijstje gemaakt met mijn verwachtingen van de trends op het gebied van eten en drinken voor 2021. Gaan seltzers doorbreken? Krijg je een favoriete Afrikaanse cuisine? En wordt lunchen belangrijker dan dineren?
Aangezien onze zuiderburen al meermaals door hebben laten schemeren dat de horeca daar pas op zijn vroegst in maart weer open mag, is er een redelijke kans dat wij daar hier ook rekening mee moeten houden. Dat heeft natuurlijk invloed op de trends voor komend jaar, dus daar is in deze lijst rekening mee gehouden.
Door alle trends op het gebied van eetpatronen kan het bijna niet anders dan dat we paddenstoelen heruitvinden. In Nederland worden inmiddels allerlei soorten in- en uitheemse soorten geteeld. Zo zijn er in Limburg verschillende telers die met allerlei paddenstoelen in de weer zijn, zoals de Koningsoesterzwam. Aangezien we meer tijd thuis besteden, gaat er ook meer met paddenstoelen thuis gekookt worden.
Onder aanvoering van Stëlz werden in 2020 de hard seltzers in Nederland geïntroduceerd. Aangezien we een voorjaar en zomer beleefden zonder festivals en een weinig uitbundig terrasseizoen werd 2020 nog niet het jaar van de hard seltzer. Het kan niet anders dat 2021 dat wel gaat zijn.
Als de restaurants dit jaar net zolang dicht zijn als vorig jaar (god verhoede), dan gaat het thuis koken nóg experimenteler en meer gastronomisch worden. Dan zijn authentieke specerijen een noodzaak om bijvoorbeeld chutneys, sauzen en kruidenmengsel precies de juiste smaak te krijgen. Dit jaar ga je dus vaker een toko binnenlopen.
Er was ooit een tijd dat de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag was in ons land. In veel Europese landen is dat nog altijd het geval, maar in ons land is dit enigszins verwaterd. Mede door de lockdown en het thuis werken wint uitgebreider lunchen aan terrein. Zeker met het oog op restaurants die weer opengaan, is het onze verwachten maar ook die van TheFork dat de lunch in 2021 een steeds belangrijker eetmoment wordt.
Waar men vorig jaar dacht dat jenever dé drank van 2020 ging worden, ging rum er met die titel vandoor. Dit jaar is het lastig om aan te wijzen welke drank er dit jaar uit gaat springen. Grote kans is dat jenever het dit jaar wederom niet wordt, maar wat dan wel? Ik heb sterk het idee dat men het eigen land nóg wat beter leert kennen en daar horen de dranken van eigen bodem bij. Niet per se de typische Nederlandse zoals bier en gin, maar bijvoorbeeld Amsterdamse rum, whisky uit Noord-Brabant of limoncello uit Groningen.
Een van de andere trends gaat zijn dat men naast de wat exclusievere lunches of diners thuis terug gaat grijpen op comfort food. Dat heeft natuurlijk alles met de pandemie te maken en dat in tijden van crisis voedsel waar je een fijn gevoel van krijgt altijd meer wordt gegeten. Voor sommigen kan dit natuurlijk allerlei super gezond eten zijn, voor de meerderheid komt het vooral neer op een mix van comfort en enigszins gezond.
Uit een recent onderzoek bleek al dat we meer geld zijn gaan spenderen aan ons bakkie koffie thuis. In 2021 zet dat door: nieuwe apparaten worden aangeschaft, nieuwe zetmethodes uitgeprobeerd en thuis een specialty coffee maken wordt bijna een must. Daardoor gaan mensen ontdekken dat er in Nederland veel koffiebranderijen zijn met allemaal hun eigen specialiteiten qua koffiebonen.
Aangezien er een kans is dat restaurants nog eventjes gesloten zijn in ons land, gaan voor het eerst ghost kitchens opduiken: plekken die alleen bestaan om bezorgmaaltijden te maken. Daarnaast gaan we van de Mediterraanse en Midden-Oosterse keuken komend jaar die van West-Afrika ontdekken. En nadat CBD enigszins ingeburgerd is, maken we dit jaar kennis met de opvolger: copaiba.