Lifestyle03.01.2021

Dit waren de trends in 2020 op het gebied van eten en drinken


Op de laatste dag van het jaar is het een goed gebruik om terug te kijken op het afgelopen jaar. Ook de wereld van eten en drinken werd gedomineerd door de wereldwijde pandemie. Toch zijn er genoeg lichtpunten te noemen en zijn er toffe nieuwe trends ontstaan op het gebied van eten en drinken.

Vorig jaar heb ik voor de eerste keer proberen te voorspellen wat dé trends van 2020 zouden zijn. Drie van de vijf bleken goed ingeschat: plantaardige revolutie is doorgezet, er zijn heel veel toffe alcoholvrije alternatieven op de markt gekomen en transparantie over ingrediënten wordt steeds belangrijk. Niet voor niets is Soosee onze favo app van 2020, juist omdat die ingrediënten inzichtelijk maakt op verpakkingen.

Onverwachte trends

Hoewel de verwachting was dat jenever een enorme comeback zou maken in 2020, kwam dat mede door de verschillende horecasluitingen niet uit. De drank die eigenlijk met nieuw elan en enorm omarmd is tijdens het thuis borrelen en cocktails maken: rum. Op het gebied van drank is het ook het jaar dat de eerste hard seltzers in Nederland op de markt kwamen onder aanvoering van het Nederlandse Stëlz.

Dat producenten en consumenten plantaardige producten in 2020 meer zouden omarmen leek evident. Wat ik niet verwacht had, was dat dit zou komen door de flexitariërs. Iedereen die bewust dierlijke producten een of meerdere keren in de week mijd. Die groep groeit en blijkt een steeds grotere impact te krijgen.

Meer thuis

Door de pandemie zijn we allemaal genoodzaakt om meer tijd thuis door te brengen, ook voor werk. Dat geeft veel mensen de ruimte om thuis meer tijd in de keuken te spenderen en meer zelf te doen. Zo wordt er thuis uitbundiger gekookt en geborreld. Thuis cocktails maken en dinerboxen van restaurants werden enorm populair. Het mooie aan dit alles; het lijkt erop dat dit ook zonder pandemie zo blijft.

Fermenteren

Een andere bijzondere trend van 2020 is dat fermenteren voet aan de grond heeft gekregen. Alvast een kleine spoiler: in 2021 gaat dit doorzetten. Kimchi is inmiddels goed aan het inburgeren door Aziatische restaurants en chefs die heerlijke kimchi maken. En een andere vorm van fermenteren, namelijk in drank is ook in opkomst. Daar zijn de eerste introducties van allerlei (Nederlandse) kombucha’s een mooi voorbeeld van.

Morgen deel ik de voorspellingen voor de trends van 2021. Rest nu alleen jullie een fijne jaarwisseling te wensen!

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over Food

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Wist je dat het de Week tegen Voedselverspilling is? Ook jij kunt waarschijnlijk iets doen om minder voedsel -en geld- te verspillen.

Gadgets12.09.2024

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Comfortfood is ultrabewerkt voedsel waarvan de verschillende ingrediënten zo op het oog nauwelijks nog te herkennen zijn. Gebruikte ingrediënten zijn doorgaans op een industriële wijze opgewerkt om bepaalde wenselijke bestanddelen of structuren te verkrijgen.

Online14.06.2024

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Light-producten zijn tegenwoordig nauwelijks meer weg te denken uit ons voedselassortiment. Bepaalde voedingsmiddelen worden tegenwoordig gezoet met laagcalorische kunstmatige zoetstoffen ter vervanging van het hoogcalorische suiker.

Nieuws13.05.2024

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Geen alternatieven voor gezond eten, weinig snoepen en regelmatig bewegen
Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van...

Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model