03.01.2021
Lifestyle

Dit waren de trends in 2020 op het gebied van eten en drinken

By: Jeroen de Hooge

BlogLifestyle

Op de laatste dag van het jaar is het een goed gebruik om terug te kijken op het afgelopen jaar. Ook de wereld van eten en drinken werd gedomineerd door de wereldwijde pandemie. Toch zijn er genoeg lichtpunten te noemen en zijn er toffe nieuwe trends ontstaan op het gebied van eten en drinken.

Vorig jaar heb ik voor de eerste keer proberen te voorspellen wat dé trends van 2020 zouden zijn. Drie van de vijf bleken goed ingeschat: plantaardige revolutie is doorgezet, er zijn heel veel toffe alcoholvrije alternatieven op de markt gekomen en transparantie over ingrediënten wordt steeds belangrijk. Niet voor niets is Soosee onze favo app van 2020, juist omdat die ingrediënten inzichtelijk maakt op verpakkingen.

Onverwachte trends

Hoewel de verwachting was dat jenever een enorme comeback zou maken in 2020, kwam dat mede door de verschillende horecasluitingen niet uit. De drank die eigenlijk met nieuw elan en enorm omarmd is tijdens het thuis borrelen en cocktails maken: rum. Op het gebied van drank is het ook het jaar dat de eerste hard seltzers in Nederland op de markt kwamen onder aanvoering van het Nederlandse Stëlz.

Dat producenten en consumenten plantaardige producten in 2020 meer zouden omarmen leek evident. Wat ik niet verwacht had, was dat dit zou komen door de flexitariërs. Iedereen die bewust dierlijke producten een of meerdere keren in de week mijd. Die groep groeit en blijkt een steeds grotere impact te krijgen.

Meer thuis

Door de pandemie zijn we allemaal genoodzaakt om meer tijd thuis door te brengen, ook voor werk. Dat geeft veel mensen de ruimte om thuis meer tijd in de keuken te spenderen en meer zelf te doen. Zo wordt er thuis uitbundiger gekookt en geborreld. Thuis cocktails maken en dinerboxen van restaurants werden enorm populair. Het mooie aan dit alles; het lijkt erop dat dit ook zonder pandemie zo blijft.

Fermenteren

Een andere bijzondere trend van 2020 is dat fermenteren voet aan de grond heeft gekregen. Alvast een kleine spoiler: in 2021 gaat dit doorzetten. Kimchi is inmiddels goed aan het inburgeren door Aziatische restaurants en chefs die heerlijke kimchi maken. En een andere vorm van fermenteren, namelijk in drank is ook in opkomst. Daar zijn de eerste introducties van allerlei (Nederlandse) kombucha’s een mooi voorbeeld van.

Morgen deel ik de voorspellingen voor de trends van 2021. Rest nu alleen jullie een fijne jaarwisseling te wensen!

Share this post