Vanaf 1 april ontdekken recreatieve wandelaars in Brabant via het platform WandelStarter gemakkelijk startpunten voor de mooiste wandelroutes dicht bij huis. Dit gebruiksvriendelijke en digitale platform, initiatief van onder andere Brabant Partners, toont in één oogopslag honderden startpunten voor een wandeling in Brabant. Alles is op locatie aanwezig om spontaan en onbezorgd op pad te gaan. Denk aan voldoende parkeerplaatsen en een bewegwijzerde route tot 10 kilometer.
Het platform werd gelanceerd met een geslaagde 1 aprilgrap op sociale media. In een video werd aangekondigd dat robots de boswachters in Brabant zouden gaan ondersteunen. De videocampagne bereikte honderdduizenden mensen en zorgde voor honderden reacties.
WandelStarter is ontwikkeld binnen het Europese MONA Interreg-project, geleid door Brabant Partners. In dit internationale samenwerkingsverband bundelen natuurgebieden, kennisinstellingen en regio’s uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland hun krachten om recreatiedruk te spreiden. Met WandelStarter worden wandelaars op een laagdrempelige manier naar minder bekende routes geleid, weg van drukke hotspots. Zo draagt het initiatief bij aan duurzame recreatie in Brabant.
Om te meten waar en wanneer er sprake is van drukte, wordt er in opdracht van Van Gogh Nationaal Park onderzoek verricht in de Loonse en Drunense Duinen. Deze pilot kan worden uitgebreid in meerdere gebieden om de effecten van de gewenste spreiding van bezoekers in beeld te brengen.
- Projectleider Fabio Tat van Brabant Partners.
WandelStarter is het resultaat van een unieke samenwerking tussen Brabant Partners en alle 56 Brabantse gemeenten, de provincie Noord-Brabant, Van Gogh Nationaal Park, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Brabants Landschap, waterschappen, toeristische marketingorganisaties, Stichting Particulier Grondbezit en Stichting Natuurpoorten.
Via deze samenwerking blijft WandelStarter in de toekomst voortdurend actueel en in ontwikkeling; het is allesbehalve een statische kaart. In de toekomst kunnen steeds nieuwe geschikte startlocaties toegevoegd worden. Het platform kijkt daarbij bewust breder dan alleen traditionele startlocaties. Zo spelen agrarische ondernemers een actieve rol bij het creëren van nieuwe startpunten op hun erf. Daarnaast wordt in samenwerking met vervoerders onderzocht hoe OV-haltes als wandelstartpunt kunnen dienen. Op deze manier wordt ook een duurzame vervoerskeuze gestimuleerd.
WandelStarter sluit naadloos aan bij de nieuwe visie van Brabant Partners, ‘Goed Leven’, waarin gezondheid, natuur, bereikbaarheid en leefbaarheid centraal staan. Met jaarlijks meer dan 70 miljoen wandelingen is wandelen diepgeworteld in het Brabantse buitenleven. Met WandelStarter wordt de drempel om te gaan wandelen verlaagd. Ook wordt tegelijkertijd gewerkt aan een duurzame balans tussen mens en natuur.
In de week voorafgaand aan 1 april kondigde Brabant Partners een project aan met robots in Brabantse natuurgebieden. Deze samenwerking met de TU Eindhoven en natuurorganisaties waaronder Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Brabants Landschap, was een ludieke 1 aprilgrap.
Hiermee werd WandelStarter onder de aandacht gebracht en de problematiek rond drukte en naleving van regels in de natuur aangekaart. Niet de robots, maar het digitale platform WandelStarter blijkt dé oplossing om recreatiedrukte beter te spreiden en wandelaars naar onbekende parels in de Brabantse natuur te leiden.