Eind augustus was het weer World Photography Day, de favoriete dag van alle fotografen en fotografieliefhebbers over de hele wereld. Met veel bewondering kijken we altijd naar foto’s van bijvoorbeeld Mario Testino, Frans Lanting, Paul Nicklen of Scott Schuman. Maar je hoeft helemaal geen professioneel fotograaf te zijn om toch de mooiste foto’s of andere vakantiekiekjes te kunnen schieten. Daarom in dit artikel 5 tips waar jij als beginnend fotograaf je voordeel mee kan doen.
Op vakantie wil je zoveel mogelijk mooie herinneringen vastleggen. Goed om te weten is dat er bepaalde momenten op de dag zijn waarop je foto’s het best eruitzien. Voor landschappen is dat ’s ochtends en ’s avonds: dan is het licht nog zacht en zijn je beelden sfeervol. Blue Hour, het uur voor zonsopkomst en net na zonsondergang, en Golden Hour, vlak na zonsopgang en zonsondergang zijn de beste momenten! Een tip voor zowel professionals als beginners: maak zo veel mogelijk foto’s. Dan heb je het meeste kans om op dat éne moment die perfecte lichtinval, die speciaal beweging of dat ene dier vast te leggen.
Het lijkt een open deur, maar goed materiaal is uiterst belangrijk. Maar daarvoor hoef je niet per se diep ind buidel te tasten. Als beginnend fotograaf kun je het best een lens nemen waarmee je zowel mooie portretfoto’s als brede landschappen in beeld kan brengen. Ga daarom op zoek naar bijvoorbeeld een 18-135mm lens en een gebruiksvriendelijke body die waarmee je flexibel bent. De Pentax KP bijvoorbeekd, die maakt niet alleen geweldige foto’s, maar heeft ook nog eens hippe, retro look.
Een paar simpele trucs zorgen al voor professioneel uitziende vakantiekiekjes. Ga bijvoorbeeld op zoek naar lijnen in je kader: zorg dat de lijnen van gebouwen evenwijdig lopen en de horizon toch zeker horizontaal loopt. Wie zoekt naar lijnen, zorgt voor balans in een foto. Daarnaast kan het helpen om steeds de gouden regel van drie toe te passen: 1/3e lucht, 1/3e landschap en 1/3e ondergrond.
Fotografen beschikken vaak over dure abonnementen op bewerkingsprogramma’s zoals Adobe Photoshop of Lightroom, of de Adobe Lightroom CC-app. Die werken heerlijk, maar helaas zijn die abonnementen niet alleen duur, maar ook moeilijk om onder de knie te krijgen. Gelukkig zijn er een aantal apps die je vlot op weg helpen. Google Snapseed is er één van en is een echte aanrader: het is een miniversie van Lightroom en werkt even handig en snel.
Niemand zegt dat een beetje valspelen niet mag. Instagram begeleidt je met plezier door de wereld van fotografie. Ga op zoek naar accounts die jou inspireren en kijk of ze ideeën hebben waar je van kan leren.