Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.
In september zetten de overheid, verschillende organisaties en producenten de spotlight op voedselverspilling bijvoorbeeld met De Verspillingsvrije Week. Daarbij heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties vandaag, 29 september, uitgeroepen tot internationale dag tegen voedselverspilling. Daarom vijf tips die je thuis helpen om minder voedsel te verspillen.
Op Eatly verschijnen met regelmaat artikelen over voedselverspilling vooral omdat we als maatschappij met kleine aanpassingen grote verschillen kunnen maken. In Nederland wordt namelijk per jaar zo’n 592 duizend ton eetbaar voedsel weggegooid. Uiteindelijk kun je door wat slimmer met je voedsel om te gaan jaarlijks een paar honderd euro besparen door gewoon je bord leeg te eten.
Vijf handige tips om thuis minder voedsel te verspillen
Maaltijdboxleverancier HelloFresh heeft onderzoek gedaan naar voedselverspilling en daaruit bleek dat er per huishouden jaarlijks meer dan 570 euro aan eten wordt weggegooid. Met de volgende handige tips help je voedselverspilling terugdringen én dat is ook nog eens goed voor je portemonnee.
#1. Houdbaarheidsdatum
Dat veel mensen nog moeite hebben met het verschil tussen de TGT- en THT-datum dat mag bekend zijn. Vandaar dat op dit gebied misschien wel de meeste winst te behalen valt. De Te Gebruiken Tot (TGT)-datum staat op producten die kunnen bederven en heeft te maken met de voedselveiligheid. Dus op: rauwe vleesproducten, (voorgesneden) groenten en verse sappen. Na de datum die op de verpakking staat kún je ziek worden van het product.
De Tenminste Houdbaar Tot (THT)-datum geeft aan tot wanneer de kwaliteit van een product gegarandeerd is. Je vindt deze datum op producten die juist niet snel bederven zoals: pasta, houdbare melk, rijst en koffie. Na de datum die op de verpakking staat garanderen de producenten de kwaliteit niet meer van het product, vanaf dan kan de smaak of kwaliteit veranderen. Gebruik dus je zintuigen naast de verschillende data om te beoordelen of voedsel nog goed is.
#2. Niet weten wat je kunt eten
We zijn op dit gebied ook al eens eerder de diepte ingedoken omdat blijkt dat veel mensen toch niet helemaal doorhebben wat er allemaal te eten is van een ingrediënt. Het is daarom handig om je kennis over wat er allemaal te eten is van bepaalde groenten en fruit.
#3. Uiterlijk groente en fruit
Handige marketingmensen hebben ook op het gebied van groente en fruit een ideaalbeeld gecreëerd dat de werkelijkheid vaker niet dan wel dekt. Zodoende zijn wij als consumenten geconditioneerd om al de groenten en fruit die er niet helemaal uitzien zoals we gewend zijn, om die als niet veilig te zien. Dat is natuurlijk heel raar, want ook fruit met een kleine buts heeft dezelfde voedingswaarde. Misschien dat je ze dan eerder in een smoothie doet, maar weggooien is zonde. Groenten die je een beetje raar vindt gebruik je heel makkelijk in een soep of puree.
#4. Vergeten kliekjes
Meer porties maken ‘zodat je morgen ook nog wat hebt’ wordt heel vaak gedaan. Wat daardoor ook vaker voorkomt is dat mensen die kliekjes in de koelkast vergeten. Die moeten dan weer weggegooid worden en dan heb je nóg te maken met voedselverspilling. Maak daarom echt per maaltijd het aantal porties dat nodig is, maak je toch meer vries dan de extra porties in.
#5. Te veel boodschappen inslaan
Uit het onderzoek van HelloFresh blijkt dat van al het eten dat wekelijks overblijft in een huishouden dat daar nog een hele maaltijd mee te maken is. Eigenlijk is het credo: kijk altijd naar de ingrediënten die je in hebt gekocht en zoek in een kookboek of via internet op wat je er allemaal mee kunt. Dan heb je zo van de restjes iets gemaakt én onthoudt: van iedere groente is soep te maken.
Verder lezen over Food
Gadgets12.09.2024
5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan
Technology11.09.2024
Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024
zelf krekels kweken!Lifestyle17.06.2024
Zo haal je magnesium uit je voeding
Online14.06.2024
De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!
Nieuws13.05.2024
Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken
Geen alternatieven voor gezond eten, weinig snoepen en regelmatig bewegenCoffee corner05.03.2024
Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar
Nieuws07.02.2024
KLM zet AI in tegen voedselverspilling
Gadgets16.01.2024