Wil je het licht aanpakken in huis? Je kunt wel een leuke hanglamp uitzoeken, maar het is ook mogelijk om licht juist in te bouwen, zodat je ruimte houdt en de kamer groter lijkt. Reden voor veel mensen om te kiezen voor spotjes. Dit zijn vijf veelgestelde vragen over het inbouwen van inbouwspots.
Er zijn enorm veel soorten spots. We denken allemaal wel aan Inbouwspots, maar wist je dat je ook opbouwspots hebt? En dan zijn er nog wandspots, grondspots en plafondspots. Daarnaast zijn spots tegenwoordig vooral LED. Daarbinnen zijn ook weer meer soorten. Je hebt spots die kunnen dimmen tot warm licht (2000K-3000K) of juist dezelfde lichtkleur geven (2200K/Flame). Vooral als je spotjes in een werkruimte plaatst, kan de kleurweergave een grote invloed hebben.
Bij spotjes staat altijd op het doosje aangegeven of ze dimbaar zijn of niet. Wil je je spotje kunnen dimmen, zoek dan dus naar die melding op het doosje. Vaak staat er ook aangegeven hoezeer ze dimbaar zijn. Je kunt een dimbare LED-spot ook gebruiken op een aan/uitschakelaar, maar je kunt een niet-dimbare LED-spot dan weer niet dimbaar gebruiken. Gebruik ook altijd een led-dimmer voor de beste dimbaarheid en levensduur van je spotjes.
Inbouwspotjes zijn gelukkig gewoon zelf te installeren. Het is niet kinderlijk eenvoudig, maar het is wel vrij makkelijk te doen. Wel valt of staat het inbouwen met de voorbereidingen. Zorg dus voor een spanningszoeker, een striptang, een potlood, een schroevendraaier, een gatenboor en bekijk ook eerst een paar YouTube-tutorials zodat je weet dat je goed aan de slag gaat. En, nummer 1: schakel de stroom uit voor dat je ook maar iets doet.
Het hangt van de plek af hoeveel spots je plaatst per vierkante meter. Zo kun je in de woonkamer of slaapkamer ongeveer een spot per 2 meter aanhouden: eventueel 1,5 meter als je net even wat meer wil. Is het om een kunstwerk aan te lichten, dan kun je het het beste op dat kunstwerk afstemmen en mag het wel wat dichter bij elkaar. Is het speciaal voor een werkruimte, dan is het het beste om 1 spot per vierkante meter aan te houden, omdat je daar echt wat meer licht nodig hebt, maar ook weer niet te veel.
Nee, zorg dat de spots nooit bedekt zijn. Spots kunnen, zeker als het halogeenvarianten zijn, erg heet worden en als die hitte wordt afgedekt, dan kan er brand ontstaan. Houd ook isolatiemateriaal ver bij de spots vandaan. LED is wel wat koeler, dat wordt niet warm, maar je kunt dan beter voor een dimbaar exemplaar kiezen als je meer invloed wil hebben op het licht.
[Fotocredits – © Intach – Adobe Stock]