Technology09.12.2013

Google Enterprise: innovatie wordt belemmerd


google-enterprise-innovatie-wordt-belemm.jpg
google-enterprise-innovatie-wordt-belemm.jpg

Nederlandse bedrijven belemmeren de productiviteit van medewerkers doordat ze niet voorzien in de optimale technologie op de werkvloer. Zo blijkt uit het rapport ‘Digital Collaboration: delivering innovation, productivity and happiness’ van Deloitte, in opdracht van Google.

Het rapport is gebaseerd op een enquête onder 3.433 Europese medewerkers (waarvan 380 Nederlandse) en laat zien dat medewerkers behoefte hebben aan tools die hen in staat stellen beter samen te werken. 20% geeft aan tevredener te zijn met de cultuur op de werkplek wanneer ze toegang hebben tot deze tools.

Geboden technologie
Bijna twee derde (57%) van de respondenten in Nederland is van mening dat toegang tot betere tools om mee samen te werken, zoals gedeelde documenten, videoconferenties of instant chat de productiviteit verbetert. Daar staat tegenover dat maar 21% van de medewerkers tevreden is met de technologie die de organisatie hen biedt. En slechts 6% zegt tevreden te zijn de digitale samenwerkingstools op het werk.

Tools
In een tijdperk waarin mensen in hun privéleven eenvoudig gebruik kunnen maken van diverse samenwerkingstools, ziet men ook de potentie van die tools in hun werkomgeving. Uit het onderzoek blijkt dat werknemers 17% meer tevreden zijn met de cultuur op hun werk als zij toegang hebben tot effectieve digitale samenwerkingstools. Als deze tools voor handen zijn, is het tevens 22% waarschijnlijker dat medewerkers geloven dat hun moraal van belang is voor hun werkgever. Het gebruik van de tweede generatie tools voor samenwerking, zoals social media, videoconferencing en online tools om samen te werken en bestanden te bewerken zijn echter eerder uitzondering dan regel in Nederland. Slechts 30% van de Nederlandse medewerkers heeft toegang tot videoconferencing en 32% kan gebruik maken van online tools om samen te werken op het werk.

Privé-tools
Managers die denken dat het weigeren van samenwerkingstools van derden het gebruik ervan voorkomt, komen bedrogen uit. Van de Nederlandse ondervraagden die het verzoek om deze tools te gebruiken werd geweigerd, gebruikt 35% deze toch omdat hun eigen tools een breder scala aan functionaliteit bieden dan die van de werkgever.

Innovatie wordt belemmerd
Een gebrek aan toegang tot samenwerkingstools heeft ook gevolgen voor innovatie. De resultaten laten een duidelijk verband zien tussen de mogelijkheid voor medewerkers samen te werken en hun innovatiekracht. Het rapport stelt vast dat 54% van de Nederlandse medewerkers het gevoel heeft te werken in een omgeving met lage innovatie- en lage samenwerkingsmogelijkheden.

Social
Een kwart van de Nederlandse werknemers gebruikt social tools om mee samen te werken op het werk. En in het privéleven gebruikt maar liefst 77% deze tools. Nederland scoort daarmee zowel zakelijk als privé het hoogst ten opzichte van andere Europese landen. In Frankrijk is de adoptie van social tools met respectievelijk 11 en 54% het laagst.

Hoewel er dus nog veel verbetering mogelijk is, tonen deze cijfers nogmaals aan dat Nederland vooroploopt in de adoptie van social tools zoals ook vorig jaar bleek uit de onderzoeksresulaten die Google vorig jaar mei presenteerde. Het onderzoek van destijds liet zien dat van de snelgroeiende Nederlandse bedrijven (meer dan 10% groei) die gebruik maken van social tools, maar liefst 74% van de medewerkers minstens een keer per week gebruik maakt van social tools.

Met betrekking tot de relatie tussen het gebruik van social tools en (werk)tevredenheid bleek uit diezelfde studie bovendien dat frequente gebruikers blijken gelukkiger te zijn in hun werk: meer dan een derde (38%) is erg tevreden met hun baan, vergeleken met 18% voor niet-gebruikers.

Het onderzoek van Deloitte benadrukt de potentie van de inzet van technologie bij het transformeren van bedrijven,” aldus Mark van der Linden, Head of Enterprise Benelux bij Google. “Mensen kunnen documenten delen, direct berichten met elkaar uitwisselen of videoconferencing gebruiken in hun persoonlijke leven. Daarom zien ze ook het potentieel ervan in voor hun werkplek. Dit rapport toont duidelijk de positieve impact die technologie heeft op het moreel, de innovatiekracht en productiviteit van de medewerkers. Bedrijven die het potentieel van hun medewerkers optimaal willen inzetten moeten zichzelf doordringen de voordelen die de technologie kan brengen op het gebied van samenwerking en innovatie. Technologie is er niet alleen om kosten te besparen, maar ook voor het veranderen van de werkomgeving.”

Stephen Ward, partner bij Deloitte: “Mensen maken in hun persoonlijke leven al veelvuldig gebruik van digitale toepassingen om samen te werken. Het is dus niet verrassend dat ze daar op het werk ook gebruik van willen maken om de productiviteit en het geluk op het werk te verbeteren. Het is opvallend hoe weinig Nederlandse organisaties die tools reeds verstrekken. Zelfs in Nederland met de hoogste adoptie van social tools, geeft meer dan de helft (54 procent) van de mensen aan te werken in een omgeving met lage innovatie- en samenwerkingsmogelijkheden.”

...

Verder lezen over Innovatie

Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

Zeg je tank, dan denk je al gauw aan een gigantisch, groen geschilderd gevaarte met rupsbanden. Maar, niet lang meer: deze tank verandert dat.

Technology29.10.2024

Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Het is wetenschappers gelukt om twee mensen apart van elkaar in slaap een gesprek te laten hebben in die dromen.

Technology18.10.2024

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Albert Heijn had ooit een kassaloze AH To Go en al was dat een experiment, kunnen we stellen dat de kassaloze supermarkt niet werkt. 

Technology08.10.2024

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Backbase, de ontwikkelaar van het Engagement Banking Platform, opende vandaag zijn wereldwijde hoofdkantoor aan de Oosterdoksstraat 114 in Amsterdam. Deze verhuizing is meer dan alleen een adreswijziging; het is een nieuwe stap voorwaarts in de missie van het bedrijf om bankieren opnieuw vorm te geven en de klant centraal te stellen.

DC Business07.10.2024

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

In een land waarin veel beginnende ondernemingen zich zorgen maken over het ondernemersklimaat en investeringen in Nederlandse start-ups fluctueren, weten sommige jonge, startende bedrijven toch op te vallen.

Startups30.09.2024

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

IQ NRG introduceerde eerder deze week een Zonnedimmer, daarmee kunnen eigenaren van zonnepanelen voorkomen dat ze moeten betalen voor het terugleveren van stroom en dus onnodige terugleverkosten hebben.

Gadgets20.09.2024

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien

De nieuwe stap van Neuralink gaat verder: Blindsight is gemaakt om mensen die blind zijn te laten zien. Zelfs als ze blind geboren zijn.

Technology18.09.2024

Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien

Verder lezen over Onderzoek

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Helemaal in de gezondheidszorg blijken grote zorgen te zijn: daar zou 40 procent onvoldoende zijn voorbereid.

Cybercrime29.10.2024

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Is het jou ook weleens opgevallen dat er door sommige eiland- en vulkaanketens op de kaart een duidelijke gebogen lijn of curve kan worden getrokken? Binnen de geologie noemen we een dergelijk verschijnsel eilandbogen of vulkaanbogen.

Online28.10.2024

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Online marketingcampagnes zorgen voor aanzienlijk meer nieuwe klanten, zonder dat de bestaande klanten worden geactiveerd. Uit onderzoek blijkt dat campagnes op bijvoorbeeld social media zorgen voor 170 procent nieuwe klanten.

Marketing01.10.2024

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

Elke zichzelf respecterende data-wetenschapper weet dat je niet zonder meer verschillende datasets uit verschillende onderzoeken met elkaar kunt vergelijken. Op dergelijke verschillende datasets kunnen namelijk onvergelijkbare omstandigheden van toepassing zijn die onderlinge vergelijkingen een uiterst heikele zaak maken.

Nieuws17.09.2024

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In deze nieuwe achtdelige televisieserie ‘Trap er Niet Influencer’ onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.

Social Media04.09.2024

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Er wordt steeds vaker gesproken over een AI-bubbel, zeker nu de aandelen van techbedrijven enorme dips tonen. Barst die bubbel straks echt? Het is niet zo dat AI-chatbots ons niets hebben gebracht. Zo is er onderzoek gedaan naar of ChatGPT onze levens echt heeft veranderd en daar komt positief nieuws uit.

Artificial Intelligence14.08.2024

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Binnen dit en binnen een vervolgartikel ga ik nader in op de beschrijving van enkele typen van vulkanen. Daarbij beperk ik mij hoofdzakelijk tot de typische vulkanen die ontstaan als gevolg van de subductie van tektonische aardplaten of als gevolg van mantelpluimen (hotspots). Dit betreffen voornamelijk stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen. 

Nieuws12.08.2024

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen