06.11.2012
Technologie

Blackout dreigt voor internetnieuws: ook Duitse uitgevers willen geld van Google

By: Dominique Dewitte

BlogTechnologie
blackout-dreigt-voor-internetnieuws-ook-.jpg
blackout-dreigt-voor-internetnieuws-ook-.jpg

Duitsland staat aan het hoofd van een steeds groeiende Europese beweging voor die een nieuwe copyrightwetgeving nastreeft en die volgens Google zal leiden tot ‘een volledige blackout van nieuws op internet’. De nieuwe wet zou volgens de Financial Times auteursrechthouders machtigen om websites royalty’s te doen betalen wanneer ze linken naar hun artikels.

Deze ‘aanvullende copyrightwet’ wordt eind deze maand besproken in de Duitse Bundestag. Als zoekmachines en andere websites weigeren de royalty’s te betalen, zullen copyrighthouders hen ook kunnen verbieden om nog verder te linken naar hun artikels. Het idee om websites te verplichten hun advertentie-inkomsten te delen is zo verleidelijk dat ook Frankrijk en Italië vergelijkbare voorstellen in overweging nemen. Duitsland heeft overigens al een gelijkaardige wet om het auteursrecht van artiesten te beschermen tegen inbreuken vanwege YouTube.

Net zoals Duitse gebruikers van YouTube nu al geregeld merken dat bepaalde clips niet kunnen worden afgespeeld in Duitsland vanwege het conflict over de royalty’s, stelt Google dat hetzelfde zal gebeuren met nieuwsartikels en nieuwslinks als het nieuwe voorstel wordt goedgekeurd.

‘De wet zal elke Duitse internetgebruiker treffen en informatie zoeken en vinden zal ernstig worden verstoord. Zulke interventie is niet waar internet om draait en heeft geen enkel precedent wereldwijd,’ stelt Google.

Het initiatief is in Duitsland controversieel en heeft tegenstanders in de grootste partijen. Liberaal FDP-politicus Jimmy Schulz vergelijkt de wet met ‘een restaurantgids die restaurants moet betalen om reclame voor hen te mogen voeren.’ Toch lijkt het er op dat de tegenstanders van het wetsvoorstel onvoldoende talrijk zullen zijn om het tegen te houden.
Één van de meest uitgesproken voorstanders, CDU-parlementariër Günter Krings, noemt het wetsvoorstel ‘het kleine broertje van de bestaande copyrightwetgeving’ noemt en ziet er een manier in om ‘het speelveld tussen de uitgeverijen, nieuwsaggregatoren en zoekmachines te effenen.’

Als het voorstel wordt goedgekeurd, zou de wet volgende zomer in werking treden en kunnen uitgeverijen royalty’s beginnen eisen. Het dreigement van Google om te stoppen met linken naar Duitse (en Franse) content deert Krings niet: ‘Als dat gebeurt, krijgen wij de kans om een binnenlandse Google-rivaal op te bouwen.’

Share this post