Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.
Duitsland staat aan het hoofd van een steeds groeiende Europese beweging voor die een nieuwe copyrightwetgeving nastreeft en die volgens Google zal leiden tot ‘een volledige blackout van nieuws op internet’. De nieuwe wet zou volgens de Financial Times auteursrechthouders machtigen om websites royalty’s te doen betalen wanneer ze linken naar hun artikels.
Deze ‘aanvullende copyrightwet’ wordt eind deze maand besproken in de Duitse Bundestag. Als zoekmachines en andere websites weigeren de royalty’s te betalen, zullen copyrighthouders hen ook kunnen verbieden om nog verder te linken naar hun artikels. Het idee om websites te verplichten hun advertentie-inkomsten te delen is zo verleidelijk dat ook Frankrijk en Italië vergelijkbare voorstellen in overweging nemen. Duitsland heeft overigens al een gelijkaardige wet om het auteursrecht van artiesten te beschermen tegen inbreuken vanwege YouTube.
Net zoals Duitse gebruikers van YouTube nu al geregeld merken dat bepaalde clips niet kunnen worden afgespeeld in Duitsland vanwege het conflict over de royalty’s, stelt Google dat hetzelfde zal gebeuren met nieuwsartikels en nieuwslinks als het nieuwe voorstel wordt goedgekeurd.
‘De wet zal elke Duitse internetgebruiker treffen en informatie zoeken en vinden zal ernstig worden verstoord. Zulke interventie is niet waar internet om draait en heeft geen enkel precedent wereldwijd,’ stelt Google.
Het initiatief is in Duitsland controversieel en heeft tegenstanders in de grootste partijen. Liberaal FDP-politicus Jimmy Schulz vergelijkt de wet met ‘een restaurantgids die restaurants moet betalen om reclame voor hen te mogen voeren.’ Toch lijkt het er op dat de tegenstanders van het wetsvoorstel onvoldoende talrijk zullen zijn om het tegen te houden.
Één van de meest uitgesproken voorstanders, CDU-parlementariër Günter Krings, noemt het wetsvoorstel ‘het kleine broertje van de bestaande copyrightwetgeving’ noemt en ziet er een manier in om ‘het speelveld tussen de uitgeverijen, nieuwsaggregatoren en zoekmachines te effenen.’
Als het voorstel wordt goedgekeurd, zou de wet volgende zomer in werking treden en kunnen uitgeverijen royalty’s beginnen eisen. Het dreigement van Google om te stoppen met linken naar Duitse (en Franse) content deert Krings niet: ‘Als dat gebeurt, krijgen wij de kans om een binnenlandse Google-rivaal op te bouwen.’
Verder lezen over Google
Artificial Intelligence30.10.2024
Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI
Online17.10.2024
Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden
Artificial Intelligence09.10.2024
AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs
Mobile08.10.2024
Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Artificial Intelligence03.10.2024
Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live
Mobile01.10.2024
Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels
Search25.09.2024
Google introduceert een speelse doodle met popcorn
Verder lezen over Kranten
Media15.08.2023
NYT laat zich niet meer ‘misbruiken’ door AI-chatbots
Media27.02.2023
Factcheck marathon van samenwerkende media
In aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale StatenOnline19.02.2023
Media klagen ChatGPT-maker aan vanwege trainingsmiddelen
Gaming01.02.2022
Wordle is nu een krantenpuzzel
New York Times neemt de populaire game over voor 'zeven cijfers'DC Business03.11.2021
All-Inn Verspreidingen op overname pad
Nieuws14.04.2021
De nacht van 14 op 15 april 1912 was de nacht van de Titanic
Het nieuws bereikte de wereld pas twee dagen laterNieuws16.02.2021
Vanaf 1922 staat er elke ochtend een strip in de krant
Media17.12.2020