31.05.2012
Technologie

Het Google World Wonders Project

By: Redactie Dutchcowboys

BlogTechnologie

Google introduceert het World Wonders Project, een nieuw cultureel digitaliseringsplatform, in samenwerking met partners als UNESCO, World Monuments Fund, Getty Images en Ourplace.

Het World Wonders Project wil werelderfgoed in stand houden met behulp van verschillende technologieën en informatiebronnen. Daarbij maakt het gebruik van de Street View-technologie van Google om gebruikers de mogelijkheid te bieden een keur aan erfgoedlocaties in 18 landen virtueel te verkennen.

Het project omvat 132 historische locaties, waaronder Nederlandse locaties als de Beemster Polder en de molens van Kinderdijk, het werelderfgoed in Stonehenge, het archeologische gebied van Pompei en de eeuwenoude tempels van Kyoto.

het-google-world-wonders-project.jpg
het-google-world-wonders-project.jpg

Street View is een populaire functie binnen Google Maps en is inmiddels in 39 landen beschikbaar. Dankzij het gebruik van geavanceerde cameratechnologie heeft Google nu de gebaande paden kunnen verlaten en enkele van ’s werelds belangrijkste culturele locaties kunnen vastleggen.

Het World Wonders Project vormt een innovatieve bron van onderwijsmaterialen. De website voorziet studenten en wetenschappers van materialen waarmee ze enkele van ’s werelds meest beroemde erfgoedlocaties kunnen ontdekken. Scholen en universiteiten kunnen een reeks van onderwijspakketten downloaden ter ondersteuning van lessen en colleges.

Het World Wonders Project is het volgende project waar Google blijk geeft van het streven om cultureel werelderfgoed in stand te houden door het te digitaliseren en via het internet toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek.

Onder auspiciën van het Cultureel Instituut publiceert Google afbeeldingen in hoge resolutie van de Dode Zeerollen. Daarnaast digitaliseert het de archieven van beroemdheden zoals Nelson Mandela en biedt het toegang tot duizenden kunstwerken via het Art Project en vele boeken via het project met de Koninklijke Bibliotheek.

Share this post