In een saai technisch verhaal vertelt Leonid Taycher, software engineer bij Google Books, in zijn blogartikel “Books of the world, stand up and be counted! All 129,864,880 of you” welke definities en tellingskwesties moeten worden opgelost voordat je tot een dergelijke schatting kunt komen.
Uitgangspunt is natuurlijk iets als een uniek gebonden deel. Dan moet je boeken die in vele variaties, vertalingen, edities zijn verschenen even uitfilteren. Alsmede boeken waar maar één exemplaar van is gemaakt maar die wel in bibliotheek catalogi voorkomen. Wat met series en wat met de hand geschreven boeken uit de oudheid. Kortom: een niet zo eenvoudig te beantwoorden vraag: “hoeveel boeken zijn er in de wereld (geschreven)?”. Vanuit lijsten van meer dan 600 miljoen items komt hij uiteindelijk aan het eind van zijn artikel op die 129.864.880 boeken, dus op de 80 nauwkeurig!
Maar Leonid geeft niet aan hoe hij uiteindelijk tot de berekening komt, hoewel hij wel waarschuwt dat dat de laatste telling was van afgelopen zondag is (31 juli 2010!). De productie van boeken heeft sinds de uitvinding van de boekdrukkunst in 1445 een exponentiële groei doorgemaakt. Sinds de tijd van Gutenberg zouden er dan gemiddeld zo’n 230.000 boeken per jaar op deze wereld zijn geproduceerd, maar ga er maar vanuit dat in de laatste 100 jaar 90% van die productie heeft plaatsgevonden.
In september 2009 bereikte Google een mijlpaal van 10 miljoen ingescande boeken en sinds die tijd gaat het werk verder met 10.000 pagina’s per uur. Voor het Nederlandse taalgebied doet de Universiteitsbibliotheek van Gent mee aan het Google project, maar ook onze eigen Koninklijke Bibliotheek in Den Haag help Google in dit books-project.