Al de mooie actiegames die in de afgelopen weken uit zijn gekomen hebben een duidelijke kloof gecreëerd tussen console en PC. Met Battlefield 3 als paradepaardje dat echt gemaakt is voor de PC maar ook Skyrim bewijst dat het maximale uit de console is gehaald en dat de PC aan het doorstomen is. De portomonee werd de afgelopen weken wellicht niet alleen getrokken voor een van de nieuwe titels maar ook voor het upgraden van wat hardware, want dat is je lot als PC gamer. Maar waar moet je beginnen? De processor? De grafische kaart? Of wordt het toch het werkgeheugen? Neen, dames en heren, ik weet het: de harddisk. En als je dan toch gaat upgraden…
In de hardware wereld is er het afgelopen jaar veel veranderd en de innovatiemotor draait niet meer zo op volle toeren als vroeger. Waar 2 jaar geleden om de 3 maanden een nieuwe grafische kaart op de markt kwam is er nu eens per jaar een nieuwe line-up en daar moet je het dan mee doen. Je ziet dan ook dat alle hardware die het meest recent uitgekomen is ook echt duur is, maar dat de modellen een lijn daarvoor vele malen goedkoper is. Maar één van de grootste innovaties van het afgelopen jaar is wel de komst van SSD’s, oftewel Solid State Drives.
De conventionele hardeschijven die tegenwoordig steeds groter en goedkoper worden (of ja, voordat alle poducenten overstroomd zijn), bestaan allemaal uit bewegende onderdelen. Het nadeel daarvan is dat het niet alleen veel geluid maakt maar ook dat het niet al te snel is. Dat komt doordat het schrijven en lezen van deze schijven langer duurt dan dat je eigenlijk wilt omdat je steeds moet wachten tot de kop op zijn plaats is aangekomen. Maar met de komst van SSD is daar verandering in gekomen. Wat SSD doet is eigenlijk heel simpel, het verbindt meerdere flash geheugens (geheugens die niet bestaan uit bewegende onderdelen die je ook wel tegenkomt bij USB sticks) aan elkaar die aanzienlijk sneller en stiller zijn.
Wat je PC eigenlijk constant doet, is 1tjes en 0tjes schrijven en lezen. Dat doet hij als door simpelweg Windows te draaien. Nu draaien eigenlijk alle PC’s wel op Windows en op Windows draaien games. Zorg je ervoor dat Windows sneller draait dan zorg je er meteen voor dat ook je games sneller draaien. Installeer je ook nog je games op een SSD dan staan ze helemaal stijf van de adrenaline en draait het als een gek. Maar zoals bij elke nieuwe techniek gaat het heel hard en is de ene SSD de andere niet.
Waar moet ik op letten?
Omdat SSD nog iets vrij nieuw is kan het best een prijzig verhaal worden. Een 120GB SSD kan al makkelijk 800 euro kosten maar let op dat je het niet moet vergelijken met een normale HD. Ga dus niet je complete film en muziek bibliotheek op een SSD zetten want hiervoor is de SSD niet gemaakt. Draai op SSD alleen het noodzakelijke waar je dagelijks gebruik van maakt, zoals je Windows, Photoshop en een game of 3, daar moet je het echt bij laten.
Een SSD tip is echt de Hyper X lijn van Kingston. Het zijn misschien niet de meest goedkope SSD’s die er op de markt zijn maar het zijn wel de meest complete en solide SSD’s die er momenteel zijn en deze lijn is ook nog eens extra snel. Zo hebben ze speciale kits voor hun SSD producten met alle toebehoren erbij, schroevendraaier, bracket (nog niet elke PC kast heeft een SSD/2,5″ slot, daar heeft Kingston aan gedacht), en een case om je SSD extern te kunnen gebruiken.
Kingston SSD
Voor dit artikel kregen we (zoals Patrick al eerder beloofde) een SSD van Kingston op de redactie en daar hebben we met de komst van Battlefield 3 gretig gebruikt van gemaakt. We waren al bekend met SSD schijven en de gevolgen ervan in een PC maar met Deze Kingston HyperX was dit een compleet andere ervaring, door de 6Gb/s snelheid (ook bekend als SATA 3). Met het installeren van een SSD schijf kom je vaak veel beren op de weg tegen maar daar heeft Kingston met de kit rekening mee gehouden. De bijgeleverde spullen coveren elke situatie zodat je niet zit te klooien in een desktop en ook met een laptop altijd alles hebt om de drive in gebruik te nemen. Het kost iets meer, maar het is wel fijn als je geen profi-bouwer bent.
Natuurlijk staan er op de doos allemaal van die mooie cijfers en termen als 525mb/s lezen en 480mb/s schrijven, TRIM support, blabla maar wat belangrijk is dat erop staat dat het de performance met 60% verbetert en dat merk je meteen vanaf de eerste paar seconden. Want dat is namelijk ook meteen de tijd die je nodig hebt om je PC op te starten. Het proces van opstarten kan per PC verschillen maar met SSD kan dit letterlijk binnen tien seconden gedaan zijn. Belangrijk hierin is wel dat je moederbord uit het juiste silicoon is gesneden: als er geen SATA 6Gb/s controller op zit is die drive nog steeds wel snel ten opzichte van gewone harddrives, maar als je die wel hebt wordt je snelheid dus nog eens bijna verdubbelt en dan leest en schrijft deze drive echt alles het licht uit de ogen en dat is dus ook het cijfer om in de gaten te houden voor de toekomst.
Maar ik had een doel: Battlefield 3 zo goed mogelijk laten draaien. Ook daar merk je meteen vanaf de eerste minuut al het verschil: omdat we Battlefield op de SSD geïnstalleerd hadden startte de game niet alleen sneller op maar liep het ook gewoon flink wat soepeler dan normaal. Ook de instellingen konden wat meer aan (zo zie je maar weer wat een bottleneck een harde schijf is) en dat zie je meteen terug in het spel. Ook andere games lieten een verbetering zien, terwijl die niet eens op de SSD zelf gezet waren, puur door de snellere werking van het onderliggende besturingssysteem. Het grote verschil komt toch pas als je de game zelf installeert op de SSD.
Is SSD iets voor je of niet?
Ben je van plan je PC te upgraden voor al de actiespellen die momenteel voor de PC uitkomen dan is SSD zeer zeker iets voor jou. Ben je van plan een nieuwe game PC te bouwen dan is SSD helemaal wat voor je, want je bent anders haast niet meer klaar voor de toekomst. Let op dat je kiest voor een SSD waarop alle broodnodige programma’s draaien en meer niet. Ga niet all-out met een zo groot mogelijke SSD want dat is gewoonweg niet nodig. Kies voor een schijf die voldoende is voor je basisbehoeften, laat er Windows en de belangrijkste applicaties op staan en dan is je game-PC een raket. De Kingston schijf is voor wat je ervoor betaalt (rond de €200 voor de 120GB en het dubbele voor de 240GB versie, met €40 extra voor de complete kit) verre van een slechte deal voor de extra power die deze SSD geeft.
Verder lezen over Games
Gaming14.11.2024
Blizzard pakt uit voor 30 jaar Warcraft & 20 jaar World of Warcraft
Nieuwe Features, Remastered en ClassicGaming06.11.2024
Netflix Games Review: Word Trails is onze nieuwe verslaving
Entertainment14.10.2024
Welk kaartspel speelt James Bond graag in het casino?
Gaming20.09.2024
Hebbeding: Sony komt met limited edition PlayStation 5 voor 30ste verjaardag
Gaming10.09.2024
PlayStation onthult vandaag waarschijnlijk de PlayStation 5 Pro
Gaming05.09.2024
EA Sports FC 25: ruim 700 teams, 30 competities en 120 officiële stadions
Gadgets05.09.2024
Een nieuwe versie van de Philips Hue Play HDMI-sync box
Gaming05.09.2024