Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
Er zijn mensen die de bekende Rubik’s kubus binnen een paar seconden oplossen, maar dat is voor de meeste stervelingen niet weggelegd. Het is nog helemaal niet zo gemakkelijk om alle kleurtjes snel in een vak te krijgen. De uitvinder van het bekende speelgoed heet Erno Rubik en hij legt gewoon in een filmpje uit hoe het werkt. Niet dat we nu denken dat we de kubus wel snel op kunnen lossen, maar kijk eerst maar even. Dan zetten we daarna de stappen voor je op een rijtje. Wie weet verbreek je ooit nog eens het wereldrecord, dat nu staat op 3,47 seconden.
Hoe los je een Rubik’s kubus op?
De kans dat je het wereldrecord gaat verbreken is klein, maar de kans dat je de kubus op kunt lossen is wel groot. Dat kun je namelijk gewoon stap voor stap doen. Begin er eens mee als je ergens moet wachten of op zoek bent naar afleiding. Zit je er klaar voor? Zo los je de kubus op!
1. De middelste kleur blijft altijd hetzelfde
Aan welke zijdes van de kubus je ook draait, het middelste blokje blijft altijd staan. Dit blokje geeft dus aan welke kleur het gehele vak wordt. Voor mij was dit al nieuwe informatie eerlijk gezegd en voor jou misschien ook wel. Goed om te weten: naast de middelste blokjes bestaat de kubus uit 8 hoeken met 3 kleuren en 12 randen met 2 kleuren.
2. In lagen opdelen
Om de kubus op te delen kun je niet zomaar wat gaan draaien. Je doet dit laag voor laag. Zonder je vorige stappen door de war te gooien uiteraard. Voordat je begint bestudeer je de kubus goed zodat je precies weet waar alle kleuren zich bevinden. De kubus bestaat dus uit 6 vaste centrumvlakken, 12 randblokjes en 8 hoekblokjes. Die steentjes kunnen van plek verwisselen, maar een hoekblokje blijft een hoekblokje.
3. Algoritmes
Je lost de kubus op met algoritmes en in deze video wordt dat in een paar minuten (in het Nederlands) uitgelegd. Voor mij als leek was dit heel goed te volgen. Hierna weet je precies welke draaimogelijkheden er zijn en hoef je alleen nog maar instructies te volgen.
4. We gaan puzzelen
Nu je de instructies kent beginnen we met puzzelen. Het is gebruikelijk om met het witte vlak te starten.
- Je zoekt het vlak op waarvan het witte blokje in het midden staat. Nu ga je aan de slag met het maken van een wit kruis. Het gaat het makkelijkst om het witte vlak altijd op dezelfde plek te houden, aan de bovenkant bijvoorbeeld.
- Daarna zoek je de randblokjes op om het kruis te vormen. Het is niet erg als je soms een juist geplaatst randblok verplaatst om een nieuwe op de goede plek in te draaien, als je er maar voor zorgt dat je het randblok weer terugdraait.
- Pas nadat het kruis staat zet je de witte hoeksteentjes in het vlak. Om ze op de juiste plek te krijgen moet je het witte kruis soms kapot maken. Dat is niet erg.
- Experts raden aan om de hoekstenen vanuit de onderste laag in te draaien.
5. De middelste laag
Nu ga je aan de slag met de middelste laag en dan kun je niet zomaar wat gaan draaien, anders klopt je kubus al snel niet meer. Hiervoor ga je met de algoritmes aan de slag. We kunnen hier wel alle formules opschrijven, maar het is nog handiger om het te doen aan de hand van dit filmpje. Kijk vanaf 1:11 nadat je het witte vlak compleet hebt gemaakt.
6. De rest van de kubus
Als het je is gelukt om de middelste lagen goed te plaatsen volg je de rest van de stappen in het filmpje. Na de middelste lagen volgt het gele kruis, de randblokjes en tot slot de hoekstenen. Het lijkt misschien een hele klus en dat is het ook wel. Maar zoals het met de meeste dingen gaat word je er steeds beter in. Gemiddeld heb je 100 tot 150 slagen nodig om de kubus op te lossen. Overigens heeft een robot berekend dat het mogelijk is om de kubus in 20 slagen op te lossen. Anders lukt het je natuurlijk ook nooit binnen een paar seconden.
Pak het stap voor stap aan en volg de instructies op. Het is niet ongebruikelijk dat je er de eerste keer een half uur tot een uur over doet!
Succes!
Verder lezen over Games
Entertainment14.10.2024
Welk kaartspel speelt James Bond graag in het casino?
Gaming20.09.2024
Hebbeding: Sony komt met limited edition PlayStation 5 voor 30ste verjaardag
Gaming10.09.2024
PlayStation onthult vandaag waarschijnlijk de PlayStation 5 Pro
Gaming05.09.2024
EA Sports FC 25: ruim 700 teams, 30 competities en 120 officiële stadions
Gadgets05.09.2024
Een nieuwe versie van de Philips Hue Play HDMI-sync box
Gaming05.09.2024
Acer Project Dualplay: een laptopconcept met afneembare controllers
Gaming04.09.2024
Nitro Blaze 7: de eerste handheld gaming-pc van Acer
Gaming04.09.2024