Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
OK, dus je wilt gaan streamen? Gewoon doen, het is 2017 dus er is genoeg vraag naar mensen die leuk spellen kunnen spelen. Voordat het misschien ietwat misleidende plaatje illusies wekt: het is echt niet makkelijk om van streaming je werk te maken. Mensen die dat zeggen (of beloven) liegen.
Het is hard werken en je moet geduld én geluk hebben, maar er is ook goed nieuws: je bent zo begonnen en als je een pc, PS4 of Xbox hebt is het niet veel moeilijker dan het aanmaken van een account op Twitch.tv.
Daarna is het supersimpel als je een console hebt: je koppelt je account op je PS4 of Xbox One en dan kun je beginnen met streamen door te sharen naar Twitch. Klaar! Je kunt ook meteen in je headset praten en dan heb je de mogelijkheden gehad, als je niet met een Playstation Camera of de Kinect je gezicht erbij wilt hebben.
Streaming programma: OBS
Als je een pc hebt is er nog een extra stap: je downloadt OBS (Open Broadcaster Software) en die moet je dan wel nog even instellen. Het hangt er vanaf wat je wilt gaan streamen, maar voor een gewone game die full-screen draait heb je het zo ingesteld. De interface van OBS lijkt in eerste instantie misschien wat ingewikkeld, maar het valt best mee en je kunt alles herstellen als het mis gaat.
Je maakt een scène aan met daarin full-screen capture, zet ‘m op streaming en dan ben je begonnen. Wel niet vergeten eerst je Twitch-gegevens in te vullen, anders kun je alleen maar opnemen om het daarna naar YouTube te exporteren!
Er zijn trouwens meer mogelijkheden dan OBS (al wordt die het meest gebruikt). Xsplit wordt ook nog redelijk veel gebruikt en er zijn steeds meer mogelijkheden om vanuit andere programma’s direct te streamen. Je computer en grafische kaart moeten het wel aankunnen om tegelijk een game te draaien en te streamen maar met een pc van een jaar of twee geleden is dat prima te doen. Als je een GTX 970/1060 of vergelijkbare kaart van AMD hebt zit je meer dan safe.
Als je het iets ingewikkelder wil maken heb je wel nog een aantal andere attributen nodig. Als je alleen pc-games wilt streamen kom je toe met een goede headset en eventueel microfoon, dus laten we daar mee beginnen.
Headset: Sennheiser PC 373D
Ik heb al een hele berg headsets mogen proberen tijdens mijn review-carrière, maar voor mij is de PC 373D headset van Sennheiser de fijnste om te hebben als je gaat streamen. Dat heeft eigenlijk maar één reden: het comfort. PC-headsets zijn grotendeels hetzelfde, wat fabrikanten ook zeggen, dus het maakt linksom of rechtsom niet zo veel uit welke je kiest. Dat voorop.
De 373D heeft een aantal punten die hem speciaal maken. De 7.1 Dolby Surround dongle die je erbij krijgt zorgt dat je (als games dat ondersteunen) helemaal surround naar je games kunt luisteren, wat helemaal cool is. Dat klinkt goed, maar is meer geschikt voor solo-play en voor het streamen niet zo belangrijk. Nog beter is dat de kabel naar die dongle uit de headset te trekken is en je dus ook een gewone analoge kabel er in kunt pluggen. Dat is ideaal als je een losse microfoon gebruikt (komen we zo op) of als je de headset wilt gebruiken voor een console.
So fluffy
Wat deze headset voor mij echter het allerbeste maakt is hoe ongelofelijk comfortabel dat ding is. Door de pluizige oorschelpen en het lage gewicht van de headset kun je ‘m uren lang op hebben zonder dat je daar wat van merkt of last krijgt van rode oortjes (ja, dat is een ding).
Een relaxte volumeschijf zorgt dat je makkelijk zonder te zoeken het volume kunt aanpassen en de microfoon is ook makkelijk aan te passen. En Sennheiser is niet voor niets een audiomerk dat al tientallen jaren meedraait in de tv- en radiowereld: deze dingen kunnen tegen een stootje.
Zit je op een budget, dan heb je beduidend meer keuze, maar rond de 50 euro krijg je headsets die wel wat zwaarder op je hoofd liggen en ook niet snel 7.1 surround zullen hebben. Keuze zat, maar dan zou ik ze wel gaan passen in een winkel. Comfort is echt belangrijk als je lang gaat zitten streamen dus neem dat mee!
Next up: een microfoon. De microfoon van de 373D is meer dan prima (dat mag trouwens ook wel voor de meer dan 200 euro die je hiervoor moet neertellen), maar als je serieus aan de slag wilt is een goede aparte microfoon toch altijd het beste.
Microfoon: Blue Yeti
Als je ook al op andere plekken bent gaan kijken voor aanbevelingen dan heb je deze vast gezien: de Yeti is sinds ‘ie uit is dé microfoon voor streamers en wordt breed gezien als ’the one to beat’. Met een prijs van 150 euro is het ook niet goedkoop, maar dan heb je wel ook echt een microfoon waar je al je streaming mee kan doen en daarnaast ook nog voice-overs voor video’s die je wilt plaatsen, podcasts en allerlei andere dingen die je zou willen opnemen.
Het voordeel van de Yeti is dat ‘ie van bijna alle afstanden goed klinkt. Als je aan het gamen bent (en zeker op stream) is het fijn als er niet zo’n groot ding voor je staat, precies waar eigenlijk je toetsenbord, muis of handen met controller willen zijn. De microfoon heeft vier verschillende standen die bepalen vanaf welke kant er geluid wordt opgepikt. In het geval van streaming wil je het niertje (cirkel met één hapje er uit) hebben, want die pikt gewoon het geluid dat van voren komt op.
Net als in de studio
Het voordeel is dat je de Yeti makkelijk kunt afstellen: er zit nog een ‘gain’-knop aan de achterkant en als je een headset onder in de koptelefoon-uitgang plugt en het afluistervolume (onder de mute-knop) goed zet kun je precies horen wat er allemaal binnenkomt. De truc is om ‘m zo in te stellen dat je stem wel goed binnenkomt maar dat dingen als het getik van het toetsenbord niet of in elk geval zo weinig mogelijk doorkomen. Als je een heel luid mechanisch toetsenbord hebt is het wel lastig om dat er uit te krijgen, afhankelijk van hoe hard je er op zit te hengsten.
Als je dat hebt gedaan ben je klaar, want verder is de Yeti volledig plug and play. USB-kabel er in, instellen in je streaming programma als bron en gaan met die banaan. Zit je op een budget? Dan kan ik ook de Blue Snowball aanraden, die heeft minder opties, maar is voor de streamer-setup ook meer dan geschikt. Daarvoor scheelt het wel bijna tweederde van de prijs!
Wil je ook dat je eventuele volgers je ook kunnen zien? Dan heb je nog een webcam nodig van een beetje kwaliteit.
Camera: Logitech HD Pro C920 webcam
Als je geen goede webcam hebt is het onhandig als je aan het streamen bent. Je moet dan vermoedelijk allerlei rare capriolen uithalen om jezelf goed in beeld te krijgen en dan lukt het vaak nog niet zoals je wilt. Met de HD Pro C920 kun je zoomen, instellen waar de camera precies heen wijst zonder ‘m te verplaatsen en natuurlijk ook allerlei andere instellingen veranderen om het beste beeld te krijgen.
Je kunt als je OBS gebruikt simpel de properties van de camera aanklikken en ‘m zo instellen dat precies dat gedeelte van de kamer te zien is dat wilt laten zien. Je krijgt er een handig driebenig standaardje bij, maar je kunt ‘m ook gewoon bovenop je monitor zetten. Het klemmetje dat er aan zit is voor zo goed als elke monitor-dikte of tv geschikt dus je kunt ‘m altijd op de ideale positie neerzetten en daarna natuurlijk nog kantelen.
Gewoon goed ding
Verder valt er eigenlijk niet veel te zeggen over het ding: hij geeft (natuurlijk) een 1080p HD beeld en je kunt ‘m ook gebruiken om video-conferencing mee te doen. Het voornaamste is dat de videokwaliteit heel goed is en de (veelal automatische) aanpassingen van het beeld geen afbreuk doen aan de kwaliteit. Het is een prima ding, maar daarom betaal je er wel ook 100 euro voor.
Zit je op een budget, dan kun je ook een andere camera pakken natuurlijk, want uiteindelijk is je eigen smoel vaak alleen maar in een klein venster te zien en dan kan het zijn dat het je niet zo veel uitmaakt.
Bonus: Razer Ripsaw capture card
Als je ook vanuit andere bronnen behalve je pc wilt kunnen streamen met alle toeters en bellen die je hierboven hebt gezien, of vanuit consoles zoals de Switch, Xbox 360 of de PS3, dan heb je ook als laatste nog een capture card nodig.
De Razer Ripsaw doet precies dat. Het kleine en daarmee ook prima draagbare kastje heeft een HDMI in- en uitgang, zodat bijvoorbeeld je Switch aan de ingang kan en de uitgang naar je tv of monitor. Zo kun je gewoon je game spelen (zonder vertraging) zoals je dat normaal doet, terwijl het signaal wel naar de pc gaat om te streamen of op te nemen.
Het mooie van de Ripsaw is dat het volledig 1080p doorblaast naar je pc, zonder enig kwaliteitsverlies. Dat zorgt er voor dat je streams en opnames er altijd helemaal top uitzien. Eerlijk is eerlijk, dat doen andere capture cards ook. Als je liever een El Gato HD of PVR HD wilt hebben kan dat voor ongeveer dezelfde prijs, met ongeveer dezelfde specificaties.
De Ripsaw heeft als voordeel (afhankelijk van je setup) dat je ook direct op de capture een microfoon of externe geluidsbron kunt aansluiten via de plugjes in de Ripsaw zelf. Die kun je dan direct in je stream mixen, wat handig kan zijn. Ook PS3-liefhebbers hebben meer aan de Ripsaw, want die heeft als enige een aparte ingang om een PS3-signaal te kunnen vangen.
Er zit software bij de Ripsaw, maar als je gewoon OBS of Xsplit gebruikt is hoef je de Ripsaw maar te selecteren als bron en dan komt ‘ie meteen binnen. De resolutie wordt automatisch aangepast dus je hebt er heel weinig omkijken naar en daarna kun je alles gewoon capturen. Kind kan de was doen, en dan ben je compleet!
En ziedaar het resultaat. Capture van een Switch, commentaar, video van mezelf en dat allemaal zonder al te veel gedoe. Nu nog oefenen op mijn streamer personality 😀
Er zijn heel veel opties om aan de slag te gaan met streaming of het maken van YouTube-video’s, maar met de juiste gear hoeft het daar in elk geval niet aan te liggen. Doe je ding, heb geduld en blijf positief en dan komen de subs vanzelf!
[Afbeeldingen © byemo – Fotolia]
Verder lezen over Gadget
Gadgets31.10.2024
Maak van jezelf een soort Iron Man met dit hardlooplampje
Gadgets29.10.2024
Snapchat brengt zijn camerabril Spectacles ook in Nederland uit
Gadgets25.10.2024
Apple kondigt volgende week nieuwe Macs aan
Gadgets20.10.2024
Deze Buzz Lightyear is zo realistisch dat je geen films meer nodig hebt
Gadgets12.10.2024
Deze knuffelmarmot is stiekem een robot
Gadgets09.10.2024
Nintendo onthult een nieuw product waar we nooit aan hadden gedacht
Gadgets05.10.2024
Deze miniatuur-Tesla Cybertruck is stiekem een computer
Technology01.10.2024
Sonos heeft een plan om alles beter te maken, vooral zijn app
Verder lezen over Games
Entertainment14.10.2024
Welk kaartspel speelt James Bond graag in het casino?
Gaming20.09.2024
Hebbeding: Sony komt met limited edition PlayStation 5 voor 30ste verjaardag
Gaming10.09.2024
PlayStation onthult vandaag waarschijnlijk de PlayStation 5 Pro
Gaming05.09.2024
EA Sports FC 25: ruim 700 teams, 30 competities en 120 officiële stadions
Gadgets05.09.2024
Een nieuwe versie van de Philips Hue Play HDMI-sync box
Gaming05.09.2024
Acer Project Dualplay: een laptopconcept met afneembare controllers
Gaming04.09.2024
Nitro Blaze 7: de eerste handheld gaming-pc van Acer
Gaming04.09.2024
Star Wars Outlaws is nu beschikbaar voor iedereen
+ winactie Hasbro PulseVerder lezen over Streaming
Gaming04.11.2024
Netflix stopt met interactieve series
Entertainment28.10.2024
Hilarisch moment in een film? Bewaar ze nu met Netflix Momenten
Entertainment25.10.2024
Drie redenen om The Remarkable Life Of Ibelin te kijken op Netflix
Entertainment18.10.2024
Kijkers spenderen gemiddeld 2 uur per dag op Netflix
Entertainment17.10.2024
Disney+ lanceert vandaag abonnement met reclame in Nederland
Entertainment04.10.2024
Je account delen mag straks ook niet meer op Videoland
Online03.10.2024
Zo kun je muziek luisteren op Spotify als je niets hebt gedownload
Video20.09.2024