04.05.2023
Gaming

Waarom je je gebruikersnaam moet veranderen op Discord

By: Laura Jenny

BlogGaming

Discord begon als een soort speeltuin voor gamers, waar ze volop met elkaar konden chatten in allerlei verschillende kanalen (servers). Het heeft de laatste tijd echter steeds meer functies toegevoegd waarmee het steeds meer aan terrein wint. Echter betekent dat ook dat er dingen moeten meeveranderen. Zo moeten veel gebruikers hun gebruikersnaam aanpassen. Dit is waarom.

ICQ

Discord doet soms een beetje denken aan ICQ van vroeger: heel veel getallen. De 4 cijfers die standaard bij een naam worden gezet gaan verdwijnen. Hoewel dat fijn is omdat het er een stuk minder rommelig uitziet, betekent het ook dat er waarschijnlijk veel mensen met de exact zelfde naam ontstaan. Dat kan natuurlijk niet, waardoor Discord heeft besloten om het af te dwingen een nieuwe gebruikersnaam te kiezen.

Het wegnemen van die vier cijfers maakt het makkelijker voor gebruikers om elkaar te vinden, maar je moet als gebruiker nu dus wel even creatief brouwen op wat je naam dan wordt. Je kunt dat uiteraard beter vroeger doen dan later, want dan heb je meer kans dat de gewenste naam nog beschikbaar is. In een blog schrijft Discord waarom het in eerste instantie eigenlijk voor die vier cijfers koos: “Toen we Discord begonnen te bouwen, was een van onze topprioriteiten dat je jezelf zowat elke naam kon geven die je maar wilde, dat je op de server van je vriend kon komen en dat je snel en gemakkelijk voicechat kon voeren. We wilden niet dat mensen ooit een scherm zouden tegenkomen met “Je gewenste gebruikersnaam is bezet”.“

Discord

“We stonden ook toe dat gebruikersnamen hoofdlettergevoelig waren, omdat we oorspronkelijk niet eens een vriendensysteem hadden, zodat niemand handmatig gebruikersnamen hoefde in te typen. Dit werd een technisch probleem dat we niet adequaat hebben aangepakt. Ondertussen, toen Discord groeide, kregen we vele verzoeken om mensen met elkaar te laten chatten, zelfs als ze niet langer een server deelden, dus creëerden we een vriendensysteem. Om ervoor te zorgen dat alles nog werkte, legden we een viercijferig achtervoegsel bloot, een “discriminator” genaamd. Met die vier cijfers kon “PhiBi#8936” onderscheiden worden van “PhiBi#9863”.”

Nu komt er een einde aan dat tijdperk. Mensen vonden het ook wel vervelend, vooral als ze hun gebruikersnaam met anderen deelden: uitleggen wat een hoofdletter was en wat niet, Discord deelt zelfs dat 40 procent helemaal niet weet wat zijn discriminator is of wat het uberhaupt is. Het klinkt ook vrij intens, zeker omdat discriminatie niet oke is, maar in dit geval was het juist handig, want het betekende dat je onderscheid kon maken tussen de ene Nerdkiller en de andere Nerdkiller.

Nieuwe nickname kiezen

In hun blog vertellen de mensen achter Discord nog meer over deze verandering, want ze weten dat het nogal veelgevraagd is, dus hebben ook echt veel andere dingen overwogen (die ze ook punt voor punt bij langs gaan). Het gaat nu wat meer lijken op Twitter, met een apenstaartje voor je nickname. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om een gebruikersnaam te kiezen (wederom, net als op Twitter), die wel over kan komen met de naam van iemand anders. Het account (dat met @ ervoor), moet echter uniek zijn.

Zoveel namen: het betekent voor iedereen dat hij of zij die keuze zelf moet gaan maken. Dat moet in de komende weken: je krijgt een notificatie van Discord wanneer het jouw beurt is om tot de aanpassing over te gaan. Vooral gebruikers die er langer op zitten krijgen het eerste plekje in de rij, wel zo netjes. Mensen kunnen je trouwens altijd blijven vinden onder je oude naam met vier cijfers, maar je hoeft dat allemaal dus niet meer te onthouden.

Gamers reageren bepaald niet positief op de verandering. Men is bang dat zijn gebruikersnaam wordt ‘gestolen’ en ervaren niet dat ze problemen hebben met het doorgeven van hun Discord-discriminator, aangezien ze die mensen ook hun telefoon kunnen laten zien om de specifieke gebruikersnaam weer te geven. Zou dit nog een staartje krijgen, of houdt Discord voet bij stuk?

Share this post