Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Je ziet in het openbaar vervoer momenteel meer Nintendo Switch-consoles dan ooit tevoren. De reden? Simpel: Tears of the Kingdom. De nieuwe game uit de The Legend of Zelda-reeks gooit hoge ogen. In onze review lees je wat het spel zo aantrekkelijk maakt, maar ook: wat het soms een flinke uitdaging maakt.
Breath of the Wild
Het is inmiddels alweer lang geleden dat we werden getrakteerd op een vers Zelda-avontuur. De laatste was Breath of the Wild in maart 2017. We zijn dus ruim vijf jaar verder en ik moet zeggen: toen ik Tears of the Kingdom aanzwengelde, moest ik even bedenken hoe het ook alweer allemaal werkte. Wat daarbij een extra uitdaging is, dat is dat er al vrij snel een nieuwe gave wordt geïntroduceerd: de gave om dingen op te rapen en aan elkaar te lijmen.
Zo moet je bijvoorbeeld een soort bewegende platforms maken door een haak te bevestigen aan twee planken hout en dit weer op een soort rails te zetten (en er ook nog op tijd op te springen om erop mee te gaan). Het is tof omdat je je brein echt aan het werk moet zetten. Op zich is de game aan het begin vrij lineair: je weet ongeveer wel waar je heen moet en als er nog eerst opdrachten moeten worden gedaan, dan is het wel redelijk duidelijk wat er dan van je verwacht wordt.
Uitdagend
Echter wil dat niet zeggen dat het ook makkelijk is. Naast dat je dus erg creatief moet zijn met de objecten die hier en daar door de spelwereld verspreid liggen (en ook nog heel wat hannessen om de besturing ervan in de vingers te krijgen), moet je ook vrij veel meters maken die soms nergens op uitdraaien. Zo wilde ik heel enthousiast naar een bepaalde soort shrine toe, maar dat kon niet omdat het er nogal bevroren was en dat kon mijn vrij verse, halfnaakte Link niet aan. Balen, want je bent er dan wel helemaal heengelopen. Verder zoeken dus.
Deze game is briljant, want alles is zo mooi en zit zo goed in elkaar, en je weet ook dat je daarop kunt vertrouwen met een franchise als deze (en een gamemaker als Nintendo), dus zelfs als het even heel uitdagend is en je denkt: “Jemig, waarom lukt het niet?” dan houd je toch vol, en dan zal je ook merken dat deze game je beloond. Niet alleen met dat heerlijke gevoel van: “Hey, het is gelukt!” maar ook met een geweldig nieuw gedeelte van de wereld van Link en Zelda om te ontdekken.
Arm kwijt
Sommige mensen laten zich afschrikken door het idee dat deze game openwereld is, maar er is altijd een rode lijn. Deze game pakt dat ook weer heel goed aan met allerlei missies die je kunt gaan doen, maar ook door het verhaal. In eerste instantie lijkt dat nog wat dun, maar al gauw duik je er steeds verder in. Je bent namelijk te gast in wat een vroegere wereld van een ander soort beschaving was en daar ontfutsel je gaandeweg steeds meer over.
Mocht je je trouwens afvragen hoe dat met die gave zit: Link is zijn arm kwijt, maar heeft nu een magische arm die steeds meer krachten kan bevatten. Je komt onderweg allerlei personages tegen die je helpen om alles beter te begrijpen, maar ook om uitleg te geven over je magische krachten. In eerste instantie doorkruis je die wereld te voet en is het alles wat overweldigend, maar uiteindelijk is dat ook wel weer de kracht van dit spel: je zo heftig overweldigen, dat je steeds meer wil weten van de wereld en steeds meer wil doen om gewoon wat grip te krijgen. Zo kun je later bijvoorbeeld te paard gaan, waardoor je veel sneller op een andere plek bent (maar er zijn meer manieren hoor).
Tears of the Kingdom
In Tears of the Kingdom ben je een uitvinder en een padvinder, een superheld en een soort klein kind dat niets weet, je bent zoekende, maar je vindt tegelijkertijd ook heel veel. Je leert aldoende en Nintendo geeft je precies genoeg om je op de been te houden, geïnspireerd om deze wereld beter te leren begrijpen. Het klinkt nu alsof er misschien niet veel vrijheid is, maar vrijheid is juist precies waar Zelda om gaat. Er zijn handvatten waardoor je jezelf enigszins een weg kunt banen door dit avontuur, maar als je je eigen weg wil gaan, dan ben je ook welkom. Je kunt vanalles en nogwat uitvinden: het is knap om te zien hoe veel verschillende objecten op verschillende manieren op elkaar kunnen.
De vrijheid zit hem echter ook in het gevecht. Er werd wel gezegd dat je even moet focussen op vijanden en vooral niet teveel één-op-één moet vechten, maar ja, ik ben een lompe gamer, dus ik heb natuurlijk alsnog wel tak na tak op het hoofd van mijn vijand stukgeslagen: heerlijk. Dat geeft echter niet: er zijn eigenlijk voortdurend meerdere wegen naar Rome. Dat maakt het overigens wel een minder aantrekkelijke game om mee te kijken, omdat je zelf iets mogelijk heel anders had willen doen dan de persoon met de Joy-Cons in handen. Al is het ook wel weer leerzaam: je krijgt even een kijkje in de keuken van hoe het ook kan.
The Legend of Zelda
Vond je Breath of the Wild al groot lijken, dan heb je dat waarschijnlijk nog meer met Tears of the Kingdom, want deze game heeft overal lagen: fysieke lagen, maar ook psychologische lagen. Je komt jezelf in deze game best weleens tegen, maar tegelijkertijd is er dus ook simpelweg heel veel lagen aan terrein om te doorkruisen. Het is allemaal even magisch: het voelt goed, je voelt je nooit echt aan je lot overgelaten en je kunt erop vertrouwen dat je er wel uitkomt. Weer verder, om nog dieper op de ontdekkingstocht te gaan. Om nog moeilijkere vijanden te bevechten en om nog betere uitvindingen te doen. Wie weet wat je daar achter die heuvels weer vindt? Het is zelfs bijna jaloersmakend om mensen te zien die nog niet zo ver zijn in het spel: die hebben nog zoveel te ontdekken. Ga het doen, want deze game is nu al verreweg de grootste aanrader op gamegebied van dit jaar. Sowieso waar het om Nintendo gaat, maar misschien wel in het algemeen.
Verder lezen over Game
Gaming20.11.2024
PlayStation Portal is eindelijk de moeite waard: dit is waarom
Gaming19.11.2024
Ga even zitten: dit is de trailer van A Minecraft Movie
Gaming18.11.2024
Zo speel je Pokémon TCG Pocket in Nederland op je telefoon
Gaming12.11.2024
Mario Party Jamboree review: met Mario is het altijd een feestje
Gaming08.11.2024
Amazon maakt een tv-serie van Mass Effect
Gaming06.11.2024
Nintendo Switch 2 wordt backwards compatible voor Switch-spellen
Gaming04.11.2024
Netflix stopt met interactieve series
Gaming29.10.2024
5 redenen om Call of Duty: Black Ops 6 te spelen
Verder lezen over Nintendo
Gaming06.11.2024
Nintendo Switch 2 wordt backwards compatible voor Switch-spellen
Gaming31.10.2024
Nintendo lanceert zijn eigen Spotify met Nintendo Music
Gadgets09.10.2024
Nintendo onthult een nieuw product waar we nooit aan hadden gedacht
Gaming05.09.2024
Nintendo kan inpakken: AI kan de volgende Mario-game maken
Entertainment22.08.2024
Het Nintendo Museum opent binnenkort in Kyoto, Japan
op 2 oktober om precies te zijnGaming08.08.2024
Luigi’s Mansion 2 HD review: we zijn verwend met nummer 3
Gaming05.08.2024
Nieuwe trailer van The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom is een roadtrip
Gaming31.07.2024
Mario en Sonic gaan niet meer naar de Olympische Spelen
Verder lezen over Review
Gaming12.11.2024
Mario Party Jamboree review: met Mario is het altijd een feestje
Gaming06.11.2024
Netflix Games Review: Word Trails is onze nieuwe verslaving
Gadgets30.10.2024
Lenovo Yoga Pro 9i Gen 9 review: goede ‘designer’-laptop
Gaming24.10.2024
Netflix Games review: The Case of the Golden Idol doet je goed
Gaming18.10.2024
Netflix Games Review – Battleship leert je op speelse wijze Zeeslag
Gaming15.10.2024
Just Dance 2025 review: de botsauto’s op de kermis zijn er niks bij
Gaming14.10.2024
Astro Bot review: retro genieten op een futuristische manier
Automotive06.10.2024