Schrijft al jaren over games, van de kleine indie-games tot de grote najaarstitels. Liefhebber van Dota 2, twijfelt nog over Destiny.
Steam, het immens populaire platform voor digitale distributie van PC games, heeft vandaag eindelijk het lang verwachte en broodnodige redesign van zijn winkelpagina gekregen. Sinds de massale opkomst van de indiegames werd het steeds lastiger voor gebruikers om (nieuwe) games te vinden. Deze update moet dat verhelpen en gebruikers makkelijker de weg wijzen naar games die ze waarschijnlijk willen spelen.
Qua lay-out is er niet heel veel veranderd. De winkelpagina kent nog altijd de bekende slider en blokken. Er zijn slechts een paar blokken toegevoegd. De echte veranderingen zitten dan ook in de inhoud van al die blokken. Ik neem alle veranderingen met je door.
Allereerst de toevoeging van twee nieuwe blokken linksboven voor het doorzoeken van tags. Deze zijn een tijdje geleden al geïntroduceerd en worden door gebruikers aan een bepaalde game toegekend. Wanneer een game vaak dezelfde tag krijgt worden beiden aan elkaar gekoppeld. Tags zijn dus dynamisch, in tegenstelling tot de klassieke categorieën. Ook kunnen ze als ‘goed’, ‘slecht’ en ‘moeilijk’ aan een spel worden toegekend. Door tags kunnen games makkelijker gesorteerd worden. In het eerste blok staan de populaire (meest toegekende) tags, in het blok daaronder staan de tags die je eigen spellen ook hebben, waardoor je gemakkelijker jouw favoriete soort kunt vinden.
Vervolgens is er de welbekende slider. Vroeger was deze statisch: Valve bepaalde wat er te zien was. Nu wordt de inhoud samengesteld van games die er aankomen, de best verkochte en spellen die op basis van je bibliotheek mogelijk interessant zijn. Je kunt zelf aanvinken wat je wel en niet wilt zien.
Bekende blokken als de aanbiedingen en de daily deals zijn er nog steeds, net zoals de recent bijgewerkt en de recent uitgebracht lijst. Nieuw is echter dat ook hier aangepast kan worden wat je precies wilt zien in deze lijst. Als je niets met Early Access te maken wilt hebben kun je dat simpelweg uitvinken.
Het ontdekken van nieuwe games staat centraal. Zo is er nog een blok dat een lijst met games die je mogelijk wilt hebben voor je samenstelt. Deze lijst kun je doorlopen en bij elke titel aangeven of je wel of niet geïnteresseerd bent. Op die manier worden spellen waar je niets van wilt weten naar de achtergrond gebracht en kunnen andere games naar voren komen. Naast deze lijst worden nog meer aanbevolen titels onder aan de pagina aangeprezen door middel van een endless-scrolling model.
Maar de allerbelangrijkste toevoeging is die van de curatoren. Curatoren kunnen iedereen zijn, inclusief jijzelf. Curatoren stellen een lijst met door hen aanbevolen games samen. De gebruiker kan zich op een of meerdere curatoren abonneren waarna hij de aanbevolen games van die curator op de voorpagina kan zien met een link naar een review. Het grote voordeel van curatoren is dat je mensen die je vertrouwd of waarvan je weet dat ze ongeveer dezelfde smaak qua games als jij hebben makkelijker kunt volgen en zo een beter beeld krijgt van wat de games zijn die je wel of niet moet spelen.
Steam is hard aan het werk om ervoor te zorgen dat alle games een doelgroep weten te vinden en daadwerkelijk gespeeld worden. Dat is hard nodig, de hoeveelheid games die op Steam uitkomt is namelijk enorm. Deze update is een belangrijke stap in de juiste richting.
Verder lezen over Game
Gaming04.11.2024
Netflix stopt met interactieve series
Gaming29.10.2024
5 redenen om Call of Duty: Black Ops 6 te spelen
Social Media26.10.2024
Elon Musk post mysterieuze gamesessie met vreemde audio
Gaming24.10.2024
Netflix Games review: The Case of the Golden Idol doet je goed
Gaming22.10.2024
Zoveel mooier kan een game op PlayStation 5 Pro zijn
Gaming18.10.2024
Netflix Games Review – Battleship leert je op speelse wijze Zeeslag
Gaming15.10.2024
Just Dance 2025 review: de botsauto’s op de kermis zijn er niks bij
Gaming14.10.2024