Schrijft al jaren over games, van de kleine indie-games tot de grote najaarstitels. Liefhebber van Dota 2, twijfelt nog over Destiny.
Steam, het digitale distributieplatform voor pc-games, heeft een grote update aan zijn winkel interface gegeven. De zogenoemde Discovery 2.0 update moet uitkomst bieden in de steeds groter wordende onvindbaarheid van games op het platform.
Het probleem is eigenlijk heel simpel: er zijn teveel games. Elke dag komen er inmiddels tientallen nieuwe games op het platform uit en het totaal staat (op moment van schrijven) op 11.664 games. Juist, meer dan elfduizend games die allemaal maar al te graag gekocht willen worden.
Het doel van deze update is dan ook vooral om verder te bouwen op wat al een tijdje geleden werd geïntroduceerd. Het idee is om gebruikers zoveel mogelijk aanbevelingen te geven die aansluiten bij hun interesses. Eerder al werden hier tags en curators voor toegevoegd, die voor een constante stroom aan ‘soortgelijke’ of ‘anderen spelen ook’ aanbevelingen moeten zorgen.
De nieuwe update focust vooral op hoe die aanbevelingen worden gebracht. Er zijn meer snelle links te vinden om naast op genre of tag ook te zoeken op wat nu populair is, goed verkoopt of wat door vrienden wordt gespeeld. Ook aanbiedingen hebben een prominentere plek.
In het bijzonder zijn er nu ook van veel games meerdere screenshots op de voorpagina van de winkel te zien. Voorheen moest je eerst naar de pagina van een specifieke game gaan om die te zien. De verandering maakt het makkelijker snel door de winkel te scrollen omdat je beter kunt beoordelen of een game iets voor jou is. Dat wordt mede gegarandeerd door de nieuwe regel dat screenshots nu ook echt screenshots moeten zijn, mogelijk gedreven door een aantal schimmige zaken betreffende de echtheid en representativiteit van screenshots in het verleden.
Dat klinkt allemaal heel goed, en in gebruik lijkt de winkel ook een echte verbetering te hebben ondergaan. Maar waarschijnlijk is ook dit systeem niet opgewassen tegen de immer groeiende lading games. Daarbij moet ook rekening worden gehouden met het feit dat er geen kwaliteitscontrole plaatsvindt op Steam: vrijwel alles kan er in de winkel terechtkomen. Dat maakt dat er een grote hoeveelheid pulpgames zijn die in het beste geval verborgen blijven, maar in een waarschijnlijker geval toch die ene onontdekte topgame bij spelers weg weet te houden.
Een stap in de goede richting, maar duidelijk nog steeds dweilen met de kraan open.