Nintendo heeft al een tijdje niet veel support gehad van andere game-uitgevers. Zeker de Wii U, Nintendo’s laatste console, is grotendeels genegeerd door iedereen behalve Nintendo zelf. De situatie is anders bij de Switch: het is niet alleen een veel betere console, hij doet het ook goed qua verkopen en dat betekent dat het de moeite waard is om games uit te brengen voor het platform.
Het praktische probleem is dat veel games die uit zijn gekomen voor de Playstation 4 en Xbox One niet een-op-een te maken zijn voor de Switch. Dat kun je op twee manieren oplossen, en de twee games die uitgever Bethesda nu heeft uitgebracht voor de Switch zijn een goed voorbeeld van die oplossing. Patrick gaat het zo hebben over één manier: het omzetten van een recente game (Doom) op een manier die werkt voor deze console, maar ik bekijk eerst de andere manier: het opnieuw uitbrengen van een oudere game.
Skyrim kwam voor het eerst uit in 2011. Op een vorige generatie consoles en op een moment dat open wereld RPG’s nog niet bijna wekelijks uitkwamen. In 2017 ligt dat natuurlijk wat anders, en daar lijdt de nieuwste versie van Skyrim (gebaseerd op de Special Edition), op de Switch, wel een beetje onder.
Veel nieuws valt er namelijk niet te beleven. Als je Skyrim gespeeld hebt, weet je precies wat je krijgt. Dat is overigens niet per se erg. Ik, iemand die meer dan honderd uur in de pc versie heb zitten, heb me wederom verloren in deze game en voordat ik het door had stonden er alweer tien uur op mijn savefile. Er is een reden dat deze game maar opnieuw wordt uitgebracht: ondanks de leeftijd is het nog steeds in de basis heel goed.
Het grootste mankement is vooral het enorme ‘been there done that’ gevoel dat je eraan overhoudt, en de bijtende vraag of je die tijd toch niet beter had kunnen besteden. Maar als je iets zoekt om de tijd mee voorbij te komen, blijft Skyrim een prima hulpmiddel. En dat je dankzij de Switch de game nu ook overal mee naartoe kunt nemen is dan mooi meegenomen. Voor de motion controls die zijn toegevoegd hoef je het niet te doen, want die zijn verre van ideaal.
Als je als nieuweling aan Skyrim begint moet je wel even een omschakeling maken: het is 2017, we zijn inmiddels wel wat meer van games gewend dan dat Skyrim te bieden heeft, zowel qua gameplay (het is en blijft lomp gehak en gestoot met zwaarden) als grafisch is het allemaal matig naar huidige standaarden. Daar moet je je wel overheen kunnen zetten.
Ook het verhaal en de wereld van Skyrim zijn, binnen de context van 2017, toch een beetje onbehaaglijk. Er heerst een burgeroorlog tussen de Empire en de Stormcloack Rebellion, en de game kent natuurlijk verschillende rassen en soorten die elkaar allemaal niet mogen. Dat leidt tot een aantal uitspraken, zoals “Skyrim belongs to the Nords”, die nu een stuk anders klinken dan in 2011.
Skyrim is nog steeds een game waar je je prima mee kunt vermaken, maar het is in alle opzichten een relikwie uit het verleden. Als je een van de vijf mensen bent die het gemist hebben is het zeker nog de moeite waard, maar anders hoef je hier alleen aan te denken als je veel onderweg bent en iets nodig hebt om je tanden voor langere tijd in te zetten.
Doom is een stuk jonger dan Skyrim: de game is pas van vorig jaar. Dat maakt het op geen enkele wijze een nieuwe release, maar de kans is een stuk groter dat je Doom gemist hebt dan dat je nog nooit over Skyrim gestruikeld bent. Nog beter: Doom is – zeker nu – de betere game van de twee.
Dat de keiharde actie van Doom vorig jaar is ingeslagen als een bom weet je vermoedelijk wel. De game is snel, gewelddadig en vooral goed. Moet nog bij gezegd worden dat dit net zoals Skyrim de versie is met alle DLC incluis, maar zonder enige vorm van mods. Opvallend genoeg zei Martijn vorig jaar al in zijn laaiend enthousiaste review dat Doom er ook goed uitziet op mindere pc’s. Komt dat even goed uit!
Het moet gezegd worden: ik had niet gedacht dat de Switch Doom wel aan zou kunnen. Het overgrote gedeelte van de game laat echter zien dat de actie ook overeind blijft op de Switch, al is het niet overal lekker. Eerlijk is eerlijk: als de actie te intens wordt en je aan alle kanten wordt belaagd door demonen en hun schiettuig valt de framerate van de actie soms dermate ver terug dat je er echt last van krijgt.
Dat is verdomde jammer, want het is een smet op een verder heel competente versie van de game. Dat de resolutie is teruggeschroefd is niet erg, want de game blijft wel speelbaar, al moet ik wel zeggen dat de tekst van Doom misschien wel een fontje of twee groter had gemogen voor de Switch versie. Op je tv valt het nog allemaal mee, maar als je ook maar enige moeite met kleine lettertjes hebt worden de menu’s in handheld mode wel erg klein.
Sowieso is dit gek een game die zich beter leent voor de tv-modus dan handheld. Niet alleen omdat je dan toch net dat beetje extra power hebt en meer detail kunt ontwaren, maar niet in de laatste plaats omdat de Pro Controller zich echt beter leent voor het soort spel dat Doom is. De Joycons doen het wel, maar het is gewoon minder prettig. Misschien wel de belangrijkste mechanic in Doom vraagt dat je de stick inklikt en dat is met de Joycons toch op de lange termijn ongemakkelijk. Ook de iets pielerige wapens (zeg maar bijna alles behalve de shotgun) zijn toch moeilijker te mikken zonder een Pro Controller.
Dat gezegd hebbende is het nog steeds een meer dan respectabele versie van Doom die Bethesda op de Switch heeft weten te zetten. Als je op zoek bent naar iets volwasseners voor de console en je bent niet bang om met Pro Controller voor de tv te gaan zitten is Doom meer dan vermakelijk.
[Afbeeldingen © Bethesda]