Gaming04.11.2014

Skylanders Trapteam is een geheide hit


Vang de slechteriken en laat ze voor jou vechten!

Na de deelbare Skylanders in Swapforces is er nu weer een heel nieuw verhaal. De nieuwe versie heet Skylanders Trapteam, en ja, dat houdt in weer een nieuw portal aanschaffen en nieuwe spelfiguren. 

Maar daar is een goede reden voor, iets wat ook gelijk een van de leukste dingen is van het spel. Je kunt namelijk de slechteriken na dat je ze hebt verslagen in een Traptanium kristal vangen en ze vervolgens voor je laten vechten tegen andere slechteriken, die dan weer voor jou kunnen vechten, en zo verder. Maar misschien ga ik te hard en moet ik eerst even het concept van Skylanders uitleggen.

Het concept van Skylanders combineert een computer game (een virtuele wereld) met echte spelfiguren die je op een portal zet. Activision is een aantal jaar geleden met dit concept begonnen en met een omzet van meer dan 2 miljard dollar is het zeer succesvol. De spelfiguren zijn niet zo verschikkelijk duur waardoor het zeker binnen het zakgeld budget van kinderen valt. Omdat de spelfiguren uit oudere versies ook werken in de nieuwe versie kan je er later ook nog mee spelen. Natuurlijk heeft ieder nieuw Skylanders game ook weer een aantal nieuwe spelfiguren.

Spelfiguren hebben allerlei fantasie namen zoals Brawlrus, Wolfgang, SnapShot of Foodfight. Als je de karakters bij deze namen ziet, dan snap je wel waarom. 

Trapteam Portal of Power met SnapShot en Traptanium kristal 
Trapteam Portal of Power met SnapShot en Traptanium kristal 

Kaos is weer bezig

Natuurlijk zit achter deze versie van Trapteam ook een heel verhaal. In Cloudcracker Prision zaten 40 van de ergste slechteriken opgeslagen. Om te zorgen dat ze daar ook blijven is de gevangenis volledig opgetrokken uit het sterkste materiaal van Skylands, het zogenaamde Traptanium. Echter was uber-villian Kaos toch in staat om de slechteriken uit de gevangenis te bevrijden door deze op te blazen. Jouw taak is om ze allemaal te verslaan en opnieuw achter slot en grendel te zetten. 

Je gebruikt daarvoor de Traptanium kristallen die bij het type boef horen.

Traptanium Life Trap
Traptanium Life Trap

Knallen maar!

Het hoofdmenu van Trapmasters kent drie opties Kaos Doem Challenge, Arena’s en het verhaal.

In vergelijking met Infinity 2.0 is Skylanders Trapteam een veel meer lineair verhaal. Je volgt het verhaal van hoofdstuk tot hoofdstuk (18 stuks in totaal). Het is, net als in de vorige versies, vol met dingen kapot schieten en het verzamelen van allerlei zaken. 

Samen spelen is ook mogelijk, je zet gewoon twee Skylanders op de portal, neemt ieder een controller en gaat samen de boeven te lijf. Skylanders uit vorige versies kunnen gewoon gebruikt worden in Trapteam (alle zijn ‘forward’ compatible).

De Kaos Challenge mode is nieuw en je kunt het vanuit het hoofdmenu spelen maar ook vanuit Skylanders Academie. De aanvallers komen in golven en aan jou om ze allemaal te verslaan. Het zijn leuke afwisselingen in het spel. Ook de lockpuzzels zijn weer terug en misschien nog wel beter dan in vorige versies.  

Zoals gezegd is het ook mogelijk om te spelen als een slechterik. In het eerste hoofdstuk kan je onder ander Sheep Creep verslaan en vangen in je kristal (meegeleverd in het starterpack). Tijdens het spelen als Snap Shot of Foodfight kan je direct voor een korte tijd spelen als een bekeerde slechterik voordat je weer terug gaat naar je orginele karakter op de portal.

Om de boeven te kunnen vangen heb je de juiste kristallen nodig (trek de portefeuille maar alvast). Er kan maar een slechterik in een kristal worden opgeslagen, de andere kan je in de Villain Vault in Skylands Academy opslaan. Of, en dat vindt Activision leuk, koopt een kristal voor iedere slechterik. 

Natuurlijk valt er veel meer te zeggen over het spel en de hoofdstukken, maar dit is wel de essentie van het spel.

Tegelijkertijd met het Review van Trapteam was ik ook bezig met het review van Infinity 2.0 van Disney. Een spel met het zelfde concept maar wel een andere invulling.

Beide hebben inderdaad het concept van een spelfiguur die op een portal of basis wordt gezet en door het spelen verbeter je de capaciteiten van je spel figuur. Maar daar houdt het toch wel op. Disney zet sterk in op de bekende figuren die hun opwachting maken zoals Mr Incredible, Donald Duck, Hulk en Spiderman. 

Skylanders zoekt het meer in de innovatie en verrassende gameplay zoals in dit geval het vangen van de slechterikken en ze voor je laten vechten.  

Wie van de twee is nog beter dan wel biedt het meest spelplezier? Dat is een goeie vraag & antwoord is niet eenvoudig gegeven. Het is een kwestie van smaak en ook wat je eventueel al hebt aan spelfiguren. Dat kan van invloed zijn op je keuze want beide games laten je met figuren uit vorige versies spelen.

Omdat dit spel is namelijk ook een spel is wat met name door kinderen gespeeld wordt is mening ook belangrijk. Sterker nog, zelfs belangrijker dan die van mij. Matthew (5), Julian (12), Dido (7),Stein (9) en Sebastiaan (8)  speelden met me mee. Eigenlijk is Matthew met 5 jaar te jong voor beide games, maar zie hem maar eens uit de buurt te houden van dit soort games. De Skylanders poster hangt prominent op zijn kamer. 

De uitslag was 50/50. Twee vonden Skylanders leuker, de andere twee Disney Infinity.

Dat is een goede weergave van de beide games. Het is ook een kwestie van wat je al aan spelfiguren hebt. Speelde je als Skylanders dan ga je waarschijnlijk daar mee verder en andersom. 

Hoe dan ook, beide games bieden voldoende spelplezier en gaan denk ik hoge ogen gooien bij de komende feestdagen.

Rob Blaauboer

Rob schrijft over innovatie, vernieuwing en eigenlijk alles wat hem interesseert. Hij speelt verder games vanaf het eerste begin. Nieuwsgierigheid is wat hem drijft als hij een artikel schrijf. De vraag 'waarom ...' brandend op zijn lippen. Hij is gesteld op originele gameplay of gameconcepten, of het nou een indiegame is of een release van een van de grote distributeurs. Meer vernieuwing en minder 'me too' games graag.

Verder lezen over Game

Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Twitch gaat de social media kant op. Het kopieert een functie van TikTok waarmee je waarschijnlijk aanzienlijk meer streams ontdekt.

Social Media18.04.2024

Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Wordt Fallout net zo’n succes als The Last of Us?

Fallout en The Last of Us. Als het om series gaat is de vergelijking snel gemaakt. Beide series zijn gebaseerd op videogames. The Last of Us is al een doorslaand succes is en Fallout lijkt in zich te hebben dat ook te worden.

Entertainment17.04.2024

Wordt Fallout net zo’n succes als The Last of Us?

Wat hoor je als je het telefoonnummer uit de Fallout-serie belt?

Fallout gekeken? Dan heb je misschien wel de behoefte gevoeld om dat nummer te bellen dat in de zesde aflevering voorbij komt. Niet doen: dat is al voor je gedaan en dat scheelt weer belkosten.

Entertainment16.04.2024

Wat hoor je als je het telefoonnummer uit de Fallout-serie belt?

Het nieuwe gamingmeubel van IKEA klap je gewoon weg

IKEA heeft een nieuwe doelgroep op het oog: gamers. En een van zijn nieuwe Brannboll-meubels klap je snel weg als er iemand komt.

Gaming16.04.2024

Het nieuwe gamingmeubel van IKEA klap je gewoon weg

Grappig: AI toont hoe gamepersonages eruitzien als ze bejaard zijn

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat Mario al meer dan 40 jaar exact dezelfde leeftijd heeft? Wat als dat niet zo was? AI weet het.

Gaming14.04.2024

Grappig: AI toont hoe gamepersonages eruitzien als ze bejaard zijn

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

Op zoek naar iets tofs om te kijken dit weekend? We zetten bij dezen Fallout op je watchlist. Dit is waarom.

Entertainment12.04.2024

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

Fortnite en TikTok tegelijk: straks kan het

TikTokken tijdens het Fortniten? Waarschijnlijk kan het binnenkort. Tegelijk. Er zou een Picture-in-Picture-modus naar de game komen.

Gaming11.04.2024

Fortnite en TikTok tegelijk: straks kan het

Star Wars Outlaws: waar je de criminele onderwereld van Star Wars ontmoet

Star Wars kent meer dan 100 videogames, maar toch blijft het fijn - en best spannend- wanneer er weer eentje bij komt.

Gaming10.04.2024

Star Wars Outlaws: waar je de criminele onderwereld van Star Wars ontmoet