31.12.2024
Gaming

Schim review: een game die je hersens kietelt en kalmeert

By: Laura Jenny

BlogGaming

Schim, als je de naam leest, dan denk je vast wel aan een schaduw, maar hoe zeggen ze dit in het Engels en wat betekent het? Nou: het is geen Engelse titel. Schim is een game die door een Nederlandse ontwikkelaar is gemaakt: Ewoud van der Werf, samen met Nils Slijkerman. En, moet deze game vooral lekker in de schaduw blijven, of verdient hij de spotlight?

Schim

Het is al lang geleden, maar toen The Unfinished Swan verscheen, was ik enorm onder de indruk. Net als Schim een indiegame, en wel eentje waarbij de hele spelwereld wit was: je zag niks, en je moest door verf te gooien als het ware die wereld tot leven brengen en leren begrijpen wat waar was. Ik vond die game zo’n ontzettende uitdaging voor het brein, omdat je ineens zo anders moet denken. Het is duidelijk een game om nooit te vergeten.

Datzelfde effect zou Schim best eens kunnen hebben op mensen. Het zorgt er in ieder geval voor dat je je brein even heel anders moet gebruiken. Het leuke is dat het spel je daar ook een beetje mee pest, in eerste instantie. Je start met een persoontje die op de grond klaarstaat om te beginnen, maar al gauw merk je door aan de linkerpook te trekken dat het helemaal niet om dat persoontje gaat, maar juist om zijn schaduw. Echter bestuur je die op een enigszins indirecte wijze en dat maakt het interessant.

Nederlandse indiegame

Die schaduw is namelijk zijn wezen kwijt. Je springt met die schim van schaduw naar schaduw om zo je mens te kunnen vinden. Gaandeweg leer je dat een schim niet vanzelfsprekend is: je kunt hem inderdaad verliezen. Jij bent als schim dus vooral bezig om van schaduw naar schaduw te springen, want op de zonovergoten andere plekken kun je niet komen. Je moet dus ineens letten op iets waar je waarschijnlijk voorheen weinig aandacht aan besteedde: de schaduwen van dingen.

Heel tof bedacht, maar dat Ewoud en Nils er ook nog een heel gave grafische stijl voor hebben ontwikkeld, maakt het nog beter. De game is in een fractie van een seconde herkenbaar als Schim. Het biedt prachtige oranje werelden met een soort pengetekende dingen erin, zoals auto’s en mensen en lantaarnpalen. Op den duur veranderen de kleuren van de werelden en de elementen binnen die werelden, met vooral een heel Hollands straatbeeld dat zeker herkenbaar is voor mij als Noord-Hollandse, want veel inspiratie komt uit die provincie en uit Friesland.

Als schim kun je alleen springen en zwemmen in een schaduw, het is ook mogelijk om als je net een schaduw mist toch net erin te komen door een klein extra sprongetje te maken. Het enige is dat als je het toch niet redt, je teruggaat naar het vorige checkpoint. Verder zijn er geen heel grote dreigingen in het spel. Als je maar vaak genoeg van schaduw naar schaduw springt, dan ga je zo een heel level door, waarbij net als in een soort pop-upboek af en toe ineens iets verrassends gebeurt. Vooral als je net als ik als een idioot de hele spelwereld aantikt: heerlijk. Ook verander je in dit spel steeds het camera-standpunt, en dat zorgt dat je soms weer nieuwe dingen ontdekt. In eerste instantie is het af en toe hannesen, maar als je er eenmaal aan gewend bent, dan weet je niet beter.

Even helemaal zen

Is Schim extreem spannend? Nee. totaal niet. Voelt het heerlijk na een lange dag werken? Ja, je wordt er 100 procent zen van. Schim is lekker laadrempelig en dat vind ik juist wel fijn: ik hoef niet constant afgemaakt en razend gefrustreerd te worden van een spel. Dit meditatieve heeft ook wel wat, zeker als je het op Switch speelt: kun je heerlijk in bed nog even doen voor je gaat slapen. Daar is deze game perfect voor.

Sowieso acht ik dit geen game waarin je jezelf uren achtereen zal verliezen. Ik vind dat de kunst hem juist zit in er lekker lang van genieten door juist elke dag een klein beetje te spelen. Het is ok geen extreem lange game: je bent er in 4 uur echt wel doorheen, dus binge hem niet, maar nuttig hem met mate, zodat je er dus weer volop van kan genieten.

Schim: nu verkrijgbaar

Schim is nu beschikbaar op Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series en op Steam. Hij kost op Steam momenteel maar 14,99 euro als je voor 2 januari beslist: normaal is hij 24,99 euro.

Share this post