Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Je kunt het je vast nog wel herinneren, die leuke avonden met Guitar Hero of Rock Band, een aantal jaar geleden. Allemaal rond de TV, liefst half lam, met een plastic gitaar om de nek of een Fisher Price-achtig drumstel voor je. Lekker rammelen op die gekleurde knoppen, lachen als het misgaat en ondertussen lekkere gitaarmuziek luisteren. Was te gek toch? Dat is een beetje het gevoel dat zowel Activision met Guitar Hero als Harmonix met haar nieuwe Rock Band probeert terug te brengen. Waar Activision zich heeft gefocust op een nieuwe gitaar en ook alleen maar de gitaar is Harmonix met Rock Band 4 precies terug waar we zijn geëindigd: in 2010.
Ik geloof dat ik dat wel prima vind.
Maar serieus, als je hoopt dat er veel nieuwe dingen in Rock Band 4 gaan zitten, dan kom je bedrogen uit. Er zitten nog steeds vijf verschillende kleurtjes op de gitaar, je kunt nog steeds drummen, zingen behoort tot de mogelijkheden en je kunt nog steeds zogenaamd een band beginnen en materiaal, fans en geld winnen door specifieke sets of nummers te spelen. De meeste tijd zul je echter toch doorbrengen in de Quick Play modus, waar je zonder poespas een paar nummers eruit kunt rocken.
Het grootste (echte) verschil is dat het tweede setje frets bovenaan de nek van de gitaar (mits aanwezig) nu een andere functie heeft in de nieuwe solo-modus, die je de vrijheid geeft om zelf in te vullen wat je doet met je vrije momenten in een nummer. Het werkt te gek, je mag ook de originele solo volgen en wat je ook doet, het klinkt altijd vet. Dat geldt trouwens ook voor de vernieuwde drumsolo’s, dus alle momenten waarop iemand het band-gevoel kon verstoren door at random te rammelen is nu verdwenen.
Daarnaast is ook niet onbelangrijk dat de nieuwe instrumenten die met Rock Band 4 worden meegeleverd toch een stukje beter zijn geworden dan dat ze eerst waren. Mad Catz (de uitgever) weet natuurlijk wel hoe ze een controller moeten maken en na zoveel jaar is alles net iets beter: de knoppen geven lekkere feedback, de strum bar doet het lekker en het gewicht van de gitaren is precies goed. Je kunt echter ook je oude gitaren/drum sets/microfoons afstoffen en gebruiken. De keyboards zijn helaas afgeschaft, dus je innerlijke Yanni zal in de oude generatie consoles moeten blijven.
Als je op de PS4 aan de slag gaat heb je geluk: alles werkt dan zonder morren. Xbox One-bezitters hebben ietwat pech, want die hebben een adapter-kastje nodig om alles aan de praat te krijgen. Persoonlijke noot: ik ben nogal van het drummen, en had daarvoor een prachtige ION drumkit gekocht voor de 360-versie van Rock Band, maar die wordt helemaal niet meer ondersteund en dus heb ik pech. Het is wel het enige stukje hardware dat het echt niet meer doet, dus zelfs je Guitar Hero-gitaren en drumstellen werken gewoon, behalve als ze echt heel oud zijn. Kijk maar.
Je zou natuurlijk ook van platform kunnen switchen, maar dan laat je wel al je DLC achter. In een poging om het allemaal zo goed mogelijk voor ons spelers te regelen heeft Harmonix namelijk wel geregeld dat alle losse nummers die je ooit hebt gekocht ook te gebruiken zijn in deze nieuwe titel. Fijn voor diegenen die al een flinke verzameling hebben opgebouwd. Er wordt ook gewerkt aan het importeren van de nummers die op de oude Rock Band (1-3 en de rest) discs stonden, maar daar moeten we met ons allen nog even op wachten en dat zou nog wel eens wat extra kunnen kosten (denk aan ca. €15 per disc.) Niet alles gratis, maar uiteindelijk wel fijn dat de mogelijkheid bestaat.
Dat betekent dus ook dat je een potentieel enorm aantal nummers (1700+) ter beschikking hebt om de tracklist mee uit te breiden. Het nadeel: dikke kans dat je dat ook wilt doen, want wat er zo beschikbaar is in Rock Band 4 is nou niet dat je zegt een doorsnee klassiekers; veel recent materiaal van twijfelachtige Hall of Fame-kwaliteit. Het is het enige serieuze probleem dat de game heeft, maar het hangt natuurlijk ook af van je eigen smaak dus misschien is het voor jou wel een plusje. Hoe dan ook, er is alles aan gedaan om bestaande spelers zoveel mogelijk waar voor hun geld te geven en te zorgen dat al gemaakte investeringen niet voor niets zijn geweest.
Je zou kunnen zeggen dat Rock Band 4 dan ook alleen maar voor de keiharde fans die al geïnvesteerd hebben de moeite is. Daar is iets voor te zeggen: als je nu nog een hele bibliotheek op moet bouwen van nummers bovenop je aanschaf van instrumenten en de basisgame wordt het al snel een dure grap. De andere kant van dat verhaal? Je zult dan ook misschien nog niet bekend zijn met de fantastische avonden die een setje Rock Band met vrienden kan opleveren, en dat is, zoals ze zeggen, priceless. We zijn er misschien allemaal van afgestapt een paar jaar geleden, maar net zoals een reünie-tour van oude helden is het verdomde leuk om nog eens net zoals ‘vroeger’ ouderwets te rocken.