19.03.2016
Gaming

Pokémon Super Mystery Dungeon: helemaal super opnieuw

By: Marnix Suilen

BlogGaming

Met Pokémon Super Mystery Dungeon heeft Nintendo weer een zeer vermakelijke Pokémon Mystery Dungeon game neergezet. De vernieuwingen en veranderingen ten opzichte van voorgaande delen uit de reeks blijken echter zo verwaarloosbaar dat de game nooit meer weet te worden dan zijn voorgangers. Weer zo een lijkt het devies. Een goede game, daar niet van, maar toch weer zo’n Mystery Dungeon zoals ze al jaren gemaakt worden.

Heb je je altijd al afgevraagd welke pokémon jij zou zijn? Dan moet je een Pokémon Mystery Dungeon game spelen. Traditiegetrouw opent ook Super Mystery Dungeon met een aantal vragen die je persoonlijkheid zouden moeten bepalen – eet je liever lekker of gezond? En wat is je lievelingskleur? – waarna er op magische wijze wordt besloten welke pokémon jij gaat worden. En net zo mysterieus als in de voorgaande delen word je ook hier weer wakker als die pokémon, zonder te weten hoe of wat.

Er is altijd wat te doen in de wereld van Pokémon, dus zo ook nu weer. Al snel kom je in het plaatselijke dorpje terecht en mag je naar school gaan. Hier leer je de dingen die er pas echt toe doen in het leven: dungeons verkennen en hoe je je eigen aanvallen met die van je vrienden kunt combineren om vijanden – of gewoon vervelende klasgenoten – een flink pak slaag te verkopen.

pokemon super mystery dungeon review
pokemon super mystery dungeon review

Als de game eenmaal op gang weet te komen (en dat duurt wel even) draait het allemaal om de Expedition Society, een groep pokémon die de wereld doet verkennen en ondertussen andere pokémon helpt. Effectief gezien resulteert dat net als in de voorgaande games in een lijstje met dungeons waar iets te doen is, waarna je die gaat verkennen en dat specifieke doel probeert te halen. Die doelen zijn qua idee misschien wel anders, maar wat de gameplay betreft moet je altijd naar een bepaald punt toe in de dungeon. Of dat punt dan een gesloten deur met een verborgen ruimte erachter is, of een verloren appel, maakt dan niet zoveel meer uit.

Uiteindelijk zijn die quests ook maar bezigheidstherapie om de gameplay lang te rekken. En hoewel daar niets mis mee is – ik vind de game heerlijk weg spelen – weet de game daardoor nooit dieper te gaan dan simpel tijdverdrijf. Prima voor in de trein, maar op andere momenten, wanneer je tijd waardevoller is doordat je meer keuze hebt, heeft de game op dat vlak weinig te bieden.

Dat komt dan ook vooral door de simpele doch voedzame gameplay, hoewel die ook niet onbekend is: het verschil tussen de originele Mystery Dungeon op de Gameboy Advance en deze is minimaal. Nu ben ik wel wat gewend van de Pokémon franchise als het om vernieuwing (of liever het gebrek daaraan) gaat, maar dit slaat alles.

Het verkennen van de random gegenereerde dungeons gaat in teams. Samen met je partners baan je je een weg door de kamers met tegenstanders die je aanvalt met een van je vier aanvallen. Het is allemaal turn based, dus je loopt een vakje of valt aan, waarna je vrienden en tegenstanders dat ook doen. Net zoals de gewone Pokémon games level je je karakter en teamgenoten en leer je nieuwe aanvallen. Als je het doel of eind van de dungeon hebt bereikt is de dag afgelopen en mag je de volgende dag weer een nieuwe dungeon in.

En ik zal er niet om liegen: die gameplay loop is ontzettend leuk om te doen – iets dat we al sinds 2006 weten – en is dan ook geen straf, ondanks een gebrek aan diepgang of de eis om echt na te moeten denken over welke move je gaat maken.

De nieuwe dingen zullen we toch echt in de details moeten zoeken. En dan meestal ook nog eens de super details, zoals dat er een aantal nieuwe items ten opzichte van voorgaande delen zijn. Het maakt Pokémon Super Mystery Dungeon tot een zéér lichte variatie op iets dat we al enkele games lang kennen. Het is nog steeds leuk om te spelen, maar de rek is er inmiddels wel een beetje uit.

Share this post