19.02.2025
Gaming

PlayStation wordt aangeklaagd omdat het zijn games ’te duur’ maakt

By: Laura Jenny

BlogGaming

Sony wordt vanuit Nederland aangeklaagd omdat het games in de PlayStation Store te hoog zou maken. Stichting Massaschade & Consument start een collectieve rechtszaak tegen het gamebedrijf. De stichting stelt dat het Japanse bedrijf zijn dominante positie in de wereld van gameconsoles misbruikt. Hierdoor zouden miljoenen Nederlanders al jaren te veel voor PlayStation-games betalen, maar ook voor in-game-content.

‘Digitale games zijn te duur’

Waar Sony op andere plekken in de wereld vooral problemen rond zijn digitale games heeft vanwege het eigenaarschap ervan, daar loopt het in Nederland sinds kort tegen een heel ander euvel. De games zijn te duur. De stichting stelt: “Waar games vroeger als fysieke schijfjes in de winkel werden verkocht, worden ze nu grotendeels digitaal aangeschaft – exclusief via Sony’s eigen PlayStation Store. Volgens de stichting leidt dit monopolie op de digitale verkoop, samen met het grote marktaandeel van PlayStation in de consolemarkt, tot een zogenoemde ‘Sony-tax’: kunstmatig hoge prijzen die gamers tientallen procenten méér laten betalen voor digitale games en in-game content dan in een markt met concurrentie het geval zou zijn.“

Het richt zijn pijlen met name op Sony omdat PlayStation de meestverkochte gameconsoles maakt, stelt de stichting. Als je digitaal een PlayStation-game wil kopen, dan moet je eigenlijk altijd bij Sony zijn. Dat maakt het gamebedrijf erg machtig. Een status die het ook volop zou uitbuiten, als we de stichting mogen geloven. “Sony gedraagt zich in meer opzichten als een monopolist: gameontwikkelaars moeten vaak wel akkoord gaan met de voorwaarden die Sony ze oplegt, inclusief de prijs waarvoor hun games in de etalage gezet worden.”

Rechtszaak tegen PlayStation

Het is volgens de stichting juist goedkoper voor Sony geworden, dat geen fysieke winkels meer nodig heeft. Ook is transport niet meer nodig, hoeven er geen schijfjes meer te worden gedrukt, enzovoort. Daar heeft de stichting wel een punt, maar tegelijkertijd is ‘het leven’ inmiddels ook een stuk duurder geworden dan in de tijd dat fysieke games nog de boventoon voerden. Hoe het ook zij, Sony zou in overtreding zijn van de Europese mededingingsregels. Het wil geld zien: compensatie voor het te veel betaalde geld. Ook wil het dat Sony wordt verboden om nog zo te handelen.

Volgens onderzoek van de stichting zou hetzelfde spel in de Sony Store gemiddeld 47 procent duurder zijn dan de fysieke versie, terwijl er geen verschil is in content. Dat wordt ook in andere landen waargenomen, waar al meerdere rechtszaken lopen tegen het mogelijke monopolie van Sony. Nederlanders kunnen zich melden en meehelpen om naar de rechter te stappen en de schade te eisen op basis van een soort no cure no pay-systeem. Momenteel heeft Stichting Massaschade & Consument nog meer rechtszaken lopen, waaronder tegen Google en TikTok.

We hebben aan Sony om een reactie gevraagd, maar deze was bij livegang van dit artikel nog niet beschikbaar. Zo wel, dan updaten we dit artikel.

Share this post