07.08.2023
Gaming

Pikmin 4 review – Hadden we maar meer tijd…

By: Laura Jenny

BlogGaming

Pikmin is terug en dat is goed nieuws voor iedereen die van koddige games houdt. De grappige gekleurde wezens die ooit zijn bedacht door dezelfde man die verantwoordelijk was voor Mario, willen je wederom maar al te graag bijstaan terwijl je Kapitein Olimar thuis probeert te brengen.

Pikmin 4

De ukkies moeten wel flink aan de bak in dit nieuwe deel, want nog steeds is de klok je niet goed gezind. Hoewel je het meestal wel haalt, zou je vaak nog net wat meer tijd willen hebben om net even wat meer bij elkaar te scharrelen. Aan de andere kant is dat ook de charme van deze game. Je moet er hard voor werken en dat is verwarrend gezien de schattige natuur van het spel: je verwacht het rustig aan te kunnen doen en de prachtige gamewereld lekker op je gemak te kunnen ontdekken, maar niets is minder waar. Je krijgt eigenlijk te weinig tijd om de Pikmin echt te leren kennen, maar aan de andere kant is dat ook de bedoeling van het spel.

Maar goed, als je het nog nooit gespeeld hebt is het misschien wat intens om met deze uitleg te beginnen. Het is een game waarin je je met een aantal ruimtewezens moet inlaten om je verder te helpen. Je stuurt een aantal gekleurde wezens aan die allemaal hun eigen specialiteit hebben. Dat is eigenlijk alles wat je moet weten, naast die tikkende klok die vrij zwaar weegt.

De nieuwe hond

Ben je totaal niet bekend met Pikmin, dan is het handig om de basics te weten. Je commandeert een aantal gekleurde Pikminnetjes rond om bijvoorbeeld met zijn allen obstakels en vijanden aan te vallen. Terwijl die beestjes bezig zijn, kun jij kijken wat er nog meer te doen is en eventueel daar nog een ander groepje mee aan de slag laten gaan. In Pikmin 4 doe je in principe wat je ook in eerdere delen doet, alleen is er nu een nieuwe ijs-Pikmin. Je gooit ze eerst in het water en je kunt dan water bevriezen om over te steken. Handig. De meest opvallende nieuwkomer is echter de hond, waar je op kunt zitten om je verder te brengen. Ook hij kan aanvallen, dus hij is op vele manieren een asset.

Wat ik er het beste aan vind, is dat hij de Pikmin in één keer laat verzamelen. Ze springen gewoon in zijn vacht en dat doen ze allemaal massaal, in plaats van dat er hier en daar een paar worden vergeten. Heel fijn om op die manier je Pikminnetjes bij elkaar te houden.

Lekker de tuin in

Dit spel speel je niet om te genieten van de omgevingen, hoewel ik dat zeker aanraad, maar de tijd tikt door en je moet je Pikmin goed inzetten. Dat kan gelukkig ook heel makkelijk, want de game legt alles goed uit, maar soms voelt het wat jammer dat je bijna niet de tijd krijgt om echt de hele spelwereld te ontdekken. Aan de andere kant kan dat wel, als je het maar slim genoeg aanpakt. Kortom, als jij die hele tuin (want door tuinieren is de bedenker van dit spel op het idee gekomen voor Pikmin) wil zien, dan ben je geheel op jezelf aangewezen om dat ook voor elkaar te boksen.

Pikmin is een heel fijn spel waarin het om veel meer gaat dan mooie graphics. Het is typisch een game die iedereen kan oppakken en waar iedereen ook direct mee wegloopt. Wij in ieder geval, al was het maar om het weerzien van die Pikmin. Heel spannend is het niet: vergeleken bij andere delen is er niet heel veel veranderd, maar er zit zeker een goede leercurve in voor zowel ervaren spelers als nieuwelingen. Moet deze game het vooral van zijn charme hebben? Op het eerste gezicht wel, maar daaronder schuilt een briljant ingestoken spel dat door zowel hardcore gamers als voor nieuwkomers voor veel uren plezier zorgt.

Share this post