Niantic heeft sinds Pokémon Go diverse gooien gedaan naar succes, met onder andere een Harry Potter-game. Nu komt het met Peridot, een spel waarin je voor een heel knuffelig diertje moet zorgen, met een pluige vacht en gigantische ogen. Wederom wordt er op leuke manier gebruikgemaakt van augmented reality. Ga je dit spel de rest van je leven spelen? Waarschijnlijk niet, maar het zorgt voor heel veel uren plezier. Vooral als je ook nog kinderen hebt die meedoen, maar dat is zeker geen vereiste.
Peridot is een game die draait om Dots. Je hebt één Dot en het is de bedoeling dat je het diertje eten geeft en meeneemt wanneer je naar buiten gaat, zodat je allerlei schatten kunt verzamelen over de hele wereld. Een digitaal huisdier dus: zeker. Peridots hebben zogenaamd duizenden jaren geslapen en worden nu wakker, met jou als hun leider in deze bijzondere wereld. Elke Peridot is verschillend, dus je kunt er vanuit gaan dat er geen enkele Dot is die er zo uitziet als die van jou. Zo hebben ze verschillende groottes, patronen en vormen, maar ook verschillende persoonlijkheden en dingen die ze leuk vinden -of juist totaal niet-.
Je Peridot kan paren met een andere, waarbij er ook echt een soort DNA-netwerk wordt aangelegd van allerlei nieuwe rassen Peridot. Maar goed, dat is niet het meest bijzondere. De grote gimmick van Peridot is dat je dier kan zien op wat voor terrein hij zich bevindt. Denk aan gras, zand, water, de bosjes en modder. Hij ziet door de lens in welke omgeving hij zich bevindt en op basis daarvan krijg je bepaalde bronnen. Je Dot geeft je allerlei opdrachten en die kun je met hem uitvoeren. Je kunt hem meenemen als je gaat wandelen en voedsel voor hem zoeken, je kunt nesten vinden, je kunt hem truukjes leren en je kunt he mdus laten paren. Ook moet je allerlei schatten zoeken en dat is eigenlijk wat deze game mooi maakt: het lijkt wel gewoon een soort Tamagotchi, maar stiekem is het toch ook wel een soort Pokémon gemixt met de game die Niantic op de kaart zette: Ingress.
Het biedt een heel leuke combinatie van schatzoeken in de echte wereld tot rekening houden met wezens in de wereld en hiermee proberen om te gaan. En ja, het blijft gewoon goed dat je wordt geïnspireerd om lekker naar buiten te gaan. Het is geen straf dat deze game precies is verschenen in een periode waarin we de zon weer wat meer te zien krijgen. Lekker buiten zitten en ondertussen je Peridot laten rondscharrelen: ideaal. Of juist expres toch even die stapjes gaan zetten om te zorgen dat je huisdier blij blijft: het is misschien een beetje een simpel trucje, maar het werkt.
Is er iets beters dan Tamagotchi? Misschien wel, want je Peridot gaat nooit dood, én je hebt hem op je telefoon staan dus altijd bij je. Bovendien heeft Tamagotchi ons nooit gewezen op grappige standbeelden en andere items in de wereld waar je normaal argeloos langs loopt. Dat blijft namelijk toch de kracht die Niantic in handen heeft: het talent om games zo te maken dat ze de grenzen met realiteit en het virtuele laten vervagen. Daarin is Peridot wederom heel goed. Helemaal als je een slechte dag hebt, dan is zo’n game als deze ideaal om even de zinnen te verzetten. Voelt het soms heel dom? Is het iets minder cool dan Pokémon Go? Ongetwijfeld, maar het is leuk om voor zo’n schattig diertje te zorgen en het helpt je even de zinnen te verzetten, zeker als je dan ook nog wordt beloond met de ontdekking van een bijzonder gebouw of ander opvallend item in je omgeving. Gewoon eens proberen dus, dat Peridot.