Kickstarter is een mooie ontwikkeling voor creatieve geesten die het geld missen om zelf hun dromen te verwezenlijken. Door het gebruik van crowdfunding kunnen ze hun dromen alsnog waarmaken met de financiële hulp van donateurs die in het project geloven. Dat dit niet altijd zonder risico is voor de donateurs blijkt uit het de meest recente rel rond een kickstarter project.
Het kaartspel Asylum Playing Cards verzamelde in 2012 meer dan 25 duizend dollar op Kickstarter, oftewel zo’n 22 duizend euro. Hoewel het project succesvol was, klaagden veel donateurs erover dat ze geen kaartspel hadden ontvangen en bij navraag bij de ontwikkelaar bleef het angstvallig stil van hun kant. Enkele van hen spanden hierom samen met de procureur-generaal in Washington een rechtszaak aan tegen de bedenkers van het kaartspel. De procureur-generaal wilde direct een waarschuwing geven richting de crowdfunders die de boel belazeren: “De staat Washington tolereert geen diefstal, ook niet via crowdfunding. Als je geld aanneemt van consumenten en je niet aan de beloofde verplichtingen houdt, zullen wij jullie aansprakelijk stellen en vervolgen.”
De rechter heeft geoordeeld dat de makers het geld moeten terugbetalen en ze krijgen een boete. Daarnaast moeten zij opdraaien voor de kosten van de rechtszaak. Ze moeten daarom in totaal 54.851 dollar betalen. Meer dan het dubbele dus van de ontwikkelkosten van hun Kickstarter-project. Hoewel er altijd regels waren voor Kickstarter-projecten is het voor het eerst dat er nu door een rechter uitspraak is gedaan over een gestrand project. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor andere Kickstarter-projecten die slecht zijn afgelopen. Indien dit dus gaat betekenen dat er steeds meer bedrijven aangeklaagd worden als ze niet willen of kunnen voldoen aan hun project, zou dit kunnen resulteren in een rem op crowdfunding, omdat het risico dan volledig bij de ontwikkelaar komt te liggen en hen dit financieel heel hard kan raken.
In de gebruiksvoorwaarden van Kickstarter staat duidelijk dat bedrijven die gebruik maken van crowdfunding wettelijk verplicht zijn, indien zij het beoogde financiële doel bereikt hebben, te voldoen aan het leveren van de beloofde producten of het retourneren van de donatie indien levering niet mogelijk is.
Kickstarter zegt dat zij zelf niet verantwoordelijk zijn als een project slecht afloopt: “het is aan de makers om een project succesvol af te ronden. Kickstarter is niet betrokken bij de ontwikkeling en/of afhandeling van projecten”.
Persoonlijk vind ik crowdfunding een heel mooi initiatief. Het geeft kleine bedrijfjes met creatieve ideeën de kans om geld op te halen om hun dromen te verwezenlijken. Het financiële deel wordt opgesplitst in zulke kleine bedragen dat het risico voor de donateurs relatief beperkt blijft. Natuurlijk blijft het altijd een risico, maar als je dit risico niet wilt lopen moet je gewoon niet meedoen, vind ik persoonlijk. Het zou een slechte zaak zijn als crowdfunding onder druk komt te staan door rechtszaken en zou het een halt toe roepen aan innovatie en zelfs marktwerking kunnen afremmen.
Natuurlijk zijn er ook gewoon bedrijven die niets goeds in de zin hebben en crowdfunding gebruiken om mensen geld af te troggelen. Dat hier iets aan gedaan moet worden is een feit. In de zaak hierboven denk ik dat de rechtszaak wel terecht was gezien het financiële doel bereikt was en het bedrijf zich dan verplicht ook te leveren wat beloofd was. Het feit dat ze niets meer lieten horen aan de benadeelde donateurs spreekt ook niet
in hun voordeel.
Bij Kickstarter-projecten waar de ontwikkeling is opgestart, en geld van donateurs is gebruikt, maar het door het uiteindelijk falen van de financiële doelstelling spaak loopt is dit gewoon voor risico van de donateurs naar mijn mening. Ik verwacht in de toekomst nog een juridisch steekspel op het gebied van crowdfunding en ik ben benieuwd waar het op uit zal komen.