Gaming13.12.2014

Lego Batman 3: Beyond Gotham haalt het niet bij Marvel


Maar blijft erg vermakelijk

Lego: Marvel Super Heroes kreeg juichende kritieken van de pers, dus reden genoeg om met nog een DC-versie te komen. Helaas schiet TT Games met Lego: Batman 3: Beyond Gotham wat tekort om het succes van vorig jaar te evenaren. Dat maakt het overigens geen slechte game.

Lego Batman heeft een Resogun sectie. Als Robin stap je in een vliegtuigje en vlieg je rond de Watchtower – net zoals de bekende PS4 shooter. Ik hoor nog net geen metalen stem ‘Save the Humans roepen’. Die stem komt pas later als Robin in een blauwe bubbel ‘I’m really tired getting shot at’ kreunt.

TT Games kent zijn doelgroep. Nog steeds blijven hun games voor de kleintjes. Het vechten en een (groot) deel van de puzzels zijn vrij eenvoudig en ook rond dit deel hangt een onschuldige kinderlijke sfeer, een verademing vergeleken met de soms erg rauwe sfeer rond de comics.

Maar Lego Batman 3 is ook voor de (oudere) nerds onder ons. Waarom anders horen we The Joker ‘Why so serious’ kakelen, lijkt zijn bloemenpak regelrecht uit The Killing Joke gehaald en moeten we in ieder veld Adam West redden?

lego-batman-3-beyond-gotham
lego-batman-3-beyond-gotham

Marvel Super Heroes was een ode Stan Lee’s universum, deze Batman game is een hulde aan de DC Multiverse en nerdcultuur. We spelen deze games niet voor de uitdaging, maar oprecht voor ons plezier. Regelmatig schateren we over de inside jokes en (soms wel) hele flauwe grappen.

Lego Batman blijft overigens in zijn hart een puzzelaar. Een simpele, dat wel. Spelers krijgen om de vijf meter weer een nieuwe uitdaging op te lossen. Meestal is het een kwestie van raden welk karakter je precies moet gebruiken of in welke volgorde, maar voor sommige moet je erg diep nadenken.

De game komt daarbij wel met iets nieuws op tafel. Een aantal karakters beschikt over verschillende kostuums met ieder zijn eigen vaardigheid. Batman’s sonarpak spoort onzichtbare voorwerpen op, Cyborg en Robin hebben onder andere een magneetkostuum en eentje dat licht in het donker geeft.

Het geeft die karakters meer diepgang, maar het doet afbreuk aan de andere met maar één trucje. Door de game heen ben je meer geneigd Batman te gebruiken dan de rest. Ook delen personages dezelfde krachten, waardoor het element in zijn geheel wat ongebalanceerd aanvoelt.

tt-games-lego-batman-beyond-gotham
tt-games-lego-batman-beyond-gotham

Lego Batman blijft dezelfde problemen houden als zijn voorganger. Wisselen tussen tegenstanders gaat soms erg stroef, niet alle puzzels zijn even duidelijk en de hints saaien ook wel eens verwarring. Vervelender is het save systeem dat je midden in een level regelmatig een kwartier tot half uur terugzet van waar je gebleven was.

De DC-versie schiet ook wat tekort ten opzichte van zijn Marvel tegenhanger. Het voelt iets te veel als Super Heroes aan dan als een op zichzelf staande Batman game. Veel krachten van de eerste zien we ook terug in de laatste.

Dat is niet zo erg, maar de Marvel game speelde tenminste nog af in een bruisend en levendig Manhattan. In Lego Batman 3 ren je voornamelijk rond in de nogal saaie Justice League Watchtower – en zelfs Conan O’ Brien kan die niet opvrolijken.

Spijtig, maar dat maakt Lego Batman 3 niet minder leuk. De flauwe (en soms erg obscure) grappen en de af en toe uitdagende puzzels houden de aandacht vast en rammen met Solomon Grundy blijft een heerlijke ervaring. Maar liever hadden we in Gotham City rondgehangen.

Martijn Steinpatz

Martijn Steinpatz schrijft al jaren over games en speelt ze nog veel langer. Wil meer dan alleen standaard artikelen schrijven.

Verder lezen over Game

Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Twitch gaat de social media kant op. Het kopieert een functie van TikTok waarmee je waarschijnlijk aanzienlijk meer streams ontdekt.

Social Media18.04.2024

Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Wordt Fallout net zo’n succes als The Last of Us?

Fallout en The Last of Us. Als het om series gaat is de vergelijking snel gemaakt. Beide series zijn gebaseerd op videogames. The Last of Us is al een doorslaand succes is en Fallout lijkt in zich te hebben dat ook te worden.

Entertainment17.04.2024

Wordt Fallout net zo’n succes als The Last of Us?

Wat hoor je als je het telefoonnummer uit de Fallout-serie belt?

Fallout gekeken? Dan heb je misschien wel de behoefte gevoeld om dat nummer te bellen dat in de zesde aflevering voorbij komt. Niet doen: dat is al voor je gedaan en dat scheelt weer belkosten.

Entertainment16.04.2024

Wat hoor je als je het telefoonnummer uit de Fallout-serie belt?

Het nieuwe gamingmeubel van IKEA klap je gewoon weg

IKEA heeft een nieuwe doelgroep op het oog: gamers. En een van zijn nieuwe Brannboll-meubels klap je snel weg als er iemand komt.

Gaming16.04.2024

Het nieuwe gamingmeubel van IKEA klap je gewoon weg

Grappig: AI toont hoe gamepersonages eruitzien als ze bejaard zijn

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat Mario al meer dan 40 jaar exact dezelfde leeftijd heeft? Wat als dat niet zo was? AI weet het.

Gaming14.04.2024

Grappig: AI toont hoe gamepersonages eruitzien als ze bejaard zijn

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

Op zoek naar iets tofs om te kijken dit weekend? We zetten bij dezen Fallout op je watchlist. Dit is waarom.

Entertainment12.04.2024

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

Fortnite en TikTok tegelijk: straks kan het

TikTokken tijdens het Fortniten? Waarschijnlijk kan het binnenkort. Tegelijk. Er zou een Picture-in-Picture-modus naar de game komen.

Gaming11.04.2024

Fortnite en TikTok tegelijk: straks kan het

Star Wars Outlaws: waar je de criminele onderwereld van Star Wars ontmoet

Star Wars kent meer dan 100 videogames, maar toch blijft het fijn - en best spannend- wanneer er weer eentje bij komt.

Gaming10.04.2024

Star Wars Outlaws: waar je de criminele onderwereld van Star Wars ontmoet