Pesten is nog steeds een groot probleem in Nederland onder kinderen en jongeren. De KRO-NCRV komt nu met een game om jongeren te helpen daar iets aan te doen. Iris heet de game, die wordt gelanceerd in de Week Tegen Pesten van 19 tot 23 september.
Iris is een virtueel meisje van 13 jaar oud dat gepest wordt. En Iris heeft hulp nodig en zoekt contact met kinderen van haar eigen leeftijd. Kinderen kunnen zelf Iris toevoegen op WhatsApp tijdens de Week Tegen Pesten. Zodra ze IRIS AAN sturen, zullen ze vanaf zondagavond berichten van Iris ontvangen.
Kinderen krijgen op deze manier vragen van Iris zoals of ze haar vrienden, familie en mentor moet vertellen over het pesten en wat ze ertegen kan doen. Door middel van de gegeven antwoorden maakt Iris bepaalde keuzes, zoals de confrontatie opzoeken of juist vermijden. Het verhaal van Iris wordt beïnvloed door de reacties van de gebruiker en kan op vier verschillende manieren aflopen
Hoewel Iris niet bestaat en het een spel is, is haar karakter natuurlijk gebaseerd op de werkelijkheid. Iris is ‘gemaakt’ met hulp van kinderen uit de doelgroep en is verrijkt met gesproken berichten, snapchats, video en foto’s. Verschillende stichtingen en organisaties werkten hieraan mee, zoals Stichting School en Veiligheid, Kikid en De Kindertelefoon.
De KRO-NCRV wil niet alleen de maatschappelijke discussie rondom pesten aandacht geven, maar wil ook nieuwe technologieën ontwikkelen om als mediabedrijf de doelgroep te bereiken. Dat deden ze eerder al met de nieuwe spannende serie Vlucht HS13, waar via Facebook Messenger een extra verhaallijn te ontdekken is. Doel van de Iris-game is kinderen aanmoedigen hun eigen houding ten opzicht van pesten te bekijken, dus voor de pester als de gepeste.
Op de website van Iris vind je wat meer informatie.