Helldivers 2: om eerlijk te zijn dachten we er vooraf niet zoveel van, maar inmiddels weten we beter. Deze third-person shooter is fantastisch. Het is een groot succes van Arrowhead, dat het voor dit tweede deel heel anders aanpakte dan met het eerste deel. Een gouden greep, zo blijkt. Zo goud, dat de servers het aantal spelers niet kunnen bijbenen.
Helldivers 1 was een top-down shooter en heel wat anders dan de opvolger, die sinds 8 februari uit is op PC en PlayStation 5. Inmiddels zijn er in een paar dagen al vier miljoen stuks verkocht van het spel. Dat aantal belooft bovendien alleen maar te groeien, want het spel is het game-equivalent van viral aan het gaan. Geheel tegen alle verwachtingen van niet alleen ons, maar ook de maker in.
Afgelopen weekend speelden 400.000 mensen tegelijkertijd op Steam. De servercapaciteit van het spel is 450.000 man, waardoor je merkt dat je in het laadscherm soms even wat langer moet wachten. De maker heeft de servercapaciteit expres een top gegeven, zodat ze de goede werking van de game kunnen blijven garanderen.
In Helldivers is het de bedoeling dat samen met anderen allemaal buitenaards gespuis afschiet, waarbij je clusterbommen, schilden en geweren kunt selecteren (Stratagems) om je te helpen in de strijd. Het leuke is dat de game crossplay is, dus mensen op de PC kunnen ten strijde trekken met PlayStation 5-gebruikers en andersom. Het is een prachtige game om te zien en het is tof om weer zo aan het co-oppen te kunnen slaan, in plaats van al die games waarin je vooral tegen elkaar vecht.
Je moet in dit spel niet alleen als een bruut op aliens schieten, je wordt ook uitgedaagd om tactisch te zijn. Je kunt er met drie vrienden op uit trekken om op spectaculaire wijze te moorden en dat is heel fijn. Bovendien is het ook een eerlijk spel: je kunt wel dingen kopen met echt geld, maar iedereen moet bepaalde activiteiten doen, ongeacht hoeveel geld ze in het spel steken en dat voelt eerlijker dan hoe de meeste andere games het aanpakken, waarin je eigenlijk gewoon kunt betalen om te winnen. Flauw. Helldivers 2 is niet zo en dat wordt gewaardeerd. Het is lekker duidelijk, maar tegelijkertijd heeft het veel meer lagen dan je zou denken. Daardoor blijft het interessant, naast dat het ook gewoon heel erg tof is om je weer met je vrienden op een game-avontuur te kunnen storten.
Helldivers 2 biedt enorm veel vrijheid, terwijl er ook een interessant progressiesysteem achter schuilgaat dat dus ook nog eerlijk aanvoelt. De game kost 40 euro maar biedt content die voelt alsof het spel prima 70 euro had kunnen kosten: vijanden, doelen, dingen om je personage beter te maken.. Het is er allemaal. Je zou het niet denken, maar de hel induiken is zo slecht nog niet. En eerlijk is eerlijk: vooral dat verslaan van al die vijanden terwijl je gebroederlijk met je vrienden die mooie spelwereld doorkruist voelt gewoon heel erg goed.
De maker van het spel is nogal overdonderd door het enorme succes. Hij schrijft op X dat hij compleet uitgeput is door het succes en dat er tot in de late uurtjes wordt doorgewerkt om onder andere die servercapaciteit te regelen en te bespreken. Er waren in eerste instantie ook wat matchmakingproblemen, maar inmiddels loopt de game als een zonnetje. Een zonnetje dat veel mensen in deze regenachtige dagen willen zien en dat verbaast ons niets: wij zijn er inmiddels een van geworden.