Een tijdje geleden schreef ik al over hoe ik kennismaakte met de nieuwe line-up van Logitech op Gamescom. Inmiddels zijn alle producten uitvoerig in gebruik genomen en kan er dus ook wat zinnigs gezegd worden over hoe het daadwerkelijk speelt. Hieronder een overzicht.
De Logitech Pro is ontworpen voor, nou ja, de pro’s onder ons. De muis is zeer licht en relatief klein, wat er voor zorgt dat je zonder enige moeite je hele muismat weet te gebruiken. Doordat de linker- en rechtermuisknop daadwerkelijk losse knoppen zijn klikken ze erg lekker met goede feedback, wat de muis inderdaad erg geschikt maakt voor games waar veel klikken nogal een ding is.
Het (iets) kleinere design zorgt er wel voor dat je hand niet volledig plat op de muis kan liggen, maar dat je je wijs- en middelvinger een beetje moet krommen om goed bij de knoppen te komen. Het voordeel zit hem in het sneller kunnen klikken, aangezien je vingers op de knop staan in plaats van liggen, maar bij langdurig gebruik (en met name ook het gewone gebruik buiten gaming) is die houding niet altijd even fijn. Alleen voor de pro’s dus.
Prijs: 79,99 euro.
In tegenstelling tot de Pro heeft de G403 wel een grotere vorm waardoor je hand geheel op de muis ligt wat langdurig gebruik aangenamer maakt ten opzichte van de Pro. Hij is ook iets zwaarder, en er zit ook nog een gewichtje van 10 gram bij om eventueel in de muis te stoppen. Het zorgt ervoor dat de muis minder makkelijk alle kanten uit doet schieten, iets wat ik eigenlijk wel fijn vind. Wat dat betreft is de G403 een betere keuze voor de gamer die van alles wat doet spelen en die zijn pc ook nog eens voor niet-gaming gebruikt.
De keuze tussen draadloos of bedraad is bij deze muis wel iets om over na te denken, al is het alleen al vanwege de (aanzienlijk) hogere prijs. De draadloze versie komt met een usb-dongle en een usb-kabel om de muis op te laden, of alsnog bedraad te gebruiken. De claim dat Logitechs draadloze technologie beter is dan al hun concurrenten kan ik niet met metingen bevestigen, maar geen enkel moment had ik last van een trage reactietijd, dus het is in elk geval niet merkbaar slechter dan bedraad. De accu gaat daarnaast een dikke twintig uur mee, en als je zaken als verlichting en dergelijke uitschakelt komen daar nog een paar uurtjes bovenop.
Zowel de G403 als de Pro komen met een ingebouwd geheugen zodat je instellingen (kleuren, DPI, dat soort dingen) makkelijk meegaan als je van PC wisselt, wat erg handig blijkt.
Prijs: 69,99 euro bedraad, 119,00 euro draadloos.
Zoals ik eerder al bij de kennismaking met de nieuwe hardware op Gamescom schreef: simpel is het sleutelwoord voor deze line-up. En zo ook bij het toetsenbord. Het ontbreken van een extra blok macro-toetsen maakt het toetsenbord een stukje smaller, terwijl de functionaliteit niet verloren gaat omdat die verplaatst is naar de F-toetsen.
Leuk en aardig, maar in de praktijk maak je daar vaak niet al teveel gebruik van. Belangrijker zijn dan zaken zoals de anti-ghosting technologie. Kort door de bocht: door de manier hoe een toetsenbord onder de knoppen in elkaar zit, moeten verschillende kabels van toetsen ergens samenkomen. Dat zorgt ervoor dat als je meerdere toetsen tegelijkertijd indrukt, er slechts één van hen geregistreerd wordt, en de andere weg ‘ghost’. Normaal gesproken wordt het toetsenbord gewoon in blokken opgedeeld van toetsen die naast elkaar zitten, maar als je veel doet gamen, weet je dat je graag WASD en omliggende toetsen gebruikt, wat dus ghosting kan veroorzaken.
Als iemand die daar met voorgaande toetsenborden wel vaker last van heeft gehad (vooral bij racegames) was ik in elk geval blij te zien dat ik hier nu geen last meer van had tijdens het spelen van games als Grid 2. Of het bij dit toetsenbord nooit meer gaat voorkomen kan ik niet zeggen, maar als je hier in het verleden last van hebt gehad is er wel degelijk een oplossing.
Naast de anti-ghosting is het vooral een heel fijn toetsenbord om te gebruiken. De knoppen gaan ontzettend soepel (lastig uit te leggen, maar méér dan nieuw-toetsenbord-soepel) en geven een fijne feedback. Daarnaast is er ook nog een knop om de gamemode in te schakelen, waarbij door jou in de driver in gestelde knoppen (bijvoorbeeld de Windows-toets) uitgeschakeld worden. Niets nieuws, maar ook jaren na de introductie nog steeds handig.
Prijs: 79,99 euro.
Comfort zou de belangrijkste feature van elke headset moeten zijn, bleek uit mijn eerdere gesprek. Met de G231 Prodigy Gamingheadset heeft Logitech daar wel degelijk aan gedacht, maar helaas blijkt ook bij deze headset het comfort te verdwijnen bij langdurig gebruik. Als je hem zo bekijkt ziet het er goed uit. Mooi afgewerkt met in theorie genoeg zachte voering zodat je nergens last van krijgt. Bij de oorschelpen klopt dat ook, maar de hoofdbeugel lijkt nog altijd iets te hard, wat na langere tijd (anderhalf uur) toch echt merkbaar wordt onder het gewicht van de headset. Wat dat betreft lijkt het er sterk op dat nog niemand die heilige graal gevonden heeft, zelfs Logitech niet.
Dat is jammer, want voor de rest praten we hier over een vrij standaard stereo headset. Hij is zowel op consoles als pc te gebruiken, het geluid is in orde en de kwaliteit van de microfoon is voor tijdens het gamen prima. Een podcast opnemen met deze headset levert dan weer enige teleurstelling op, maar het vergelijk met een ‘echte’ microfoon is dan ook niet helemaal eerlijk.
Prijs: 59,99 euro.
Hardware is tegenwoordig niets zonder driver, en zo ook bij Logitech. Voor het toetsenbord en de muizen is er software beschikbaar om de instellingen makkelijk te veranderen. Kleuren, DPI, macro-toetsen, de gamemode van het toetsenbord, het kan allemaal aangepast worden met een enkel programma. Eenvoudig en makkelijk in gebruik.
Daarnaast biedt de installer je ook nog aan Overwolf te installeren. Een soort Steam, maar dan voor hulpprogramma’s die je beter zouden moeten laten gamen. Heb daar echter niet al te veel verwachtingen van, de meeste programma’s komen niet veel verder dan wat statistieken op het scherm tonen. (Alsof er in een potje Dota 2 nog niet genoeg op het scherm gebeurt).
Dat gezegd hebbende heeft Logitech hier een fatsoenlijke line-up afgeleverd. Echt onderscheiden van veel concurrentie zijn alleen de kleine dingen zoals de draadloze technologie in de G403 of de anti-ghosting van het toetsenbord. Maar als dat niet de doorslag geeft is de enige overgebleven reden om voor een van deze producten te kiezen dat het gewoon goed en degelijk spul is, want ook nu weer blijkt dat je dat prima aan Logitech kunt overlaten.