Gaming24.08.2018

Gamescom 2018: Destiny 2 is met Forsaken terug op het goede pad


Uitbreiding blaast nieuw leven in opkrabbelende game

Destiny 2 heeft het niet gemakkelijk gehad. Na een redelijk desastreuze lancering waarbij ontwikkelaar Bungie het klaarspeelde om én niet veel nieuwe ‘casual’ spelers te vinden én de hardcore Destiny 1-spelers tegen zich in het harnas te jagen is het eerste jaar een lange, zware weg geweest. De laatste expansie Warmind was al een stap in de goede richting, maar de échte terugkeer naar het Destiny dat zoveel spelers leuk vonden werd voor 4 september beloofd. Dan komt Forsaken uit, en die uitbreiding brengt volgens Community Manager David ‘DeeJ’ Dague zoveel nieuwe dingen dat er voor iedereen iets bij zit.

Gambit

Op Gamescom draaide dat vooral om de nieuwe modus Gambit, die een hele leuke combinatie tussen PvE en PvP is. Dat betekent effectief dat je in teams van vier probeert zo snel mogelijk zo veel mogelijk vijanden te verslaan. Die vijanden droppen muntjes en daar moet je er 75 van verzamelen om een grote boss op te roepen. Wie het eerst als team die boss verslaat, wint de ronde. Het wordt ingewikkeld doordat je muntjes (of ja, ‘motes’) kwijtraakt als je af gaat en je er maximaal 15 bij je kunt dragen. Afhankelijk van of je er meer dan 5, 10 of het maximale aantal naar de bank brengt kun je extra vijanden oproepen bij het andere team om hun bank te blokkeren én je kunt af en toe iemand naar de andere kant sturen om 30 seconden lang het andere team te gaan killen.

Chaos dus, maar wel van de leukste soort. Je hoeft mijn woord er echter niet op te geloven: Bungie maakte bekend dat ze op 1 september Gambit voor iedereen die Destiny 2 heeft één dag speelbaar maken, zodat iedereen kan kijken of ze het leuk vinden voor de lancering van de uitbreiding drie dagen later.

Niet terug naar af

Dat is echter maar één van de vernieuwingen die er toe doen, zo zegt DeeJ tijdens een gesprek. Het team heeft heel hard gewerkt om in jaar twee van Destiny 2 niet zozeer terug te keren naar wat mensen leuk vonden aan deel één (althans de versie van één na drie jaar sleutelen) maar om de nieuwe elementen te versmelten met een aantal dingen die mensen misten. Zo kun je weer als vanouds verschillende wapens in je drie slots kiezen en zijn snipers, shotguns en fusion rifles niet meer voorbehouden aan het ‘power’ slot en kun je ze dus ook wat vaker gebruiken. Daarnaast is de speelsnelheid danig aangepast en gaat alles weer op hoge snelheid, inclusief de schade die je doet aan andere spelers in de PvP-modus.

Ook is het lootsysteem danig aangepast, waarbij je net zoals in de eerste game weer willekeurige perks op je wapens kunt krijgen, waardoor je niet de hele tijd hetzelfde krijgt, maar dan met een betere selectie aan perks dan in deel één, zodat er weinig rotzooi bij zal zitten, zo beloofde het team al eerder. De manier waarop je met die loot omgaat wordt ook beter: er zijn straks collections voor alle soorten loot, van wapens tot sparrows tot schepen, zodat je niet alles meer hoeft te bewaren in je vault. Dat kan wel, want die wordt ook vergroot naar 500 slots, dus je zult niet snel meer om plek verlegen zitten. Het is allemaal onderdeel van het stroomlijnen van de game voor mensen die willen spelen maar er geen hobby aan hebben, waarbij de onderliggende diepere systemen deze keer wél voor de hobbyisten geschikt zijn. DeeJ vertelde dat de balans tussen die twee groepen altijd heel precair is en hoewel ze iets te veel naar de ene doelgroep hebben gekeken bij de lancering van Destiny 2 wordt dat nu rechtgezet.

D2_Forsaken_Gamescom_Barons_Machinist_03
D2_Forsaken_Gamescom_Barons_Machinist_03
D2_Forsaken_Gamescom_Scorn_04
D2_Forsaken_Gamescom_Scorn_04
D2_Forsaken_Gamescom_TangledShore_01
D2_Forsaken_Gamescom_TangledShore_01
D2_Forsaken_Gamescom_TangledShore_08
D2_Forsaken_Gamescom_TangledShore_08
D2_Forsaken_Gamescom_TangledShore_10
D2_Forsaken_Gamescom_TangledShore_10
D2_Forsaken_Gamescom_Gear_04
D2_Forsaken_Gamescom_Gear_04
D2_Forsaken_Gamescom_Gear_06
D2_Forsaken_Gamescom_Gear_06
D2_Forsaken_Gamescom_DreamingCity_01
D2_Forsaken_Gamescom_DreamingCity_01
D2_Forsaken_Gamescom_DreamingCity_06
D2_Forsaken_Gamescom_DreamingCity_06
D2_Forsaken_Gamescom_Super_WarlockSolar_02
D2_Forsaken_Gamescom_Super_WarlockSolar_02

Precaire balans

De kritische vraag of ze dat misschien niet al eerder hadden kunnen doen kwam natuurlijk wel binnen, maar de community manager bleef er wel bij dat het maken van een game met zoveel aspecten en verschillende soorten spelers als Destiny nu eenmaal lastig te balanceren is. Op de ietwat gechargeerde vraag of er dan na deze uitbreiding – nu dat we na een jaar ontwikkeling ’terug bij af’ zijn – dan eindelijk een keer iets echt nieuws zou gaan komen was DeeJ verrassend spraakzaam.

Hij erkende dat die feedback veel terug kwam van hardcore spelers, maar dat Destiny langs een andere lat werd gehouden dan de meeste schietspellen. “Ik schiet al tien jaar stormtroopers af en dat is elke keer weer geweldig!” was zijn voorbeeld. De counter daarop was dat ik dat persoonlijk ook leuk vond, maar ik maar twee weken per jaar stormtroopers schoot, en de andere 50 in Destiny alweer Fallen, Vex, Cabal en Hive aan het schieten was. Dat erkende Deej ook. Maar eerlijk is eerlijk: de nieuwe vijanden zien er fantastisch uit en ook de Scorn (waar de Barons onderdeel van uitmaken) an sich zijn dan wel Fallen, maar niet zoals we die ooit gezien hebben.

Meer overzicht, meer te doen

Er komen twee hele nieuwe gebieden bij de game. De eerste, Tangled Shore, is waar zich het verhaal gaat afspelen. Dat is anders dan anders niet lineair, maar draait om acht Barons die de moord op Cayde-6 op hun geweten hebben. Elke Baron gaat een uniek gevecht opleveren, aangezien ze allemaal een eigen speciale kracht hebben. Als je zover bent mag je zelf kiezen in welke volgorde je ze aanpakt. Als je de baronnen met namen als The Machinist, The Mindbender, The Rider en The Fanatic hebt weten te verslaan mag je wraak gaan nemen op prince Uldren, de échte slechterik van het verhaal.

Daarnaast is er echter nog een heel gebied om uit te kammen, letterlijk. The Dreaming City is volgens DeeJ een hele nieuwe aanpak van het idee van een locatie waar je een raid kunt doen. Het zit vol met geheimen, je kunt er ook gewoon rondlopen als je de raid niet gaat doen. Ga je er wel in, dan mag je je borst natmaken, want de makers beloven meer eindbazen dan ooit, in plaats van de eerste raid in Destiny 2 die het meer om een puzzelboeg gooide.

Content voor een heel jaar

De kritische vraag over de verticale progressie van de game leidde tot een gesprek over de season pass content, waar Bungie tot nu toe nog heel weinig over verteld heeft. Nadat Forsaken gelanceerd is komen er nieuwe seizoenen die cryptisch werden omschreven, maar die volgens DeeJ allemaal een ding gemeen hadden: ze zouden er voor gaan zorgen dat spelers bezig blijven. Er komen in die uitbreidingen straks minder cutscenes die een hoop moeite kosten, maar meer activiteiten, plekken en geheimen die spelers hopelijk te gek gaan vinden.

Dat is mogelijk doordat Bungie nu echt een beter platform heeft om nieuwe dingen sneller te kunnen leveren, waarbij ook het voorbeeld van de Whisper-quest werd genoemd. Dat soort verrassingen is waar het team meer heen wil, dus daarom blijven ze ook relatief stil over wat spelers in Forsaken kunnen verwachten na de dood van Cayde-6. Dat is prima: Destiny 2 lijkt ondanks alles dezelfde groei in kwaliteit te gaan volgen die de eerste game ook had en als je Forsaken wilt vergelijken met The Taken King is dat meer dan prima.

De game is op de schop gegaan en tot nu toe lijken de resultaten net zo positief als ze toen waren. Als je nog af en toe een hunkering hebt voor Destiny is dit misschien het moment om weer te komen kijken, waarbij wel gezegd moet worden dat je Forsaken alleen kunt spelen als je de eerdere twee uitbreidingen ook hebt. Even goed opletten welke versie je dus haalt!

[Afbeeldingen © – Bungie]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Activision

Drie nieuwe uitbreidingen voor World of Warcraft: Worldsoul Saga

Vandaag tijdens de opening van BlizzCon 2023 heeft Blizzard Entertainment The Worldsoul Saga aangekondigd. De volgende stap in het World of Warcraft universum. The Worldsoul Saga is alweer de 10e uitbreiding, maar dit i...

Gaming03.11.2023

Drie nieuwe uitbreidingen voor World of Warcraft: Worldsoul Saga

En nog veel meer nieuws vanaf Blizzcon
​Hè hè, groen licht: Microsoft mag Activision Blizzard overnemen

Alle waakhonden hebben hun plasje gedaan, het is er doorheen: Microsoft heeft toestemming om Activision Blizzard over te nemen. Nadat een aantal weken geleden al witte rook verscheen vanuit de Verenigde Staten, was het a...

Gaming13.10.2023

​Hè hè, groen licht: Microsoft mag Activision Blizzard overnemen

Call of Duty: Modern Warfare 3 – Wat we tot nu toe weten

We weten eindelijk wanneer Call of Duty: Modern Warfare 3 verschijnt, namelijk op 10 november. Activision maakte dit bekend, al komt er ook nog een echte reveal via Call of Duty: Warzone, dat net aan zijn vijfde seizoen...

Gaming08.08.2023

Call of Duty: Modern Warfare 3 – Wat we tot nu toe weten

Call of Duty-speler? Pas op: malware verspreidt zich onder gamers

Er is veel te doen rond Call of Duty deze dagen: Nicki Minaj en 21 Savage komen naar het spel, de aankomende Call of Duty-game wordt binnenkort aangekondigd en dan is er ook nog een probleem met hackers. Kwaadwillenden z...

Gaming28.07.2023

Call of Duty-speler? Pas op: malware verspreidt zich onder gamers

Microsoft wint FTC-rechtszaak en mag waarschijnlijk Activision kopen

Microsoft wil heel graag Activision Blizzard kopen voor een recordbedrag van 44 miljard dollar. Een giga-overname, waarvan veel waakhonden (en concurrenten) denken dat het niet gezond is voor de marktwerking binnen de ga...

Gaming12.07.2023

Microsoft wint FTC-rechtszaak en mag waarschijnlijk Activision kopen

Microsoft: ‘Er komt dit jaar een PlayStation 5 Slim’

Microsoft is overtuigd dat Sony dit jaar met een PlayStation 5 Slim op de proppen komt. Dat zou op zich geen heel gekke stap zijn: PlayStation 5 is inmiddels 2,5 jaar uit, maar het is natuurlijk wat vreemd dat dat nieuws...

Gaming05.07.2023

Microsoft: ‘Er komt dit jaar een PlayStation 5 Slim’

Call of Duty krijgt Amsterdam-map genaamd Vondel

Call of Duty Warzone wordt binnenkort voorzien van een nieuwe map die geheel in het teken staat van Amsterdam. De nieuwe trailer van Call of Duty: Warzone toonde allerlei Nederlandse straten in de vorm van Vondel. De nie...

Gaming09.06.2023

Call of Duty krijgt Amsterdam-map genaamd Vondel

Oef: Diablo 4-reclame in New York is nogal ongemakkelijk

Diablo 4: we hebben er lang op moeten wachten, maar het is slechts een week na release al de bestverkopende Diablo-game tot nu toe: 93 miljoen speeluren zitten er al in het spel (meer dan 10.000 jaar). Heel tof natuurlij...

Gaming08.06.2023

Oef: Diablo 4-reclame in New York is nogal ongemakkelijk

Verder lezen over Games

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

Netflix komt met een extra uitgebreide versie van Dead Cells. Alsof de game niet al genoeg tijd opslokte. Maar met plezier hoor.

Gaming11.04.2024

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

​Zo omzeil je drukke servers in Call of Duty

Is een van je grootste frustraties over Call of Duty dat je in drukke games wordt geplaatst, terwijl je het liever wat rustiger en overzichtelijker hebt? Daar zijn oplossingen voor. We lichten er eentje uit: een VPN gebr...

Gaming28.03.2024

​Zo omzeil je drukke servers in Call of Duty

Sonic krijgt zijn eigen Fall Guys-achtige game: Sonic Toys Party

Fall Guys is een geweldige game, Sonic is een geweldige gamereeks: het is dus niet zo heel gek dat de makers van het aankomende spel Sonic Toys Party zich hevig hebben laten inspireren door Fall Guys. Het wordt een mobie...

Gaming26.03.2024

Sonic krijgt zijn eigen Fall Guys-achtige game: Sonic Toys Party

Netflix Games-review: Immortality speelt weg als een film

Ze is een vergeten actrice die er een nogal heftige levensstijl op nahoudt: Marissa Marcel (gespeeld door Manon Gage) en jij moet natuurlijk volledig in het leven van deze gevallen ster duiken, want er is wat mysterie om...

Gaming20.03.2024

Netflix Games-review: Immortality speelt weg als een film

De Steam Deck-introductie was gefilmd met.. Steam Deck-belichting

De introductievideo van de Steam Deck OLED gaf het al een beetje weg: het nieuwe apparaat werd aangelicht door... zijn eigen broers en zussen. De videomakers van Valve hadden een soort bol gemaakt van Steam Decks en die...

Gaming20.03.2024

De Steam Deck-introductie was gefilmd met.. Steam Deck-belichting

LinkedIn werkt aan nieuwe tak van sport: gaming

LinkedIn introduceert binnenkort games op het platform. Het zakelijke social medium wil graag dat collega’s met elkaar de strijd aangaan om zo de banden aan te halen en een leuk gespreksonderwerp te hebben. Het zou nie...

social media18.03.2024

LinkedIn werkt aan nieuwe tak van sport: gaming

​Nintendo laat emulator Yuzu dik betalen: maakt andere emulators bang

Nintendo heeft de laatste jaren regelmatig aangegeven dat het niet oké is met het gebruik van emulatoren. De laatste slag is Yuzu, een Nintendo Switch-emulator die 2,4 miljoen dollar moet betalen aan het Japanse gamemer...

Gaming15.03.2024

​Nintendo laat emulator Yuzu dik betalen: maakt andere emulators bang

​Netflix Games-review: Game Dev Tycoon is een hart onder de riem

Netflix Games heeft het koddige Game Dev Tycoon online gezet. Het spel is niet nieuw, maar de game is wel nieuw als Netflix-game, wat betekent dat je er met je abonnement op de streamingdienst voor betaalt en verder niet...

Gaming14.03.2024

​Netflix Games-review: Game Dev Tycoon is een hart onder de riem

Verder lezen over Gamescom

Gamescom 2022: het game-evenement in nieuws, trailers en foto’s

Gamescom 2022 is in volle gang. Het is te merken aan het gamenieuws, maar ook aan de gezelligheid in Keulen. Na twee jaar is het evenement weer terug. Ditkeer geen 373.000 bezoekers op Gamescom zoals in 2019, want mede d...

Gaming24.08.2022

Gamescom 2022: het game-evenement in nieuws, trailers en foto’s

​Dit kun je verwachten van Gamescom dit jaar

E3 is half digitaal geworden, maar die is toch helemaal in Los Angeles. Hoe zit het met Gamescom? De grote gamebeurs in Keulen wordt elk jaar weer door honderdduizenden gamers bezocht, waaronder een heleboel uit Nederlan...

Gaming18.05.2020

​Dit kun je verwachten van Gamescom dit jaar

De hoogtepunten van Gamescom 2019

Gamescom 2019 is nog in volle gang in Keulen, maar de aanwezige gamebedrijven hebben wel hun moment alvast gepakt om aankondigingen te doen. Bijvoorbeeld bij de openingsshow op maandagavond, of in een eigen presentatie,...

Gaming22.08.2019

De hoogtepunten van Gamescom 2019

Vijf redenen om toch naar Gamescom te gaan dit jaar

Diverse mensen vonden E3 flink tegenvallen en nu de nieuwe generatie consoles nog niet echt in zicht is, kun je je afvragen of je je wel in de gekte die Gamescom heet moet storten. Het is warm, het is druk en je moet vee...

Gaming18.07.2019

Vijf redenen om toch naar Gamescom te gaan dit jaar

Gamescom 2018: EA leunt op grote namen

EA was niet groot aanwezig op deze Gamescom, want ze hadden op de beursvloer alleen maar FIFA 19 en Battlefield V en achter gesloten deuren was het niet veel anders. Er was stiekem wel een mogelijkheid om Anthem te bekij...

Gaming30.08.2018

Gamescom 2018: EA leunt op grote namen

Battlefield V en FIFA 19
Gamescom 2018: Bandai Namco is van alle markten thuis

Bandai Namco is het bedrijf waar je moet zijn als je van Anime houdt. En fighting games. Dat is niet verkeerd bedoeld, trouwens: de kwaliteit van games als Naruto, Dragon Ball en One Piece blijft maar vooruit gaan en Ban...

Gaming30.08.2018

Gamescom 2018: Bandai Namco is van alle markten thuis

Fighters, anime en indies allemaal samen
Gamescom 2018: Nintendo houdt het gezellig

We waren uitgenodigd door Nintendo om op Gamescom naar de nieuwste games te komen kijken. Niet dat er spectaculaire aankondigingen waren, maar vooral om de nieuwe games zelf te kunnen spelen. Naast een bootlading indiega...

Gaming30.08.2018

Gamescom 2018: Nintendo houdt het gezellig

Pokémon Let's Go, Super Mario Party en indies van hier tot Kyoto
Gamescom 2018: Microsoft’s games spelen lekker weg

We kregen kort de mogelijkheid om bij Microsoft naar hun nieuwe games te gaan kijken. Dat gaf ons mooi de kans om het echte Gamescom-gevoel te krijgen door in de rij te moeten gaan staan voor sommige games, waarbij duide...

Gaming29.08.2018

Gamescom 2018: Microsoft’s games spelen lekker weg

Impressies van Devil May Cry 5, Forza Horizon 4, Metro Exodus en Ori en andere indiegames