Blizzard is zo’n developer die uitermate succesvol is en kwaliteit biedt, ondanks dat ze veelal weinig nieuws brengen. Dat bedoel ik niet slecht, maar ze blijven maar putten uit en uitbreiden op hun bestaande franchises. Heel veel nieuws, op een speelbare demo van Overwatch na, was dus niet te verwachten. Toch werd dit jaar de persconferentie over 2 dagen uitgespreid. Zou er dan toch iets nieuws komen?
Ik zal het direct maar gewoon zeggen. Nee. Het zijn veelal weer expansions die de klok slaan. Toch zijn het wel weer toffe expansions dus ik ga het rijtje maar gewoon eens af.
Overwatch
Overwatch is een game die ik al even in het oog had en die nu eindelijk eens speelbaar was op de beurs. Dat Blizzard hier heel veel tijd in heeft gestoken, mag duidelijk zijn en het is natuurlijk het eerste echte nieuwe universum voor Blizzard na achttien jaar. Dat het dan ook nog eens een shooter is wat niet direct Blizzard’s core business is toont van een nieuw stukje durf wellicht.
Zoals de meeste games van Blizzard komt in Overwatch ook alles weer aan op teamwork dus dat is toch nog een klein stukje vertrouwd voor de ontwikkelaar zelf. Er werden twee nieuwe maps aangekondigd: Volskaya Industries in Rusland en Numbani in Afrika. Volskaya Industries herbergt bewegende platformen die heel wat nieuwe mogelijkheden aan de game toevoegen. Numbani is in een ongekend deel van Afrika gelegen en is een technologisch geavanceerd gebied waar vrede tussen de mensheid en robots heerst. Het is net zoals King’s Row een hybride map, waar je 2 of 3 punten moet veroveren/verdedigen.
Heroes staan centraal in de game en tijdens Gamescom werd de zestiende held voorgesteld. Hij luistert naar de naam Lúcio en beweegt zich op rolschaatsen vooruit, waarmee hij zelfs op verticale muren kan rennen. Terwijl hij elegant heen en weer rijdt, gebruikt hij een gigantische subwoofer om de tegenstander omver te knallen. Het hoeft niet te verbazen dat deze Braziliaanse held ooit een simpele DJ was. Zijn aanval met de geluidsgolven heet Sonic Amplifier, die ook als knockback kan worden gebruikt. Terwijl hij aan het spelen is, wordt er continu één van twee liedjes afgespeeld. Dit kan een helende hit zijn, maar je kunt ook voor een snelheidsbonus kiezen. Via Amp it Up, een andere ability, kan je het effect van de liederen even verhogen om je uit gevaarlijke situaties te redden.
StarCraft II: Legacy of the Void
Er werd direct bekend gemaakt dat StarCraft II: Legacy of the Void nog dit jaar zal verschijnen. Het slotstuk uit de StarCraft II-trilogie kan op zich worden gekocht, wat betekent dat je het basisspel niet in je bezit hoeft te hebben. Hetzelfde werd voor Heart of the Swarm gedaan, waardoor je nu met de game kan beginnen met welke uitbreiding je maar wil. Veel interessanter was echter dat er een nieuwe gamemodus werd aangekondigd, genaamd Allied Commanders.
In deze co-op gamemodus kun je samen met anderen tegen de AI spelen terwijl je doelen probeert te bereiken. Je kunt met meerdere Commanders spelen die elk een eigen upgrademeter hebben waardoor ze tijdens missies beter worden. Zowel Raynor als Kerrigan zijn Commanders, maar laatstgenoemde kan je zelfs op het strijdveld besturen, iets wat nieuw is. Artanis tot slot is de derde Commander (en held in Legacy of the Void) die tijdens de persconferentie werd voorgesteld. Tijdens de Allied Commanders kunnen de leiders ook hulp van hun aanvalsschepen oproepen.
Iedereen die Legacy of the Void koopt, krijgt overigens Artanis in Heroes of the Storm cadeau eenmaal die in de MOBA beschikbaar is.
Hearthstone
The Grand Tournament uitbreiding van Blizzard’s populaire kaartspel was natuurlijk al reeds aangekondigd en het wordt net zoals Goblins vs Gnomes een pure kaart-uitbreiding, waaronder kaarten met een nieuwe ability, genaamd Inspire. Met deze nieuwe ability kun je jouw held extra krachten geven. Tevens is een nieuw game-mechanisme toegevoegd, genaamd Joust. Met Joust kunnen beide spelers een willekeurige minion uit hun deck halen, en diegene die de kaart met de hoogste minion-waarde op tafel gooit, krijgt een flinke bonus.
Om de game op de lange termijn leuk te houden werd er ook nog achter de schermen wat gesleuteld aan nieuwe features. Daarvan is ‘Highest Rank Bonus’ er een van. Je hoogste rank, die je tijdens een maand behaalt, wordt in een schatkist gestopt, en ook al zak je die maand nog, krijg je een beloning die aan die hoogste rank gelinkt is. Het zijn gouden kaarten, dusts en nog te onthullen extra’s voor de allerhoogste ranks. Op zich helemaal geen slechte upgrade dus.
Heroes of the Storm
Eternal Conflict brengt goodies naar de MOBA, welke allemaal gebaseerd zijn op de Diablo-franchise. Zowel Battlegrounds als Heroes zullen worden toegevoegd. Een daarvan is Kharazim, de monnik. Hij kan zowel groepen in leven houden met zijn helende krachten als zijn ijzeren vuisten inschakelen. Hij is een melee support, en in plaats van een vastgelegde trait kan aan het begin van een wedstrijd worden gekozen. Er zijn drie mogelijkheden: meer mana, HP restore tijdens gevechten of meer aanvalskracht. Zowel je eigen team als de tegenstand kan zien welke keuze je hebt gemaakt, waardoor ze weten wat ze kunnen verwachten. Na de Diablo-iconen komen helden uit StarCraft en Warcraft aan bod in Heroes of the Storm.
Infernal Shrines is een nieuwe Battleground waar het ‘Strong Laning’-principe centraal staat. Alle doelen op de map zijn vlak naast de lanes gelegen, waardoor je nooit ver van de bevolkte lanes zou moeten raken. Doorheen de map zijn drie Shrines geplaatst waaruit regelmatig skeletten opduiken. Het team dat er als eerste dertig kan doden, krijgt controle over de Shrine waarmee je de tegenstand een serieuze klap kan uitdelen. De Shrines hebben allemaal aparte kwaliteiten zoals Fire of Arcane, die bepaalt welke vloek er over de tegenstand zal neerdalen.
In volgende updates mogen we nog een aantal helden verwelkomen zoals Rexxar uit World of Warcraft en Artanis uit Starcraft.
World of Warcraft: Legion
Blizzard heeft vandaag hun nieuwe expansion voor World of Warcraft onthuld, en het is niet Eye of Azhara, zoals gedacht werd. De expansion heet Legion en voegt zoals verwacht wederom een nieuw continent toe. De expansion speelt zich af na de laatste expansion. De game krijgt er een twaalfde klasse bij: de Demon Hunter. Deze klasse heeft twee vormen: de Havoc- en Vengeance-vorm. Spelers kunnen telkens van vorm wisselen. Demon Hunters zijn gespecialiseerd in veel schade toebrengen en incasseren, afhankelijk van de vorm.
Op het nieuwe continent, genaamd Broken Isles, zijn er weer verscheidene nieuwe raids en dungeons te verkennen. Blizzard heeft twee raids onthuld: Emerald Nightmare waarin spelers op zoek gaan naar Druïdengod Cenarius, en Suramar Palace, waar spelers de Warlock Gul’dan moeten verslaan.
Elke klasse die gekozen kan worden krijgt in de Legion expansion een eigen order Hall. Blizzard heeft daarnaast het Honor-systeem voor pvp aangepast en spelers kunnen nu vaardigheden vrijspelen in een skill tree. Verder zullen er speciale Artifacts gevonden kunnen worden om wapens mee aan te passen. Er zijn 36 artifacts te vinden, één voor elke specialisatie. De wapens krijgen unieke aanvallen en een ander uiterlijk afhankelijk van welke artifact erin zit.
Later dit jaar gaat de bèta van Legion van start, spelers met een Battle.net-account kunnen zich inschrijven. Een releasedatum voor de uitbreiding is vooralsnog niet bekend.