29.08.2014
Gaming

ESA’s Essential Facts krijgt de diversiteitsdiscussie niet stil

By: Martijn Steinpatz

BlogGaming

De tijd dat gamen puur een blanke mannelijke aangelegenheid was is over. Dat roepen de feministen en sympathisanten tenminste luidkeels. De cijfers zijn duidelijk, zeggen ze. Vrouwen zijn ten opzichte van puberale jongens ver in de meerderheid. Klare taal, maar is dat wel zo?

Het blijft een opmerkelijk document, de Essential Facts van de Entertainment Software Association. Het verscheen al in april en nog steeds komen er “nieuwsfeitjes” naar voren. Vorige week struikelde de Washington Post toevallig over het stuk en werd deze dagen gretig geciteerd.

Het blijkt dat vrouwen ouder dan 18 de grootste groep gamers zijn. 36 procent om precies te zijn. Hiermee zijn ze ruim twee keer zo groot als het aantal jongens onder de 18 dat videospellen speelt (17%). Mannen blijven overigens nog steeds in de meerderheid, maar het verschil is miniem: 52%-48%.

Goed nieuws? Grotendeels wel. De games industrie blijft dankzij de vrouwelijke inbreng nog steeds groeien. Het houdt de markt ook fris en innovatief doordat het met meerdere doelgroepen (en dus andere wensen) rekening moet houden.

Feministische fanfare

Helaas levert het ook de nodige fanfare op uit het feministische en progressieve hoek. De cijfers geven ons gelijk. (Blanke) mannen moeten ophouden ons te discrimineren. Ze zijn een uitstervend seksistisch ras. Ruim baan voor ons. De geschiedenis staat onze kant, enzovoort, enzovoort.

Maar er is een probleem met de percentages. De Essential Facts zijn heel fraai gepresenteerd, maar het is niet duidelijk hoe ze zijn opgebouwd. Neem de 36% ouder dan 18. Tot hoeveel jaar gaat deze groep – tot 99 jaar? Uit welke leeftijdsgroepen is zij opgebouwd en welke daarvan is de grootste?

Belangrijke vragen, want de meeste mensen denken: hoe ouder de leeftijd, hoe groter de kans dat ze alleen online en mobiele games spelen. Het rapport meldt verder dat het aantal 50 plussers dat speelt met 32% is gestegen. Kwam de ESA daarom op die 36%? Of klopt bovenstaande stelling niet?

Helaas wordt het nergens in de Essential Facts duidelijk wat deze groep – of vrouwen in het algemeen – precies spelen. Liggen hun voorkeuren bij console, pc, online, mobiel? De laatste twee zijn heel goed mogelijk aangezien het rapport die spellen ook onder ‘games’ verstaat.

Hardcore?

Maakt het wat uit wat vrouwen spelen? Ja en nee. Nee, want met de komst van mobiel, online games en de Wii zijn er nieuwe demografische groepen bijgekomen. Die spellen worden ook steeds ingewikkelder. Hierdoor staat de term ‘(hardcore) gamer’ op losse schroeven.

Ja, want de grote spelers op de console en PC-markt leveren games die grotendeels gericht zijn op die hardcore gamer. Die groep was lange tijd voor het merendeel blank én man. Als er inderdaad een verschuiving plaats vindt, dan betekent dat de markt zich daar op aan moet passen.

Maar de cijfers maken dat niet duidelijk, dus iedereen trekt zijn eigen conclusies. De feministen menen dat ‘de oorlog is gewonnen’, hun tegenstanders vermoeden ‘dat de dames allemaal Candy Crush Saga spelen’. De toonmatigers (en die zíjn er) zitten met een hoop onbeantwoorde vragen.

Dat zou toch niet de bedoeling moeten zijn. De ESA legt echter meer de nadruk op fraai gepresenteerde conclusies dan de volledige cijfers. Het leest lekker weg, dat zeker. Alleen een bijlage waarin het hele verhaal wordt uitgelegd zou de eeuwige diversiteitsdiscussie beter hebben geholpen.

Het doet denken aan een grap van David Letterman: ,,USA Today came with a survey today. Apparently 3 out of 4 Americans make up 75% of the population”. De cijfers van de Essential Facts klinken indrukwekkend, maar wie kritisch kijkt ziet weinig substantieels. Intussen gaat de oorlog door…

Share this post