Er wordt vaak gezegd dat gamen helemaal niet goed is en dat kinderen vooral buiten moeten spelen. Dat klopt niet helemaal, want gamen kan ook heel goed zijn voor de ontwikkeling. De Nederlandse start-up Picoo bedacht een manier om gamen en buiten spelen te verenigen.
De spelcomputer heet Picoo en laat zich qua uiterlijk een beetje vergelijken met PlayStation Move-controllers. Het is ook niet nodig om een televisie mee te nemen, want deze console geeft feedback in de vorm van trillen, licht en geluid in de controller. Picoo werkt met helperkaartjes, waarop het spel staat uitgelegd. Daarnaast zit er een chip in waartegen je de controllers moet houden om ze op de hoogte te stellen van welk spel er gespeeld wordt. Er is verder geen kastje nodig om met deze console te spelen.
De controllers laden op via USB-A en wanneer het pauze is of er wordt buitengespeeld, haal je ze uit de lader en kun je zo’n 3 tot 4 uur spelen op één keer laden. Er is ook een Picoo-app om bijvoorbeeld updates op de Picoo’s te zetten. Die Picoo’s zijn spatwaterdicht, waardoor je in de regen zou kunnen doorspelen, als je je niet laat tegenhouden door een druppel water (al is het zwembad en onderdompeling in het water wel een brug te ver). Ook in het zonlicht zijn ze te gebruiken, want dankzij trilling weet je dat je getikt bent, je hoeft dus niet per se naar de lampen te kijken (die uiteraard in zonlicht wat moeilijker te zien zijn).
CEO en co-founder Iris Soute ontwikkelde Picoo samen met Daniel Tetteroo tijdens haar PhD-onderzoek aan de TU Eindhoven. Ze wilde graag dat kinderen meer buiten ravotten, zonder dat ze hiervoor per se hun controllers hoefden neer te leggen. Zo ontstond Picoo, een heel moderne manier om buiten te spelen. Bovendien is het niet een gameconsole die is bedoeld om het kinderen moeilijk te maken: het is echt bedoeld als laagdrempelige extra op buitenspelen, waardoor het ook geschikt is voor kinderen met een mentale of fysieke beperking.
Picoo is beschikbaar voor particulieren, maar ook voor scholen, de kinderopvang en bedrijven. Er zijn thuissets die bestaan uit 4 Picoo’s en 5 spelletjes voor 249 euro, maar ook educatiesets die 12 Picoo’s en 20 spelletjes bevatten (prijs op aanvraag).
Goed nieuws voor deze uitvinding van Nederlandse bodem: Picoo heeft zijn ‘gameconsole’ meegenomen naar CES in Las Vegas, de grote techbeurs die eerder deze maand plaatsvond. Met succes: naast dat het meerdere beursprijzen verdiende, zag het ook het aantal Amerikaanse klanten enorm omhoog schieten.
Een snel succes ook: het apparaat is pas sinds september 2021 op de markt. “We hebben als missie om zo veel mogelijk kinderen samen te laten bewegen. En daarmee bedoelen we alle kinderen, waar dan ook ter wereld. Voor ons is het dan ook niet meer dan logisch om ons product gelijk internationaal aan te bieden,” aldus CEO Iris.
Wij vragen ons na het zien van de video af of dit wel alleen is voor kinderen om buiten te spelen: aan de makers zelf te zien in de video is het ook een goede workout voor volwassenen.