04.09.2018
Gaming

De Olympische Spelen willen geen gewelddadige eSports

By: Patrick Smeets

BlogGaming

Als er nog iemand zat te wachten op de doorbraak van E-sports op de Olympische Spelen kunnen we dat even in de koelkast stoppen. De president van het Olympisch comité Thomas Bach heeft tegen AP News gezegd dat de toekomst van games als sport bij de Olympische Spelen verre van zeker is. Voordat er überhaupt gepraat kan worden over E-sports op de Spelen moet er aan een aantal voorwaarden voldaan worden, waarvan de belangrijkste is dat er geen geweld getoond mag worden in de games in kwestie.

Hij zei dat tijdens de Asian Games, waar games voor het eerst als demonstratiesport werden gespeeld. Er was sprake van dat er tijdens de Asian Games van 2022 in China zelfs een medaille uitgedeeld zou kunnen worden voor e-sports, maar dat heeft geen enkele impact op de beslissing van het IOC.

Virtueel geweld vs. echt geweld

Het IOC is al een tijdje bezig met de kwestie E-sports. Bach is echter verre van overtuigd. Leuk detail daarbij is dat hij ooit zelf op de spelen een gouden medaille won bij het schermen. Toen dat aan hem voorgelegd werd door de pers was zijn antwoord dat er natuurlijk wel vechtsporten worden beoefend op de Olympische Spelen en dat die hun oorsprong hadden in echte gevechten tussen mensen, maar dat sport de geciviliseerde uiting daarvan is. Hij trekt de lijn bij een game waarbij iemand vermoord wordt.

Tja. Er is iets voor te zeggen, maar er zijn genoeg games die mateloos populair zijn en waar niemand in vermoord wordt. In veel gevallen zijn de ‘doden’ in games trouwens ook verre van menselijk. Je moet wel hele rare kronkels volgen om te zeggen dat boksen (waarbij mensen elkaar letterlijk in elkaar slaan) een betere match is voor de Olympische gedachte dan een game waarin je (bijvoorbeeld) als Zeus kunt spelen en zombies en andere fantasie-karakters kunt verslaan.

De Olympische Spelen draaien effectief om competitie. Je kunt als – sorry hoor – oude man claimen dat gaming geen ‘echte’ competitie is omdat het niet dezelfde krachtinspanning vergt als de meeste fysieke sporten, maar sport in elke vorm gaat over controle over het menselijk lichaam (en de juiste drugs gebruiken, maar dat mogen we niet zeggen). De mensen die geprobeerd hebben om op hoog niveau mee te draaien in de E-sports kunnen beamen dat er een bijna bovenmenselijk reactievermogen en vingervlugheid nodig is om dat te kunnen.

eSports hebben de Spelen niet nodig

Uiteindelijk maakt die discussie ook niet zo veel uit. eSports wordt steeds groter, de toernooien beginnen langzaam een grootte, prijzenpot en bereik te krijgen waar veel sporten (voetbal uitgezonderd natuurlijk) een moord voor zouden doen en naarmate de mensen die games niet begrijpen minder relevant worden voor adverteerders en sponsoren krijgt de sector vanzelf een grotere plek in ons entertainment. Voor sommigen zou het spelen van games als sport legitiem gemaakt worden door de zegen van de Spelen, maar dat is op de lange termijn niet eens belangrijk.

De Olympische Spelen zullen vermoedelijk ook ooit nog wel een keer gaan volgen met het toevoegen van games als sport, maar tot die tijd hoeft E-sports zich nergens zorgen over te maken, ‘killer-games’ of niet. Of de fans van E-sports zich over tien jaar nog interesseren voor de Olympische Spelen? Dat is een heel andere vraag.

[Afbeeldingen © Mohan – Doha Stadium Plus Quatar / Valve]

Share this post