Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Het is hoogst ironisch dat de Linksys WRT32X gaming router, een prachtig menu heeft, waar elke dombo mee overweg kan. Ik heb verder geen recente Linksys router gezien, maar als dit hun standaard is voor alle routers kan ik de rest van de line-up van harte aanraden voor iedereen die geen ruzie wil maken met het menu van hun apparaat.
Waarom is dat ironisch? Omdat de gebruikers die echt iets aan de WRT32X zullen hebben voornamelijk van het type ‘bekend met netwerken’ zullen zijn en de heldere menu’s en duidelijke beschrijvingen niet zo per se nodig zullen hebben.
Hardcore priority
Want vergis je niet, de WRT32X is bedoeld voor pro-level gamers. Het belangrijkste wapenfeit van de router is dat het de eerste is die de Rivet Killer Prioritization Engine (KPE) ingebouwd heeft. Die KPE is een systeem dat het dataverkeer van je game-machine prioriteert en zo zorgt dat je geen enkele bandbreedte verliest omdat er toevallig iemand anders op het netwerk zit te Netflixen, downloaden of wat dan ook. Game data first, de rest komt daarna.
Om daar optimaal gebruik van te maken heb je wel een PC nodig met een Killer netwerkkaart. Die beginnen nu stilaan geïntegreerd te worden in veel gaming laptops en desktops en als je net een pc hebt gekocht kun je er natuurlijk altijd eentje inbouwen, maar voor de allerbeste ervaring is dat wel een must.
Mag ik even voorgaan?
Dat wil echter niet zeggen dat je niks aan deze router hebt als je niet op zo’n pc speelt. Omdat de prioritering ook intern in de router gedaan kan worden kun je wel degelijk het ene apparaat belangrijker maken dan het andere. In het menu van de WRT32X kun je dat via een simpele interface instellen, waarbij je apparaten hoge, normale of zelfs lage prioriteit kunt geven.
Ik heb het geprobeerd met mijn pc zonder Killer-kaart en mijn PS4 en dat bleek prima te werken: als ik het netwerk helemaal volstopte met zoveel mogelijk streams op verschillende apparaten, 4K Netflix op mijn tv en ook nog eens een harde schijf via het netwerk ging kopiëren bleef de ping (die aangeeft hoe stroperig het netwerk is) van mijn gaming devices (nagenoeg) hetzelfde.
Bij het herhalen van hetzelfde experiment op de router van mijn provider zag dat er iets anders uit: een (flink) hogere ping, dus een slechtere verbinding naar de games die ik wilde spelen. Het is wel belangrijk om er aan te denken dat de Linksys aan het begin van je keten moet staan, anders werkt de prioritering natuurlijk niet.
Dikke WiFi
Los van de prioritering is dit (zoals je mag verwachten van een apparaat van 330 euro) een top-of-the-line router. Vooral de WiFi is heerlijk, met dank aan de nieuwste technieken als MU-MIMO (multi user, multi in/out), dynamische frequentieselectie (DFS) met het speciale Tri-stream 160. Dat laatste zorgt er voor dat een hogere frequentie gebruikt kan worden voor het versturen van je draadloze data en dat merk je.
De WiFi via de WRT32X is fantastisch, met snelheden die niet meer heel ver van mijn bedrade verbinding (235 Mbit per seconde) af lagen. Het bereik is vergelijkbaar met andere goede routers en hoewel het net iets verder kwam dan mijn standaard Ziggo router was het verschil niet wereldschokkend. Is ook niet het belangrijkste punt: stabiliteit is waar het om draait bij de WRT32X.
WRT Design
De WRT-routers van Linksys hebben een design-historie die relatief vastligt, dus het was geen verrassing om dezelfde platte, maar brede geometrische vorm van de WRT32Xte zien. Wel prettig is dat er – in tegenstelling tot andere ‘gamer’-merken – geen onnodig toeters, bellen, LEDS en schreeuwende kleuren zijn gebruikt in het design. Sterker nog: deze router ziet er in het matte zwart wat mij betreft beter uit dan de ‘reguliere’ WRT 3200 met dat felle blauw.
Het blijft wel een router die functie hoog in het vaandel heeft staan. Het spinachtige karakter, veroorzaakt door de vier antennes aan de achter- en zijkant, blijft dus wel behouden. Als je echter een plek hebt die niet helemaal verborgen is maar wel donker, valt het apparaat een stuk minder op.
Functioneel is bijna alles er wat je zou willen: met één internetpoort en vier bedrade Gigabit aansluitingen kunnen de meeste mensen wel vooruit qua netwerk, maar er is meer. Naast een standaard USB3 (helaas wel nog A) aansluiting waar je opslagapparaten aan kunt koppelen is er ook een dedicated eSATA-aansluiting waar je een NAS of andere grote harde schijf aan kunt hangen. Zo kunnen je bestanden vliegensvlug gedeeld worden en zijn ze altijd op het netwerk vindbaar.
Heb ik dat nodig?
Wat het effectieve resultaat is van deze router hangt af van je situatie. Als je thuis echt heel fors internet hebt en dat met niet te veel mensen deelt is de kans dat het andere netwerkverkeer invloed heeft op je gaming-sessies relatief klein. Dan heb je de prioriteit niet echt nodig. Dan is de WRT32X nog steeds een toprouter, maar heeft Linksys met de WRT3200 een goedkopere concurrent.
Is je internet echter niet je van het, of moet je een redelijke verbinding delen met de halve staf van The Pirate Bay, dan wordt het ineens een stuk interessanter. Juist als elke bit telt is het hebben van prioriteit belangrijk en dan is de weliswaar forse investering op zich snel terugverdiend omdat je geen controllers/muizen meer tegen de muur kapot kwakt omdat je weer met “bullshit lag” hebt verloren in PUBG, Overwatch of een andere shooter.
Als je een PC hebt met een Killer Networking netwerkkaart is het helemaal feest, want dan kun je via het Killer Control Center de prioriteit heel specifiek instellen en aanpassen. Game je veel op je pc en zit je met issues als het om ping gaat, dan is deze router simpelweg de beste oplossing om dat probleem aan te pakken. Dan kun je alleen nog maar jezelf aankijken als je een potje verliest.
[Afbeeldingen © Linksys]
Verder lezen over Gadget
Gadgets14.11.2024
‘Apple wil met meer smarthomegadgets komen: dit is de volgende’
Gadgets13.11.2024
Waarom je Spotify Car Thing niet moet weggooien
Gadgets11.11.2024
Slim voor ouders: deel de locatie van een AirTag
Gadgets31.10.2024
Maak van jezelf een soort Iron Man met dit hardlooplampje
Gadgets29.10.2024
Snapchat brengt zijn camerabril Spectacles ook in Nederland uit
Gadgets25.10.2024
Apple kondigt volgende week nieuwe Macs aan
Gadgets20.10.2024
Deze Buzz Lightyear is zo realistisch dat je geen films meer nodig hebt
Gadgets12.10.2024
Deze knuffelmarmot is stiekem een robot
Verder lezen over Internet
Mobile18.11.2024
We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel
Online30.10.2024
Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers
Online08.08.2024
Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken
Search05.08.2024
5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert
Online01.08.2024
World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble
Cybercrime21.06.2024
Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat
Gadgets21.06.2024
10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden
Online18.06.2024
Internet thuis wordt dit jaar weer duurder
Verder lezen over Review
Gaming12.11.2024
Mario Party Jamboree review: met Mario is het altijd een feestje
Gaming06.11.2024
Netflix Games Review: Word Trails is onze nieuwe verslaving
Gadgets30.10.2024
Lenovo Yoga Pro 9i Gen 9 review: goede ‘designer’-laptop
Gaming24.10.2024
Netflix Games review: The Case of the Golden Idol doet je goed
Gaming18.10.2024
Netflix Games Review – Battleship leert je op speelse wijze Zeeslag
Gaming15.10.2024
Just Dance 2025 review: de botsauto’s op de kermis zijn er niks bij
Gaming14.10.2024
Astro Bot review: retro genieten op een futuristische manier
Automotive06.10.2024
Dacia Duster Hybrid InNature Sleep Pack bewijst zijn veelzijdigheid
Verder lezen over Technology
Technology05.11.2024
Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes
Technology19.10.2024
10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024