Rob schrijft over innovatie, vernieuwing en eigenlijk alles wat hem interesseert. Hij speelt verder games vanaf het eerste begin. Nieuwsgierigheid is wat hem drijft als hij een artikel schrijf. De vraag 'waarom ...' brandend op zijn lippen. Hij is gesteld op originele gameplay of gameconcepten, of het nou een indiegame is of een release van een van de grote distributeurs. Meer vernieuwing en minder 'me too' games graag.
Vorig jaar verscheen een leuk nieuw spel op iOS en Android devices, het heette
Crossy Roads. Je bent een kip (of een schaap, of een geit) en je moet de weg over steken zonder overreden te worden door auto’s. Origineel idee toch?
Nou nee. Je zou kunnen zeggen dat de creativiteit is opgedroogd als we een spel uit de jaren 80,
Frogger, opnieuw gaan uitbrengen.
Sterker nog, als je kijkt op de
Wikipedia pagina over Frogger dan kan je zien dat Crossy Roads niet de eerste Frogger kloon is, maar nummer 28. Op allerlei platformen, van console tot mobiele telefoon.
En Crossy Roads is een succes!
Als je
Frogger, of in dit geval, Crossy Roads niet kent, het concept is simpel. Je bent een kip en moet naar de overkant van de weg. Auto’s, vrachtwagens en treinen scheuren van een kant naar de andere en aan jou de taak om veilig over te komen. Aan de overkant aangekomen heb je even rust maar omdat het spel doorscrollt moet je ook weer verder.
Ook water met boomstammen komen op je pad. Blijf je te lang wachten wordt je gegrepen door een arend. Soms moet je een stukje met het verkeer mee hoppen om je kunnen oversteken, als je swipet verander je de richting waarin je beweegt.
Het is niet de vraag of je dood gaat maar wanneer je doodgaat. Het spel is oneindig en de levels zijn iedere keer anders, je kunt dus ook niet gebruik maken van routine. Wel wordt je er iedere keer beter in en kom je hopelijk verder.
Het spel is blokkerig, een beetje als
Minecraft (zonder natuurlijk miljarden waard te zijn). Dat past wel bij het concept van het spel. Frogger in de jaren 80 zag er aanzienlijk slechter uit (volgens de standaard van nu).
Standaard speel je met een kip. Wil je andere karakters dan kan je die kopen (in game purchase) of verdienen door te spelen of advertenties te bekijken. Het mooie is dat als je geen geld wilt uitgeven je dit ook niet hoeft te doen. Deze combinatie van ‘het kan maar het hoeft niet’ is een van de bronnen van het succes.
De nieuwe karakters maken het spel soms makkelijker maar zeker uitgebreider. Het gaat puur om reactiesnelheid en handigheid.
Is dit een spel wat je uren achter elkaar speelt? Nee, wat mij betreft niet, daarvoor is het te weinig uitdagend en te veel frustrerend. Het heeft een beperkt nostalgie gevoel voor de oudere gamer die
Frogger nog gespeeld heeft. Maar het is wel een game die je even kort tussendoor speelt, zoveel is ook duidelijk.
Het is een leuk spel voor tussendoor totdat je het zat bent en ook nog gratis, iets wat altijd een goede combinatie is.
Op Polygon staat een
uitgebreid artikel en interview met de makers van Crossy Road.
Verder lezen over Game
Gaming28.11.2024
Puzzelpret: Professor Layton is terug in een ‘nieuwe wereld’
Gaming27.11.2024
De toekomst van gaming ligt in je handen en dit is waarom
Gaming23.11.2024
Zo zorg je dat je kind geen geld uitgeeft in games
Gaming21.11.2024
De GTA-games verdwijnen binnenkort weer van Netflix
Gaming20.11.2024
PlayStation Portal is eindelijk de moeite waard: dit is waarom
Gaming19.11.2024
Ga even zitten: dit is de trailer van A Minecraft Movie
Gaming18.11.2024
Zo speel je Pokémon TCG Pocket in Nederland op je telefoon
Gaming12.11.2024