Gaming11.11.2019

Chinese tieners mogen niet gamen tussen 22:00 en 08:00 uur


In Nederland hebben we inmiddels klinieken die therapie bieden voor jongeren met gameverslavingsproblemen en wordt er gestreden tegen lootboxes omdat deze jongeren in contact zouden brengen met gokken. In China gaan ze veel verder om jongeren ervan te weerhouden teveel te gamen. Daar is een soort videogame-avondklok ingesteld.

Regels in China

Als je in China woont en onder de achttien jaar bent, dan bepaalt de overheid dat je van ongeveer bedtijd tot wakker worden niet mag gamen. Het is verboden om in dat land tussen 22:00 en 08:00 uur computerspellen te doen. Dat is nog niet alles, want er zijn nog vijf regels aangekondigd die betrekking hebben op games, waaronder enkele regels die gamen aanzienlijk minder privé maken.

Je moet je met je echte naam aanmelden bij game-uitgeverijen. Ook als je dus tot nu toe geen registratie hebt gedaan, dan moet je alsnog met terugwerkende kracht zorgen dat het gamebedrijf weet wie je bent. Doe je dat niet snel genoeg, dan kun je geblokkeerd worden. Gamebedrijven nemen de regels erg serieus, zo zijn er aanbieders die al langere tijd een avondklok hebben ingesteld, waardoor jonge gamers in de tijd dat ze horen te slapen niet inloggen bij de games.

Gametijd

Er zijn meer regels, zoals de tijd die je aan één stuk door mag spelen. Waar menig gamer wel vijf uur achter elkaar speelt zonder zich te verroeren, is het in China niet mogelijk om langer te spelen dan anderhalf uur. Op feestdagen is dat iets langer, dan mag je tweemaal zo lang spelen: 3 uur.

Het zijn verregaande regels, waarbij we ons in Nederland waarschijnlijk weinig kunnen voorstellen. Er zit echter ook regelgeving bij die wel goed past bij hoe wij hier in Nederland steeds vaker tegen games aankijken: zo mogen gamers pas geld uitgeven in games als ze acht jaar of ouder zijn en mag dat tot ze zestien zijn niet meer zijn dan ongeveer 25 euro per maand. Ben je tussen de zestien en achttien, dan is dat ongeveer 50 euro.

Lootboxes

In Nederland kennen we deze regelgeving niet, maar de overheid werkt wel aan regels omtrent het aanbieden van lootboxes. Bovendien zijn er veel reclamecampagnes om te zorgen dat kinderen niet alleen “met hun hoofd in een scherm zitten”, maar ook buiten spelen en zich op manieren naast gamen vermaken met hun leeftijdsgenoten. Zo ver als het in China gaat, zal het hier echter waarschijnlijk niet snel gaan.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Game

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

Op zoek naar iets tofs om te kijken dit weekend? We zetten bij dezen Fallout op je watchlist. Dit is waarom.

Entertainment12.04.2024

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

Fortnite en TikTok tegelijk: straks kan het

TikTokken tijdens het Fortniten? Waarschijnlijk kan het binnenkort. Tegelijk. Er zou een Picture-in-Picture-modus naar de game komen.

Gaming11.04.2024

Fortnite en TikTok tegelijk: straks kan het

Star Wars Outlaws: waar je de criminele onderwereld van Star Wars ontmoet

Star Wars kent meer dan 100 videogames, maar toch blijft het fijn - en best spannend- wanneer er weer eentje bij komt.

Gaming10.04.2024

Star Wars Outlaws: waar je de criminele onderwereld van Star Wars ontmoet

​Tijdmachine: Nintendo Wii Balance Board was een giga gamegadget

Weet je nog dat de Wii van Nintendo verscheen? Het was een revolutie die gamers ineens een stuk actiever aan het gamen zette. Het witte apparaat kwam met een enorm sterke Mario-game, namelijk Super Mario Galaxy, maar ook...

Gaming08.04.2024

​Tijdmachine: Nintendo Wii Balance Board was een giga gamegadget

Je kunt nu een game-emulator gebruiken op je iPhone

Apple staat het officieel toe om emulators in de App Store te zetten. Je kunt straks dus nog beter retro-gamen op je iPhone, al is er wel een voorwaarde die het wat minder eenvoudig maakt ze te vinden. Er mogen namelijk...

Gaming08.04.2024

Je kunt nu een game-emulator gebruiken op je iPhone

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Microsoft is van plan om een virtuele chatbot aan zijn Xbox-gameconsole toe te voegen. Het gaat dan om een chatbot die door middel van kunstmatige intelligentie helpt bij de klantenservice. Denk bijvoorbeeld aan vragen d...

Gaming05.04.2024

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Spiritfarer: je kunt door deze titel en de kop van dit artikel denken dat het gaat om een medewerker van een crematorium, maar dat ben je niet. Wel ben je iets wat daarop lijkt. In deze bijzondere game neem je namelijk d...

Gaming03.04.2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Maar je móet.
6 Nintendo Switch-games waar we dit jaar naar uitkijken

Terwijl we veel geruchten horen over een tweede Nintendo Switch, willen we toch nog even stilstaan bij de huidige Switch. Sowieso komt die tweede pas in 2025, dus dat geeft ons de perfecte gelegenheid om stil te staan bi...

Gaming02.04.2024

6 Nintendo Switch-games waar we dit jaar naar uitkijken