Gaming29.11.2010

Charts week 47: Gran Assassino


Kijk, dat Gran Turismo op de eerste plaats van de GfK charts staat, dat had ik wel verwacht. Maar het warme (bloed)bad waar Assassin’s Creed Brotherhood in gevallen is deze week verbaast me, ook al had ik de game vorige week al verwacht. Heeft Ubisoft’s franchise na deel 2 dan toch zoveel zieltjes gewonnen dat een game die voor het uitkomen toch neergezet werd als Assassin’s Creed 2,5 direct zoveel heeft kunnen verkopen? Of heeft iedereen in Nederland Black Ops gewoon al gekocht en is het klaar met de hegemonie van Call of Duty?

charts-week-47-gran-assassino.jpg
charts-week-47-gran-assassino.jpg

Ik denk dat Black Ops toch nog wel even zal blijven hangen, zeker de PS3 versie, maar de concurrentie wordt ook echt steeds groter. Want niet alleen Assassin’s Creed klauwt zich een weg naar boven, ook Criterion’s Need for Speed Hot Pursuit *kuch* Burnout *kuch* sjeest zoals verwacht nog even de top in met de PS3 versie, waarmee bewezen is dat er in ieder geval meer mensen zijn die PS3 spellen kopen dan voor de Xbox 360.

Screen shot 2010-11-28 at 21.22.481

Die hebben het op dit moment ook te druk met het kopen van Kinects, want pack-in Kinect Adventures blijft ook staan in de lijst. Zouden er dan toch alweer genoeg Kinecten in de winkels liggen na de eerste succesvolle lancering? En tja, als we het dan over pack-ins hebben kan Wii Party niet ontbreken, as usual. FIFA is hekkesluiter en zal zijn laatste week in de hogere regionen beleven, vermoed ik.

Volgende week komt er niet meer zo veel uit: de enige notabele games zijn Donkey Kong Country Returns en eventueel Super Mario All-Stars collectie voor de Wii, die niet spannend is, maar wel weer als een gek gaat verkopen aan nietsvermoedende ouders. Wellicht dat één van de net uitgekomen games deze week genoeg gaat doen voor een notering, maar ik ben er bang voor, gezien de schamele nummer 8-notering van Epic Mickey op de Wii-chart en het wegblijven van de andere games in het laatste lijstje.

Nintendo zal dus de opschudding teweeg moeten gaan brengen in de top tien voordat de week daarna de onvermijdelijke nieuwe nummer één zijn opwachting maakt. En als je niet weet wat dat is, dan speel je zeker geen World of Warcraft.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.